Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kozák je spokojný so 70 minútami. Ďuriš: Potom sme boli úplne hotoví

Slovenskí futbaloví reprezentanti zvládli svoje prvé vystúpenie v kalendárnom roku 2018.

22.03.2018 16:23
Ján Kozák Foto: ,
Ján Kozák počas slovenskej hymny.
debata

Zverenci trénera Jána Kozáka vo štvrtkovom semifinále na turnaji o Kráľovský pohár (King's Cup) v thajskom Bangkoku aj bez zraneného úradujúceho najlepšieho futbalistu SR, špílmachra Mareka Hamšíka zdolali pred takmer 10 000 divákmi výber Spojených arabských emirátov 2:1 a postúpili do finále.

V súboji o celkové prvenstvo na tomto podujatí si v nedeľu 25. marca od 14.30 h SELČ zmerajú sily s domácim Thajskom, ktoré po bezgólovej remíze s Gabonom uspelo 4:2 v rozstrele z 11 metrov.

Futbalisti SR si poradili so SAE aj v tretej vzájomnej konfrontácii: v premiérovej pred 24 rokmi (2. februára 1994) zvíťazili gólom Vladimíra Weissa st. 1:0, v druhom meraní síl 10. decembra 2006 si poradili s týmto protivníkom 2:1 (góly SR: Michal Jonáš, Ľubomír Michalík).

Zápas Slovensko - SAE na Kráľovskom pohári Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Ján Kozák počas slovenskej hymny.

Po ďalších dvanástich rokoch prišlo opäť víťazstvo slovenských futbalistov – a rovnako ako naposledy 2:1. O osude štvrtkového stretnutia na Národnom štadióne Rajamangala rozhodla posledná päťminútovka I. polčasu, v ktorej skórovali Albert Rusnák a Michal Ďuriš.

Po zmene strán postupne Slovákom aj vďaka náročným klimatickým podmienkam trochu ubúdali sily: súperovi, ktorý je v marcovom rebríčku FIFA o 50 miest nižšie (79., resp. 29.) však dovolili už iba skorigovať – v 73. min sa presadil kapitán SAE Ahmed Chalil.

“Viac ako hodinu to bol z našej strany kompaktný výkon. Chlapci hrali s chuťou, plnili si povinnosti, zvládli veľa pekných kombinácii, dali dva góly. V poriadku bol aj vstup do druhého polčasu, ale zhruba od 70. minúty sa ukázalo, že čas na adaptáciu sme mali krátky. Súper sa chytil gólom a až do konca zápasu nám robil problémy. Takže so sedemdesiatimi minútami som spokojný, posledných 20 minút to nebolo v poriadku.

Myslel som si, že stretnutie dohráme, ale pri niektorých činnostiach sa ukázalo, že hráči majú toho už dosť, nastal chaos v niektorých fázach. Škoda, že sme nešli za tretím streleným gólom, ním by sme súpera zlomili a zápas by nás nestál toľko síl," hodnotil pre komunikačné kanály Slovenského futbalového zväzu (SFZ) štvrtkový zápas tréner A-tímu SR Ján Kozák a pokračoval:

„Pred finále máme k dispozícii prakticky tri dni. Nie je pre organizmus jednoduché ísť z mínus šesť do plus 32 stupňov. Rátam s tým, že príležitosť dostanú futbalisti, ktorí nehrali proti SAE. Z dnešnej zostavy budú v základnej jedenástke dvaja hráči. Verím, že poskladáme taký tím, ktorý vyhrá finále a tým aj celý turnaj. Pre atmosféru duelu je lepšie, ak sú naším súperom domáci, pritiahne to veľa ľudí.“

Kapitánom slovenského mužstva bol tradične Martin Škrtel. Tridsaťtriročného stopéra tureckého Fenerbahce Istanbul po polhodine hry museli na hracej ploche ošetrovať, dôrazný zadák však pokračoval a stretnutie proti SAE dohral.

