Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Anketa mala 12 víťazov. Prvý tragicky zahynul

Anketa o najlepšieho slovenského futbalistu roka mala doteraz len dvanásť víťazov. Prvým sa stal v roku 1993 Peter Dubovský, ktorý jediný z držiteľov prestížnej trofeje už nežije. Tragicky zahynul pred vyše sedemnástimi rokmi na dovolenke v Thajsku. Mal dvadsaťsedem a vrchol kariéry pred sebou...

01.12.2017 08:00
Peter Dubovský, Raúl Foto:
Peter Dubovský a mladučký Raúl na fotke z roku 1995. Real Madrid sa radoval zo zisku majstrovského titulu.
debata

Keď v ankete triumfoval, bol už niekoľko mesiacov hráčom Realu Madrid a dodnes zostal najmladším víťazom ankety. Cenu za prvenstvo si preberal pred Vianocami 1993 ako dvadsaťjedenročný.

Naopak, najstarším medzi laureátmi ankety je Ľubomír Moravčík, ktorý zvíťazil v roku 2001 a vtedy mal už tridsaťšesť. Veľkú časť kariéry zažil ešte v Československu a reprezentoval – podobne ako Dubovský – niekdajšiu federáciu i samostatné Slovensko.

Nitriansky rodák je jediným slovenským futbalistom, ktorý sa stal najlepším hráčom roka na Slovensku, ale aj v Československu (ako posledný víťaz – v roku 1992).

Po Moravčíkovi prevzal žezlo najlepšieho hráča v slovenskej ankete Miroslav Karhan, tešil sa z neho v roku 2002. Je mimoriadnym rekordérom ankety, pretože v nej bodoval osemnásťkrát. Prvý raz v roku 1994 a svoju výnimočnú futbalovú dlhovekosť uzavrel v roku 2012. Pritom až trinásťkrát sa ocitol v prvej desiatke.

Túto jeho bilanciu vyrovná v tomto roku Martin Škrtel. Bude v najlepšej desiatke takisto trinástykrát, čo je zároveň aj celkový počet ročníkov, v ktorých bodoval. V ankete totiž patril vždy medzi najlepších.

Marek Hamšík sa môže ako jediný pochváliť až šiestimi víťazstvami. A nikdy nebol v ankete horší ako druhý. Vytvoril v uplynulých desiatich rokoch dvojičku so Škrtelom. Keď Hamšík štyrikrát obsadil druhú priečku, vo všetkých prípadoch bol pred ním práve on.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Dubovský #Futbalista roka #Futbalista štvrťstoročia