Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VIDEO Németh: Škriniar mohol vyhrať anketu Futbalista roka už vlani

Prvý víťaz ankety o najlepšieho futbalistu Slovenska Peter Dubovský priletel na slávnostné vyhlásenie deň pred Štedrým večerom v roku 1993 z Madridu. Spoj do Viedne mal v nepriaznivom počasí časový sklz a hráč Realu takmer zmeškal svoju historickú korunováciu v bratislavskom hoteli Forum.

13.03.2019 13:56 , aktualizované: 14.03.2019 18:56
debata
Video

Obrat prišiel v roku 2003

Pred viac ako štvrťstoročím vyhral v ankete Pravdy a Slovenského futbalového zväzu supertalent, ktorého zlákal do svojich služieb kráľovský veľkoklub. Aj druhý Ľubomír Moravčík už v tom čase nekopal za svoju rodnú Nitričku, ale patril k oporám francúzskeho AS St. Étienne.

To však v polovici deväťdesiatych rokoch bola výnimka. V prvých šiestich ročníkoch sa v najsilnejšej desiatke ankety objavili len dvaja, výnimočne traja legionári.

Prvý zlom nastal na prelome storočí – v roku 2000 získali v elitnej desiatke prevahu legionári. Boli šiesti. A v roku 2003 došlo k definitívnemu obratu – prvý raz sa stalo, že prvých desať futbalistov pôsobilo v zahraničných tímoch.

Len Godál a Škvarka. To je málo

To, že kompletná slovenská futbalová špička sa už dávnejšie presťahovala za hranice, potvrdzuje aj fakt, že v aktuálnej nominácii národného tímu sú len dvaja hráči z dvadsiatich štyroch, ktorí pôsobia v slovenských kluboch.

A aj v 26. ročníku prestížnej ankety, ktorej výsledky slávnostne vyhlásia najbližší pondelok, dostali hlasy len dvaja futbalisti zo slovenskej ligy. Odborníci rozdeľovali dovedna 1980 bodov a len tri sa ušli jej zástupcom – Boris Godál dostal dva a Michal Škvarka jeden.

V ligových zápasoch na Slovensku nastupuje až polovica legionárov. Okruh slovenských kandidátov na miesto v národnom tíme alebo medzi najlepšími hráčmi v ankete sa výrazne zúžil. Každý, kto má možnosť, si rýchlo zbalí kufre a skúša šťastie v cudzine.

Dvadsiati víťazi boli legionári

V histórii ankety sa osemkrát stalo, že prvá desiatka bola zložená len zo slovenských futbalistov pôsobiacich za hranicami. A víťazi ankety? Len šiesti boli zo slovenskej ligy, dvadsiati si obliekali v čase svojho triumfu dresy zahraničných mužstiev.

Posledný, kto získal trofej pre najlepšieho futbalistu roka a hrával v slovenskom tíme, bol Szilárd Németh. Z triumfu sa tešil v roku 2000 v drese bratislavského Interu. Už o rok však prišiel na vyhlásenie ankety ako hráč anglického Midlesbroughu a obsadil 4. priečku.

Szilárd Németh vyhral anketu v roku 2000. Foto: TASR
nemeth Szilárd Németh vyhral anketu v roku 2000.

Nemyslí si, že na súčasnom trende sa môže niečo zásadnejšie zmeniť. „Ale nemusí to tak byť vždy. Doma však nik trvalejšie nezažiaril. Poprední hráči odišli zo Slovenska zväčša mladí, ešte nezrelí a neskúsení a vyrastali v lepších ligách a v reprezentácii,“ domnieva sa 41-ročný Németh.

Problém: udržať doma talent

Keď on triumfoval v ankete, mal 23 rokov a zahraničnú kariéru pred sebou. Mladší držitelia cennej trofeje boli len Peter Dubovský (21) a Marek Hamšík (22).

Podľa Németha by mal šancu na úspech futbalista zo slovenskej ligy len v prípade, ak by dokázal slovenský klub udržať výnimočný talent doma, bol by úspešný nielen na domácej scéne, ale viditeľný aj v európskych pohároch a jeho opora by sa uchytila v národnom drese.

„Tak to ešte bolo aj v mojom prípade. Legionárov v top kluboch bolo ešte málo. Inter bol úspešný doma, bol som najlepší strelec súťaže, hrával som v reprezentácii,“ zdôrazňuje bývalý kanonier, ktorý momentálne pôsobí ako mládežnícky tréner v Slovane, má pod palcom výber do 17 rokov.

Šancu dáva Strelcovi

Podľa neho je u nás stále dosť talentov. „Ročník 2002, to sú chlapci, ktorých aj ja trénujem, je silný. A neplatí to len o Slovane. Zaujímavé talenty sa nájdu aj inde, reprezentácia v tejto vekovej kategórii je úspešná. Ale je to vždy na chlapcoch, ako to zvládnu, či budú napredovať, či sa vyrovnajú s rôznymi vplyvmi, aj mimofutbalovými,“ pripomína Németh.

Šancu dáva mladému Dávidovi Strelcovi, ktorý už sporadicky nastupuje aj v drese slovanistického áčka. „Nejde len o to, že je talent, ale vidím, že robí maximum, aby sa zlepšil a bol úspešný. Verím, že on sa presadí.“

Szilárd Németh počas tréningu mladých futbalistov. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Szilárd Németh Szilárd Németh počas tréningu mladých futbalistov.

Pripúšťa, že v ankete by sa v blízkej budúcnosti mohli medzi najlepšími objaviť aj iné mená, pretože niektorí skúsení hráči v reprezentácii pomaly končia, je v nej viac mladých futbalistov.

„Bude to vyrovnanejšie. Možno príde teraz Škriniarova éra. Podľa mňa mohol vyhrať anketu už pred rokom. Ja by som v hodnotení viac bral do úvahy, kto mal, aký rok. Minulý mali výborný Škriniar i Lobotka. Dôležité je aj to, kto aký pokrok spravil, či hral nad svoje možnosti,“ domnieva sa Németh.

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #anketa denníka Pravda #Futbalista roka 2018