Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pred 20 rokmi obral Maďarov o triumf. Pinte upozorňuje na ich zmenu pod Rossim

Niekdajší slovenský futbalový reprezentant Attila Pinte (1998-2003) je jeden z pamätníkov obidvoch zápasov proti Maďarsku v kvalifikácii ME 2000.

19.03.2019 10:13 , aktualizované: 11:25
debata (1)
Attila Pinte (vľavo) v drese Dunajskej Stredy v... Foto: SITA, Ivan Kopčáni
Attila Pinte, Martin Guldan Attila Pinte (vľavo) v drese Dunajskej Stredy v súboji s Martinom Guldanom z Trnavy v októbri 2008.

Konfrontácie so susedom spoza južnej hranice vtedy ponúkli vyrovnané zápasy – 31. marca 1999 sa na bratislavskom Tehelnom poli zrodila bezgólová remíza, následne 9. júna vyhrali Slováci v Györi 1:0 gólom Martina Fabuša.

„Pamätám sa, že na obidvoch stranách boli pred derby zápasmi veľké očakávania. Zvlášť pred tým v Bratislave, keďže medzi krajinami nepanovali najlepšie vzťahy. Obidva tímy mali šance na to, aby zvíťazili. Keďže Vladimír Labant vtedy nemohol nastúpiť pre trest, nastúpil som v strede poľa na ľavej strane, no nemal som s tým problém. Tréner Jozef Adamec ma po stretnutí pochválil,“ zaspomínal si 47-ročný rodák zo Šamorína v rozhovore pre Új Szó.

Práve Pinte v spomenutom zápase na bratislavskom Tehelnom poli v druhom polčase zachránil slovenské mužstvo od prehry. Na bránkovej čiare zastúpil gólmana Miroslava Königa a vyhlavičkoval gólový pokus Jánosa Hrutku, neskoršieho spoluhráča a dobrého kamaráta z Ferencvárosu Budapešť, za ktorý hrával v rokoch 2000–2002.

Zostrih zápasu na Tehelnom poli

„Pamätám si na tento moment, bolo to približne po hodine hry. V Maďarsku si ma potom doberali, že som ako príslušník maďarskej menšiny na Slovensku obral ich tím o víťazstvo,“ doplnil Pinte.

V druhom vzájomnom zápase eliminácie ME 2000 v Györi už boli úspešnejší slovenskí hráči. „Medzitým sa situácia v našej kvalifikačnej skupine vyvinula tak, že Portugalsko a Rumunsko boli na najlepšej ceste postúpiť na ME. V Györi to už nebolo také búrlivé ako pred bratislavským zápasom. Nastúpili sme bez vtedajších veľkých opôr – Igora Bališa, Róberta Tomascheka, Petra Dubovského či Jozef Majoroša, ale odvážnym výkonom sme prekvapili súpera a po zásahu Martina Fabuša sme sa tešili z triumfu 1:0,“ skonštatoval Pinte, ktorý v najcennejšom drese nastúpil 31-krát a strelil jeden gól.

Pred štvrtkovým zápasom v Trnave Pinte pasuje do úlohy favorita mužstvo trénera Pavla Hapala, no bude podľa neho dôležité, ako sa Slováci vyrovnajú s neúčasťou Martina Škrtela, Tomáša Hubočana a Adama Nemca. Tí sa vo februári rozhodli ukončiť reprezentačnú kariéru.

„Maďarský tím je vďaka talianskemu trénerovi Marcovi Rossimu agresívnejší a disciplinovanejší, a to sa odráža aj na výsledkoch. Očakávam vyrovnaný zápas a tesné víťazstvo Slovákov,“ zakončil Attila Pinte.

Opora Maďarov: Predpoklady chceme postaviť na hlavu

Brankár maďarskej futbalovej reprezentácie Péter Gulácsi nevníma marcový začiatok kvalifikácie o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy ako prehnane ťažký.

Péter Gulácsi (vpravo) a maďarská legenda z... Foto: SITA/AP, Tibor Illyes
Péter Gulácsi, Gábor Király Péter Gulácsi (vpravo) a maďarská legenda z bránky Gábor Király na tréningu počas ME 2016.

Mužstvo talianskeho trénera Marca Rossiho, ktorý pred príchodom ku kormidlu maďarského národného tímu pôsobil vo fortunaligovom FC DAC 1904 Dunajská Streda, nastúpi vo štvrtok 21. marca v Trnave proti Slovákom a v nedeľu 24. marca sa predstaví doma v Budapešti proti vicemajstrom sveta Chorvátom.

"Mnohí ľudia vravia, že sme mohli mať aj priaznivejší žreb, ale osobne s tým nemám žiadny problém. Veď tak či onak, raz sa stretneme s každým súperom z našej skupiny. Ak zachytíme úvod kvalifikácie, môžeme mať oproti naším protivníkom výhodu.

Keď nadviažeme na ostatné dva zápasy Ligy národov s Estónskom a Fínskom, v ktorých sme zvíťazili, boli sme organizovaní a vytvárali si veľa šancí, potom si myslím, že by sme mohli zvládnuť obidve najbližšie stretnutia," uviedol v rozhovore pre denník Nemzeti Sport 28-ročný Gulácsi.

Gólman nemeckého bundesligového RB Lipsko zažíva vydarené obdobie kariéry. Ako referuje špecializovaný web transfermarkt.de, v ostatných troch rokoch hodnota rodáka z Budapešti stúpla z 300-tisíc na 10 miliónov eur. Na otázku, či by z duelov proti Slovensku a Chorvátsku bral zisk dvoch bodov, Gulácsi odvetil:

"Tak sa na to nedívam. Proti Slovensku to budeme mať veľmi ťažké, pretože budeme hrať na trávniku súpera. Taktiež doma s Chorvátskom to bude nesmierne náročné, pretože toto mužstvo má hráčov svetovej extratriedy. Bolo by pekné zabodovať v obidvoch zápasoch. Chceme postaviť na hlavu papierové predpoklady, momentálne sa už naplno sústredíme na Slovákov.

Očakávam, že práve s nimi a Walesanmi budeme bojovať o druhé postupové miesto, preto bude dôležité vo štvrtok neprehrať. Nemáme veľa času na prípravu, ale musíme využiť každý moment na to, aby sme sa v zápase so Slovenskom prezentovali v najlepšej možnej forme a ideálnom psychickom rozpoložení."

TV Pravda: Ako by hlasovali v ankete Futbalista roka Vladimír Kinder a Szilárd Németh?

Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #maďarskí futbalisti #Péter Gulácsi #Attila Pinte