Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Góly Mráza a Boženíka sú dobré správy pre slovenský futbal, vraví tréner Guľa

Trénera futbalistov SR do 21 rokov Adriána Guľu pred blížiacim sa prípravným zápasom proti Taliansku (6. septembra v Dunajskej Strede) a náročným kvalifikačným súbojom proti Islandu (11. septembra v Reykjavíku) veľmi potešil vydarený debut Samuela Mráza v talianskej Serie A.

29.08.2018 09:38
Róbert Boženík Foto: ,
Zľava: Róbert Boženík z MŠK Žilina a Lukáš Skovajsa z AS Trenčín.
debata

Najlepší strelec uplynulej sezóny Fortuna ligy a bývalý hráč FK Senica a MŠK Žilina hneď pri svojom prvom kontakte s elitnou talianskou súťažou, ktorý trval iba 14 minút, sa zapísal medzi strelcov. Dvadsaťjedenročný rodák z Malaciek v drese svojho nového zamestnávateľa FC Empoli v súboji s FC Janov v 94. min zmiernil prehru svojho tímu na 1:2.

„Je to radosť, keď slovenský futbalista debutuje v talianskej najvyššej súťaži a hneď dá gól. Nie každému sa takýto vydarený debut podarí. Je to dobrá správa pre nás všetkých,“ pripomenul Adrián Guľa.

Šéf reprezentačnej lavičky SR do 21 rokov ďalej uviedol, že o blížiacom sa zraze v Šamoríne (v nedeľu 2. septembra o 15.00 h) už diskutoval nie iba s úspešným kanonierom Samuelom Mrázom, ale aj s Dávidom Hanckom či Filipom Lesniakom.

„Som rád, že ‚chalani‘ sa tešia na zraz. Tešia sa na spoluhráčov i na nás trénerov. To je pre nás všetkých ďalšia dobrá správa,“ tvrdil Adrián Guľa, ktorý na toto dvojstretnutie nominoval 24 hráčov.

Samuel Mráz. Foto: SITA, Milo Fabian
Samuel Mráz Samuel Mráz.

Troch z nich čaká premiéra na medzinárodnej scéne v tejto vekovej kategórii. Medzi obrancami sa na debut v dvadsaťjednotke môžu mentálne pripravovať 21-ročný obranca ŠK Slovan Bratislava Adam Laczkó, o necelý rok starší stredopoliar Wisly Krakov Martin Košťál a tiež útočník MŠK Žilina Róbert Boženík.

Práve 18-ročný rodák z Terchovej by mohol byť veľkou konkurenciou aj pre Tomáša Vestenického a Samuela Mráza. Veď aj on si po vzore svojho predchodcu v žilinskom útoku obul strelecké kopačky, v doterajších šiestich kolách Fortuna ligy dal tri góly.

„Už po zraze mužstva do 20 rokov som upozorňoval na to, že Robo tam ukázal veľmi dobrý prístup, ktorý potvrdil nie iba v príprave, ale aj v ligových zápasoch. Doteraz strelil tri góly. Veľmi dobre sa zhostil svojej streleckej úlohy. Je to pracovitý hráč,“ konštatoval tréner, ktorý mladý talent umne vytiahol z futbalovej akadémie MŠK Žilina až do A-mužstva zeleno-žltých.

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie do... Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR Bratislava futbal reprezentácia 21 Guľa Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov Adrián Guľa počas utorkovej tlačovej konferencie pred prípravným zápasom s Talianskom a kvalifikačným stretnutím na Islande.

„Robo svojou doterajšou hrou vyslal jasný signál. Práve preto sme ho uprednostnili pred ďalšími hráčmi, ktorí mali šancu byť v mužstve. Robo hrá pravidelne ligovú súťaž. Je mladší. Je to prísľub do budúcnosti. Preto je teraz v nominácii. Pre slovenský futbal je to dobré rozhodnutie,“ povedal na margo mladého kanoniera jeho tréner, ktorý ho viedol nie iba v klube, ale aj v tíme SR do 20 rokov. Boženík doteraz bol členom všetkých mládežníckych výberov SR už od 15 rokov.

Súčasným zverencom trénera Adriána Guľu patrí v tabuľke 2. skupiny kvalifikácie ME 2019 do 21 rokov druhé miesto za suverénnym Španielskom. Z tabuľky druhých tímov poputujú do baráže štyri najlepšie mužstvá z deviatich skupín. Slovenským mladíkom zostáva odohrať tieto tri zápasy: 11. septembra na Islande, 12. októbra doma proti Estónsku a 16. októbra v Severnom Írsku.

Nominácia slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov

brankári: Marek Rodák (Rotherham United), Adam Jakubech (OSC Lille), Dominik Greif (ŠK Slovan Bratislava)

obrancovia: Andrej Kadlec (FC Spartak Trnava), Denis Vavro (FC Kodaň), Martin Šulek (AS Trenčín), Richard Križan (FC Nitra), Adam Laczkó (ŠK Slovan Bratislava), Dávid Hancko (ACF Fiorentina), Michal Sipľak (Cracovia Krakov)

stredopoliari: László Bénes (Borussia Mönchengladbach), Filip Lesniak (BK Aalborg), Milan Dimun (Cracovia Krakov), Miroslav Káčer (MŠK Žilina), Christián Herc (FC DAC 1904 Dunajská Streda), Jozef Urblík (Vysočina Jihlava), Andrej Fábry (FC Nitra), Nikolas Špalek (Brescia Calcio), Erik Jirka (FC Spartak Trnava), Lukáš Haraslín (Lechia Gdansk), Martin Košťál (Wisla Krakov)

útočníci: Samuel Mráz (FC Empoli), Tomáš Vestenický (FC Nitra), Róbert Boženík (MŠK Žilina)

debata chyba
Viac na túto tému: #Adrián Guľa #slovenskí futbalisti do 21 rokov #Samuel Mráz #Róbert Boženík