Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kto bude slovenským Futbalistom štvrťstoročia? Rozhodnite!

Dvadsaťpäť mien, ktoré písali históriu slovenského futbalu v ére samostatnosti. A medzi nimi dvanásť víťazov ankety Pravdy a Slovenského futbalového zväzu o najlepšieho futbalistu roka. Jedna z týchto osobností získa čestný titul Futbalista štvrťstoročia.

01.12.2017 00:00
debata (2)
Marek Hamšík. Hviezda Neapola uspela v ankete... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Marek Hamšík Marek Hamšík. Hviezda Neapola uspela v ankete Futbalista roka najčastejšie. Ovládla ju šesťkrát.

Anketa oslavuje 25. výročie svojho vzniku. Za štvrťstoročie v nej bodovalo 250 futbalistov. Rok čo rok mapovala všetky úspechy slovenského futbalu a aj jeho hlavných protagonistov. Milan Lešický, ktorý vo výkonnom výbore Slovenského futbalového zväzu zastupuje trénerskú obec, pripisuje podobným anketám značný význam.

„Bývajú významnou spoločenskou udalosťou, propagáciou konkrétneho športu. Slávnostné vyhlasovanie výsledkov ponúka jednu z mála príležitostí vidieť významných športovcov, reprezentantov aj z iného uhla, ako len v boji na ihrisku,“ zdôrazňuje.

Pripomína však, že do výsledkov ankiet zasahuje aj veľká miera subjektivity. „Objektívne sú len výsledky a umiestnenia v dlhodobých svetových, európskych, národných súťažiach. Tieto výsledky sa stávajú aj základom rôznych druhov ankiet. Do nich niekde viac, niekde menej zasahuje vonkajší ľudský faktor,“ pokračuje Lešický, ktorý v ankete o futbalistu roka hlasoval už v prvých jej ročníkoch, keď pôsobil ako tréner slovenských reprezentantov do 21 rokov.

Anketa sa zrodila na pôde redakcie Pravdy. „Bola plynulým pokračovaním ankety o najlepšieho československého futbalistu. A vôbec si neviem predstaviť, že by nebola. Vyhlasovanie výsledkov ankety patrilo vždy k najvýznamnejším udalostiam futbalového roka. Anketa by si všeobecne zaslúžila oveľa väčšiu mediálnu pozornosť. Potom by sa nemohlo stať, aby mladí reprezentanti nevedeli, kto je to Moravčík alebo Adamec, či ďalšie významné osobnosti nášho futbalu, ako som sa o tom sám presvedčil nedávno v Turecku, kde som bol s výberom do 19 rokov. Vinu podľa mňa nenesú mladí futbalisti, ale celková propagácia nášho futbalu veľa rokov dozadu,“ domnieva sa popredný tréner a funkcionár.

Kto by mal získať titul slovenského futbalistu štvrťstoročia, ako bude postupovať pri výbere kandidátov Milan Lešický?

„Medzi najlepších patria predovšetkým hráči, ktorí robili veľkú reklamu Slovensku vo svete. Našťastie za 25 rokov sme ich mali dosť a vyberať nebude jednoduché. Začnem Moravčíkom, Tittelom, Karhanom až po lídrov súčasnej generácie, ktorými sú Hamšík či Škrtel.“

Prvý a rekordný. Peter Dubovský (vľavo)... Foto: Archív Pravdy
Peter Dubovský, Miroslav Karhan Prvý a rekordný. Peter Dubovský (vľavo) triumfoval v premiérovom ročníku ankety Futbalista roka. Miroslav Karhan v nej bodoval osemnásťkrát, čo sa nikomu inému nepodarilo.

O poradí na popredných miestach rozhodnú aj fanúšikovia v hlasovaní, ktoré sa začína dnes na www.pravda.sk/futbalista25. Viac ako mesiac, do polovice januára 2018, môžu fanúšikovia vyberať z nominácie 25 hráčov. Sú to futbalisti, ktorí nazbierali v histórii ankety najviac hlasov, to znamená, že sa objavovali najčastejšie medzi najlepšími futbalistami roka.

Každý z hlasujúcich môže získať niektorú z pätnástich zaujímavých cien, medzi ktorými nechýba rekreačný pobyt v Jasnej, futbalové dresy slovenskej reprezentácie a lopty s podpisom najčastejšieho, šesťnásobného víťaza ankety Mareka Hamšíka, výnimočnú futbalovú encyklopédiu, jazdu na okruhu Slovakia Ring či holiaci strojček.

Pravda bude prinášať príbehy víťazov, názory odborníkov, zaujímavosti z histórie ankety, ktoré vám budú pomáhať pri výbere a hlasovaní.

Kandidáti na titul Futbalista štvrťstoročia

Peter Dubovský
Ján Ďurica
Vratislav Greško
Marek Hamšík
Vladimír Janočko
Miroslav Karhan
Vladimír Kinder
Miroslav König
Juraj Kucka
Vladimír Labant
Jozef Majoroš
Marek Mintál
Ladislav Molnár
Ľubomír Moravčík
Szilárd Németh
Peter Pekarík
Marek Sapara
Miroslav Stoch
Stanislav Šesták
Martin Škrtel
Dušan Tittel
Róbert Tomaschek
Stanislav Varga
Róbert Vittek
Vladimír Weiss ml.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Futbalista roka #Futbalista štvrťstoročia