„Fyzicky veľmi náročný zápas, vysoká teplota, vlhkosť vzduchu. Okolo 70. minúty to už bolo na nás vidieť, súper strelil gól, chytil druhý dych. Pri inkasovanom góle sa nám nepodarilo zachytiť pohyb, útočník si zbehol za naše chrbty a využil príležitosť. Som rád, že je to za nami. Čaká nás finále, myslím si, že to bude ešte ťažší zápas ako tento. Pre atmosféru je lepšie, že naším súperom bude domáce Thajsko,“ uviedol Škrtel, ktorý má na konte 96 štartov v drese A-mužstva SR.

V 42. min Patrik Hrošovský medzi dvoma protihráčmi posunul loptu Albertovi Rusnákovi a ten z uhla prestrelil Chalida Eisu. Dvadsaťtriročný rodák z českého Vyškova Rusnák sa v 9. dueli za slovenskú seniorskú reprezentáciu tešil z premiérového gólového zápisu.

„Už bolo načase. Venoval by som ho dcérke. Som rád, že som svojím presným zásahom pomohol mužstvu,“ skonštatoval s úsmevom Rusnák. Krídelník Realu Salt Lake zo severoamerickej MLS pridal aj hodnotenie štvrtkového duelu proti SAE:

„Bol to zápas dvoch rozdielnych polčasov. V prvom sme úplne dominovali, po zmene strán nám trochu dochádzali sily. Oni dali kontaktný gól a tým sa trochu chytili, začali viac útočiť. Splnili sme si defenzívne úlohy, okrem toho inkasovaného gólu. Všetci sme bránili, všetci sme útočili. Dôležité je, že sme zvíťazili. Každé stretnutie chceme vyhrať, kvalifikačné či priateľské. Pred finále musíme dobre zregenerovať. Nemáme radi výroky, že sme favoriti. Kvalita je však na našej strane z tých mužstiev, ktoré sú na tomto turnaji v Thajsku. Samozrejme, že chceme zvládnuť aj finále a vyhrať.“

Kapitán Martin Škrtel pred Abdulazizom Haikalom... Foto: SITA/AP, Sakchai Lalit
Martin Škrtel, Abdulaziz Haikal Kapitán Martin Škrtel pred Abdulazizom Haikalom zo SAE.

Tesne pred odchodom do kabín na polčasovú prestávku sa po milimetrovom centri pravého obrancu Petra Pekaríka presadil Michal Ďuriš. Útočník cyperského klubu Anorthosis Famagusta hlavičkoval do horného rohu bránky SAE a presne do protipohybu brankára Chalida Eisu.

„Teší ma každý gól, som rád. Verím, že tá séria bude pokračovať aj ďalej a góly v mojom podaní budú padať,“ poznamenal Ďuriš po svojom piatom góle v 37. zápase v najcennejšom drese. Dvadsaťdeväťročný zakončovateľ však priznal, že v závere už toho malo mužstvo plné zuby:

„Zápas bol taký, ako sme pred jeho začiatkom aj predpokladali. Pre nás veľmi ťažké počasie, bolo to aj vidieť, že od 70. min sme boli všetci úplne hotoví. Prvý polčas sme zvládli, strelili dva góly a náš náskok sme si potom aj postrážili. Počasie tu nie je na futbal, skôr na dovolenku. Na turnaji v Thajsku však máme najmä futbalové povinnosti a určite sa zodpovedne pripravíme aj na nedeľňajšie finále.“

Slovensko sa na Kráľovskom pohári zúčastnilo iba raz – v roku 2004 s ligovým výberom na podujatí triumfovalo, keď postupne zdolalo Maďarsko (1:0) a hostiteľa (1:1, 5:4 v rozstrele z 11 m). SR vtedy viedol Dušan Galis; v kádri boli Dušan Perniš, Marián Čišovský, Ján Ďurica, Igor Žofčák, Ján Kozák mladší, Martin Jakubko či Stanislav Šesták. Po štrnástich rokoch majú futbalisti Slovenska opäť šancu na celkový primát.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #futbalisti Spojených arabských emirátov #Kings Cup