Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jordánci sa chystali na Slovákov v noci. Cez deň nejedli a nepili

Jordánski futbalisti pricestujú na Slovensko dnes podvečer a v piatok ich čaká zápas v Trnave. Na slovenských reprezentantov sa chystali len v noci a cez deň nejedli a nepili.

05.06.2019 05:00
Jordánsko futbal Foto: ,
Futbalisti Jordánska oslavujú triumf nad Austráliou na Ázijskom pohári 2019.
debata

Na ich lavičke sedia belgickí tréneri Vital Borkelmans, Stéphan Van Der Heyden a Slovák Alexander Vencel mladší (52). Bývalý československý a slovenský reprezentant ešte pred odletom z Ammánu hovoril pre Pravdu o jordánskom futbale a o tom, čo tím z Blízkeho východu očakáva od premiérového štartu na Slovensku.

Príprava na zápas v Trnave nebola ideálna. Nemáte obavy, že sa to prejaví aj na ihrisku?

To sa uvidí. Keďže je asociačný termín, pocestujeme na Slovensko s takmer najsilnejším tímom, až na jedného hráča, ktorý je zranený. Je to porovnateľné mužstvo s tým, ktoré v januári príjemne prekvapilo na majstrovstvách Ázie, kde sme postúpili do osemfinále a hoci sme v ňom skončili, v turnaji sme ani raz neprehrali. Otázkou je, koľko naši hráči v Trnave vydržia.

Čo vám všetko komplikovalo prípravu?

V Ammáne vládli veľké horúčavy, dva týždne sa šplhali k štyridsiatim stupňom. Kompletný káder sme mali len od nedele, lebo sa hralo ešte finále pohára. Navyše sa práve teraz končí ramadán, mesiac bolo všetko otočené hore nohami.

Ako ramadán ovplyvnil tréningy?

Hráči mali obrátený biorytmus. Cez deň nepili a nejedli. Až po západe slnka. Aj sme trénovali výlučne v noci. Začínali sme okolo jedenástej, pretože večerali až pred ôsmou, potom nemohli hneď trénovať. O tretej-štvrtej ráno sa najedli druhý raz, cez deň zväčša spali. Aj hráči v kluboch trénovali až od jedenástej, vtedy sa hrali aj všetky ligové zápasy. Teraz budú potrebovať aspoň dva týždne, aby sa opäť dostali do normálnych koľají. Preto hovorím, že kým im budú stačiť sily, môžu so slovenskými futbalistami dôstojne bojovať a robiť im problémy.

Vy ako cudzinec ste mohli v čase ramadánu existovať v normálnom režime?

V podstate áno, ale musíme rešpektovať niektoré obmedzenia. Napríklad nie je vhodné ísť cez deň po meste a piť vodu. Policajt by ma upozornil, že to sa nepatrí. Nie je to až také prísne ako v Saudskej Arábii, kde by som dostal hneď pokutu. Dodržiavam to, človek by mal rešpektovať pravidlá v krajine, v ktorej žije. Cez deň sa život zastavil, všetky obchody a reštaurácie boli zatvorené. Otvárali ich až večer. Nedávno som si bol kúpiť melón – o tretej v noci.

Čo sa zmenilo od januárového ázijského šampionátu?

Po šampionáte sme my tréneri podpísali zmluvu do najbližších majstrovstiev sveta v Katare, ktoré budú o tri roky. Ale náš kontrakt umožňuje, že nás v určitých etapách, ak nebudú výsledky, môžu odvolať. Čaká nás náročná kvalifikácia. Tým, že počet tímov na MS sa napokon nezvýšili na 48, bude veľmi náročné sa do Kataru prebojovať. Situácia sa dosť skomplikovala aj preto, lebo do konca roka sa v krajine nebude hrať ligová súťaž.

Porada trénerov futbalových reprezentantov... Foto: ARCHÍV ALEXANDRA VENCELA
Alexander Vencel Porada trénerov futbalových reprezentantov Jordánska. Alexander Vencel (prvý zľava) s belgickými trénermi Vitalom Borkelmansom a Stéphanom Van Der Heydenom.

Aký je dôvod?

Od budúceho roka prechádzajú v Jordánsku na systém jar – jeseň. Dovtedy sa mala hrať provizórna liga na preklenutie mŕtveho obdobia. Ale pred troma týždňami sa rozhodlo, že táto súťaž nebude. To je pre nás obrovský problém. Futbalisti nebudú hrať, v kluboch sa nebude osem mesiacov trénovať, lebo nechcú hráčov zbytočne platiť. Kluby nemajú sponzorov, peniaze dostávajú zo zväzu, keď nebude liga, nebudú ani dotácie.

Nie je šanca, že futbalisti budú pravidelne hrávať aspoň v zahraničí? Koľko legionárov máte v kádri?

