Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenskí útočníci prišli z Cypru. Jeho liga je ofenzívna a atraktívna

Obaja sa už zapísali v tomto roku medzi strelcov slovenských gólov. A čakajú sa od nich aj v najbližších dvoch stretnutiach s Dánskom (v stredu v Trnave) a s Ukrajinou (v nedeľu v Ľvove). Zaujímavosťou je, že slovenský tím má prvý raz v útoku dvoch futbalistov, ktorí pôsobia na Cypre.

04.09.2018 06:00
Michal Ďuriš Foto: ,
Michal Ďuriš.
debata

V uplynulom kole sa v stretnutí popredných cyperských mužstiev Paphosu a Anorthosisu uskutočnil aj slovenský súboj. V domácom výbere nastúpil v cyperskej premiére Adam Nemec, ktorý do Paphosu prišiel nedávno z Dynama Bukurešť. Proti nemu stál reprezentačný spoluhráč z útoku Michal Ďuriš. Zápas sa skončil 1:1.

„S Adamom sme sa stretli už pred zápasom, bolo to príjemné, teším sa, že v cyperskej lige pribudol ďalší Slovák,“ vravel Michal Ďuriš, ktorý bol však po stretnutí trochu sklamaný. „Mrzí ma, že sme nevyhrali. Siahali sme na tri body, viedli takmer celý zápas a domáci vyrovnali až v závere,“ dodal.

Ďuriš má viac skúseností z cyperského futbalu, pretože do Anorthosisu nastúpil už na začiatku roka a v tíme prežil úspešnú jar – v dvanástich zápasoch strelil jedenásť gólov. „Bol by som rád, keby sa mi podobne darilo aj v novej sezóne. Pokúsim sa nadviazať na moje jarné výkony, ale viem, že to nebude jednoduché. Niekedy góly prídu samé, inokedy je to ťažké,“ zdôraznil 30-ročný útočník, ktorý pôsobí v najvyššej súťaži už vo štvrtej krajine.

Jeho porovnanie nevychádza pre cyperskú súťaž zle. „Každá liga bola iná, ale cyperská je špecifická tým, že je veľmi ofenzívna a všetky mužstvá sa usilujú hrať atraktívny futbal. V súťaži je veľa cudzincov. Napríklad v našom tíme máme hráčov z trinástich krajín. Je to trochu futbalový guláš, ale celkom to funguje a dúfam, že to bude platiť aj v tejto sezóne a budeme úspešní,“ pokračoval slovenský reprezentant.

Solídnu úroveň cyperského futbalu potvrdzujú aj výkony Larnaky, ktorá si nedávno bez väčších problémov poradila s Trenčínom a zahrá si v skupine Európskej ligy.

„Možno pre slovenského fanúšika je to trochu podceňovaná súťaž, ale už som sa presvedčil aj na vlastnej koži, že v nej hrá veľa kvalitných futbalistov a päť-šesť mužstiev si udržiava dobrú úroveň, dostávajú sa aj do skupín európskych súťaží. Jedným z nich je Larnaka, ktorá je najmä doma veľmi silná. Škoda, že Trenčín na jej pôde nezachytil úvod stretnutia, rýchlo inkasoval a potom to už bolo preň veľmi ťažké.“

V stredu čaká v Trnave slovenskú reprezentáciu príprava s Dánskom. „Súpera sme videli v nedávnych zápasoch na majstrovstvách sveta v Rusku, takže vieme, čo môžeme od neho čakať. Hral zaujímavý futbal, páčil sa mi, je jasné, že to bude pre nás náročný zápas,“ pripomína Ďuriš, ktorého upútal najmä ofenzívny Eriksen.

@tapedesign.sk ďakujem za výbavu . . . #tapedesign #anorthosis #anorthosisfamagusta #footballlife

Príspevok, ktorý zdieľa Michal Duris (@michal_duris_official),

„Je to najnebezpečenejší hráč Dánov, ktorý má vysokú kvalitu. V drese Tottenhamu sa presadzuje aj v anglickej Premier League. Dáni však pôsobia dobre najmä ako tím, predovšetkým v defenzíve. Bolo by pekné, keby sa nám podarilo zdolať osemfinalistu majstrovstiev sveta.“

Po Dánsku nastúpia slovenskí futbalisti na Ukrajine v zápase Ligy národov. Narazia na súpera, s ktorým začínali kvalifikáciu ME 2016. Pred štyrmi rokmi v Kyjeve senzačne vyhrali (1:0) a začala sa ich úspešná cesta na šampionát.

„Na tento zápas si dobre spomínam. Bolo to dôležité víťazstvo a bolo by výborné, keby sme na to nadviazali. Liga národov je zaujímavý projekt. Myslím si, že cez ňu je jednoduchšia cesta na Euro ako cez tradičnú kvalifikáciu. Najmä pre krajiny s nižším koeficientom,“ zdôraznil Ďuriš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Ďuriš #Adam Nemec #slovenskí futbalisti