Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalista roka Hamšík: Možno dám tridsať gólov a zasa vyhrám

Marek Hamšík (31) vyhral s prevahou 26. ročník ankety Pravdy a Slovenského futbalového zväzu o najlepšieho futbalistu roka. Z triumfu sa tešil ôsmy raz. Keď si preberal cennú trofej, akoby naznačoval, že jeho víťazná éra sa pomaly končí. "Trošku som si to odchodom do Číny skomplikoval," zareagoval špílmacher slovenskej reprezentácie a od minulého mesiaca hráč čínskeho tímu Ta-lien I-fang.

19.03.2019 13:14 , aktualizované: 15:45
debata (1)
Marek Hamšík s trofejou pre najlepšieho... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Marek Hamšík Marek Hamšík s trofejou pre najlepšieho futbalistu uplynulého roka.

Naozaj si myslíte, že prestup do Číny bude v ďalšom ročníku ankety vašou nevýhodou?

Je to možné, musím s tým počítať, ale nesťažujem sa. Nežijem v oblakoch. Bolo to moje rozhodnutie, sám som si vybral túto cestu. Uvidíme, ako to bude. Možno strelím tento rok tridsať gólov a zasa víťazstvo zopakujem (smiech).

Čo pre vás znamená tento triumf?

Je úžasné vyhrať anketu osemkrát. O tom sa mi nikdy ani nesnívalo. Niektoré veci si možno teraz ani neuvedomujem, ale s pribúdajúcimi rokmi si budem tieto krásne úspechy ešte viac ceniť. Som na to pyšný.

Nezovšedneli vám tieto víťazstvá?

Ešte nestratili svoju iskru. Znamená to pre mňa, že futbalu dávam stále všetko a stále sa držím na dobrej vlne. Vyhrávať v ankete nie je určite rutina.

Futbalista roka 2018 Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Marek Hamšík si preberá cenu Futbalista roka...

Vyhrali ste ju šiesty raz za sebou. Bolo to podľa vás teraz zložitejšie ako naposledy?

Vždy sa ťažšie obhajuje. Preto som veľmi rád, že sa mi to zasa podarilo.

Poradie prvej trojice je rovnaké ako v minulom ročníku. Očakávali ste to?

Nemôžem povedať, že som to čakal, mladí hráči mi šliapu na päty. Tak to bolo už vlani. Budúcnosť patrí im.

Komu by ste dopriali titul futbalistu roka?

Prajem to všetkým. Teraz k tomu má najbližšie Škriniar a Lobotka. Škrinka ukazuje neskutočnú kvalitu, patrí medzi najlepších stopérov vo svete a Stano potvrdzuje svoju silu v španielskej lige.

Čo si najviac želáte v najbližšom futbalovom období?

Stále mi chýba titul, v Taliansku som naň nedosiahol. Neapolu ho stále želám, aj keď by ho získal už bezo mňa. Bral by som ho v Číne. Máme však mužstvo, ktoré sa iba skladá. Ale prezident klubu má veľké ambície a do piatich rokoch by rád vybudoval veľké mužstvo nielen v Číne, ale aj v Ázii. Teraz spravil významné prestupy z Európy i v rámci Číny. Verím, že budeme napredovať. Rád by som čo najskôr skóroval v novom tíme a dobre reprezentoval Slovensko v nadchádzajúcich stretnutiach.

V čínskej lige ste odohrali zatiaľ dva zápasy, v oboch sa zrodili remízy. Ste s tým spokojný?

Dvakrát sme hrali vonku a náš tím v minulosti nebol úspešný na ihriskách súperov. Som spokojný s úvodom súťaže. Hral som v strede poľa, mal som často loptu na kopačkách, kým to bude takto, futbal ma bude baviť.

Ako hodnotíte po prvých skúsenostiach úroveň čínskej súťaže?

Určite je to iný futbal ako európsky, ale kvalita nechýba. V tíme môžu hrať len traja cudzinci, aj preto kladú v kluboch dôraz na ich výber a úroveň. Liga je dosť tvrdá, padá veľa žltých kariet. Dosť som sa v zápasoch nabehal, lebo sa hrá voľnejší futbal bez pevnejšieho systému. Ale to je v poriadku, akiste si na to zvyknem.

Zľava Marek Hamšík, Dávid Hancko, Milan... Foto: Ľuboš Pilc
Marek Hamšík, Dávid Hancko, Milan Škriniar, Stanislav Lobotka Zľava Marek Hamšík, Dávid Hancko, Milan Škriniar a Stanislav Lobotka na vyhlásení výsledkov ankety o najlepšieho futbalistu roka.

Už vo štvrtok čaká reprezentáciu vstup do novej kvalifikácie. Čo od nej očakávate?

Dva razy som zažil postup na veľký šampionát a verím, že by sa nám to mohlo opäť podariť. Nebude to jednoduché, ale musíme sa o to pokúsiť. Podobný úspech spája národ, z toho mám dobrý pocit.

V národnom tíme nastalo veľa zmien. Skončili v ňom vaši dlhoroční spoluhráči. Ako to vnímate?

Zmien je naozaj veľa. Teraz musíme dať tím zasa dokopy. Pre nás je dôležité dobre sa pripraviť na najbližšie dva zápasy. Musíme dobre rozbehnúť kvalifikáciu, vybojovať dva dobré výsledky, pretože ak zaspíme na štarte, budeme mať problémy.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

TV Pravda: Ako by v ankete hlasovali bývalí reprezentanti Vladimír Kinder a Szilárd Németh?

Video

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Futbalista roka 2018