Lepší hráči sa na pol roka niekde v okolí uchytia, pre ostatných je to katastrofa. Ani my tréneri reprezentácie nevieme, ako to vyriešime. S reprezentantmi môžeme zopár mesiacov trénovať, ale problém budú zápasy a nemôžeme rátať so zahraničnými hráčmi. Jordánsko má pätnásť legionárov, z nich sú v národnom tíme desiati. Niektorí sú aj v druhej lige v Kuvajte, kde je úroveň mimoriadne slabá, ale platia tam päťkrát viac ako v prvej lige v Jordánsku.

Aké platy majú domáci futbalisti?

Malé, reprezentanti zarobia tisíc eur mesačne. To však nie je hlavný problém. Aj hráči, ktorí pôsobia v prvých troch tímoch súťaže, nevideli pol roka výplaty. Úroveň tréningov v kluboch, žiaľ, nestojí za veľa. Zatiaľ sa nám nedarí to ovplyvniť. V septembri sa začína kvalifikácia na MS. Neviem, ako budeme na ňu pripravení. Platí to zázračné slovíčko, ktoré tu často počúvame – Inšaláh. Ak boh dá. Škoda, že to nemáme vo vlastných rukách…

Ťažko sa motivujú v týchto podmienkach hráči v reprezentácii?

Vôbec nie. Oni sú hrdí na to, že môžu hrať v národnom tíme. A je to aj príležitosť ukázať sa a dostať sa niekam von a trochu si zarobiť. To sa stalo aj po majstrovstvách Ázie, štyria ďalší hráči dostali zmluvy v zahraničí. Rok v cudzine pre nich znamená rovnaký príjem ako päť rokov v Jordánsku.

Hrali ste po januárovom ázijskom šampionáte nejaké zápasy?

Boli sme na miniturnaji v Iraku, kde sme sa stretli s domácimi i Sýriou, v oboch sme tesne prehrali – 1:2 a 0:1. S výkonmi sme boli celkom spokojní. Obaja súperi sú v rebríčku FIFA asi dvadsať miest nad nami. Vlani na jeseň, mužstvo bolo na tom o niečo lepšie, sme remizovali v Albánsku a v Chorvátsku sme podľahli len 1:2. Súperovi zo známych hráčov chýbal akurát Modrič.

Na Slovensko príde aj stredopoliar Jordánska... Foto: SITA/AP, Nariman El-Mofty
Jordánsko Na Slovensko príde aj stredopoliar Jordánska Yasen Al-Bakhet (v červenom drese).

Ako expert FIFA a UEFA ste cestovali po celom svete, prednášali ste už vo vyše 50 krajinách. Pokračujete v tejto práci?

Teraz cestujem menej. V Jordánsku mám dosť práce, lebo mám pod palcom všetky mládežnícke reprezentácie i ženský tím. A aj trénerov. Žiaľ, nemáme dobré podmienky. V Ammáne sú štyri trávnaté ihriská, na severe krajiny je ešte jedno. Trénujeme na tom, ktoré je práve v najlepšom stave.

Poznajú jordánski futbalisti slovenských?

Samozrejme, najmä tých, ktorí hrávajú vo významnejších súťažiach a väčších kluboch – Hamšíka, Kucku, Škriniara… Už sa ma pýtali, či bude hrať Hamšík. To ich najviac zaujímalo.

Ako tréner sa prvý raz postavíte proti Slovensku…

Nevnímam to tak, skôr sa teším, že mám šancu dostať sa domov. Keď človek pracuje ako tréner v zahraničí, skôr či neskôr k takejto situácii môže dôjsť, aj na klubovej úrovni. Veril som, že si zahráme na Tehelnom poli, kde som sa prakticky narodil a vyrastal som tam, ale v Trnave to bude tiež zážitok.

Priletíte špeciálom?

Na to môžeme zabudnúť, cestujeme bežnými spojmi v turistickej triede. Pricestuje až 26 hráčov, aby sme mohli stále spolu trénovať. A hoci ide o prípravu, pôjde nám o dobrý výsledok. O tri dni neskôr nastúpime v príprave so slabšou Indonéziou, ale ten zápas musíme bezpodmienečne vyhrať. Ide nám o nasadenie v žrebovaní kvalifikácie MS, zatiaľ sme v druhom výkonnostnom koši, ale máme len o štyri body viac ako tímy, ktoré sú v treťom. Ak prehráme na Slovensku, už nás dostihnú. Preto urobíme všetko, čo bude v našich silách, aby sme vybojovali v Trnave čo najlepší výsledok.

TV Pravda: Niekdajší slovenský futbalový reprezentant Samuel Slovák hodnotí sezónu Ligy majstrov.
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Jordánsko #Alexander Vencel ml.