Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mráz, Hancko či Špalek v nominácii SR 21 na Taliansko a Island

Tréner slovenskej reprezentácie do 21 rokov Adrián Guľa nominoval na septembrový asociačný termín troch futbalistov, ktorí tento rok prestúpili do Talianska.

28.08.2018 12:25 , aktualizované: 12:48
SR Bratislava futbal reprezentácia 21 Guľa Foto: ,
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov Adrián Guľa počas utorkovej tlačovej konferencie pred prípravným zápasom s Talianskom a kvalifikačným stretnutím na Islande.
debata

Jeho zverenci sa vo štvrtok 6. septembra stretnú v prípravnom zápase v Dunajskej Strede práve s talianskymi rovesníkmi (18.30), o päť dní neskôr odohrajú duel kvalifikácie ME 2019 na Islande (17.30 SELČ).

Obranca Dávid Hancko pôsobí vo Fiorentine, útočník Samuel Mráz si cez víkend v drese Empoli pripísal hneď pri debute premiérový gól v Serii A. „Okamžitý gól slovenského hráča poteší, v utorok sme diskutovali, chalani sa tešia. Je to pre nás veľmi dobrá správa,“ povedal Guľa. V druhej najvyššej súťaži je v kádri Brescie ďalší bývalý hráč MŠK Žilina Nikolas Špalek.

Vo výbere Guľu, ktorý zamieril k národnej dvadsaťjednotke zo Žiliny, figurujú dvaja súčasní futbalisti MŠK: stredopoliar Miroslav Káčer a útočník Róbert Boženík: „Robo potvrdil prísľub zo zrazu dvadsiatky nielen v prípravnom období, ale aj vo Fortuna lige. Strelil tri góly, veľmi dobre sa zhostil streleckej úlohy. Sledujeme aj pracovitosť hráča a vyslal jasný signál.“

Do 24-člennej nominácie sa dostal aj záložník nemeckej Borussie Mönchengladbach László Bénes, ktorý v predsezónnej príprave utrpel zranenie, no už trénuje naplno:

„Úvodná správa nebola príliš príjemná, došlo ku zraneniu stehenného svalu. Pravidelne s ním komunikujem, trénuje s mužstvo v plnej záťaži. Do zrazu a do prípravného zápasu máme dostatok času, aby sa objavil možno aj v nemeckej lige. Alternatíva je, že by mohol hrať proti Taliansku, ale budeme ešte komunikovať s nemeckou stranou, ako ho vyťažíme. Teší sa a je nachystaný nám pomôcť.“ Zdravotný stav neumožnil prísť obrancovi Sigmy Olomouc Jurajovi Chvátalovi ani stredopoliarovi pražskej Slavie Jakubovi Hromadovi.

Mladí Slováci majú naplánovaný zraz v nedeľu 2. septembra o 15.00 h v Šamoríne. „Dôležité bude v prvých dňoch podchytiť záťaž a zdravotný stav, po zranení je aj Lukáš Haraslín. Pocity sú skvelé, pretože ide o reprezentáciu, to je pravá nadstavba. Pri tvorbe nominácie bola priorita sledovať hráčov čo najviac osobne, stretnúť sa s nimi a vysvetliť si, čo od nich očakávame,“ povedal Guľa po zverejnení svojej prvej nominácie v tejto kategórii. Od nástupu do funkcie zatiaľ viedol mužstvo do 20 rokov.

Tímu SR 21 patrí v 2. skupine druhé miesto so ziskom 12 bodov za suverénnym Španielskom. Z tabuľky druhých poputujú do baráže štyri najlepšie reprezentácie z deviatich skupín. Októbrové záverečné duely sú na programe 12. októbra doma proti Estónsku a 16. októbra v Severnom Írsku. To má na tretej priečke jedenásť bodov:

„Budem spokojný, keď budeme do poslednej sekundy bojovať o víťazstvo v prípravnom stretnutí. Tým získate ďalšie sebavedomie do kvalifikácie. Dvojzápas úzko spájame, aj keď priorita je kvalifikačný súboj. Chceme sa pobiť o baráž, máme mimoriadne odhodlanie zvládnuť ju, keď sa do nej prebojujeme. Chceme ísť na šampionát.“

Nominácia slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov

brankári: Marek Rodák (Rotherham United), Adam Jakubech (OSC Lille), Dominik Greif (ŠK Slovan Bratislava)

obrancovia: Andrej Kadlec (FC Spartak Trnava), Denis Vavro (FC Kodaň), Martin Šulek (AS Trenčín), Richard Križan (FC Nitra), Adam Laczkó (ŠK Slovan Bratislava), Dávid Hancko (ACF Fiorentina), Michal Sipľak (Cracovia Krakov)

stredopoliari: László Bénes (Borussia Mönchengladbach), Filip Lesniak (BK Aalborg), Milan Dimun (Cracovia Krakov), Miroslav Káčer (MŠK Žilina), Christián Herc (FC DAC 1904 Dunajská Streda), Jozef Urblík (Vysočina Jihlava), Andrej Fábry (FC Nitra), Nikolas Špalek (Brescia Calcio), Erik Jirka (FC Spartak Trnava), Lukáš Haraslín (Lechia Gdansk), Martin Košťál (Wisla Krakov)

útočníci: Samuel Mráz (FC Empoli), Tomáš Vestenický (FC Nitra), Róbert Boženík (MŠK Žilina)

Náhradníci

brankár: Martin Vantruba (Slavia Praha)
hráči v poli: Kristián Vallo, Branislav Sluka, Filip Balaj (všetci MŠK Žilina), Matej Čurma, Dalibor Takáč (obaja MFK Ružomberok), Martin Bednár (MFK Zemplín Michalovce), Matej Oravec (FC Spartak Trnava), Milan Kvocera (AS Trenčín), Ľubomír Tupta (Hellas Verona)

debata chyba
Viac na túto tému: #Adrián Guľa #slovenskí futbalisti do 21 rokov