Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďuricov večer po rozlúčke. Pyžamo, pivo a posteľ

Dlhé roky býval pilierom základnej zostavy. Od utorkového večera bude už len dvanástym hráčom. Z opory reprezentácie sa stal jej fanúšik.

15.11.2017 20:09
Ján Ďurica Foto: ,
Ján Ďurica.
debata

Bola už štvrťhodina po zápase a na trnavskom ihrisku zostal jediný muž. Ján Ďurica. Lúčil sa s fanúšikmi, podával si s nimi ruky, ďakoval im za ich podporu. Ostatní jeho spoluhráči už dávno netrpezlivo čakali v šatni.

Privítali ho pokrikom a skandovaním jeho mena. Lúčili sa s najstarším kamarátom, ktorý čoskoro oslávi 36. narodeniny. Proti Nórsku nastúpil na svoj 91. zápas. Posledný v jeho vyše trinásťročnej reprezentačnej kariére.

„Takto som si to predstavoval. Myslím si, že to bola pekná rozlúčka. Víťazná. Teším sa,“ vravel hráč tureckého Trabzonsporu. Sviatočný pocit mu nezobral ani fakt, že do hľadiska trnavského štadióna si tentoraz nenašlo cestu veľa divákov (necelých šesť tisíc).

„Vážim si všetkých, ktorí prišli. Ale mnohí akiste sledovali stretnutie aj pred televíznou obrazovkou a držali mi palce. Aj tým sa chcem poďakovať. Oddnes som už aj ja jedným z nich,“ usmieval sa.

Bol to emotívny večer. Zopárkrát mal slzy na krajíčku. Najviac prežíval momenty, keď mužstvo nastupovalo na zápas a hráči mali na sebe tričko s jeho portrétom a nápisom – ďakujeme. Keď zaznela slovenská hymna bol namäkko.

„Počúval som o mojej rozlúčke celý týždeň. Čítal som reakcie a videl videá, v ktorých sa mnohí vyjadrovali k mojej kariére v národnom tíme. Sledoval som v čase predzápasovej rozcvičky po očku aj svetelnú tabuľu na štadióne, kde mi takisto mnohí venovali pekné slová. Všetky tie emócie sa vo mne nahromadili. Hamšo, Hubo všetci sa ma vypytovali, či budem večer plakať. Neviem, uvidíme, odbíjal som ich. Dočkali sa. Vraví sa, že chlapi neplačú, ale keď som ich videl v špeciálnych tričkách a zaznela hymna, všetko to zo mňa spadlo a rozplakal som sa,“ popisoval situáciu.

Symbolickú štafetu odovzdával Milanovi Škriniarovi.

„Je to kvalitný stopér, vysoký, tvrdý hráč, aj technicky dobre vybavený, verím, že mu forma vydrží. Keď bude na sebe naďalej pracovať, prídu aj skúsenosti. Tie sú tiež dôležité. Keď som bol v jeho veku, myslel som si, že mi patrí celý svet, ale nebolo to tak, robil som chyby. On je na dobrej ceste a prajem mu, aby sa mu len darilo,“ zaželal mu Ďurica.

Rozlúčka Jána Ďuricu s reprezentáciou Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Ján Ďurica.

V utorok večer mal v hľadisku veľa blízkych osôb, priamo na ploche pribehla za ním dcérka Nina. „Záujem bol veľký. Musel som kúpiť takmer osemdesiat vstupeniek, buchol som sa poriadne po vrecku,“ smial sa.

Po zápase neorganizoval nijakú rozlúčkovú párty. „Nie je čas. Všetci sa ponáhľajú, odchádzajú do svojich klubov. Ale verím, že príležitosť ešte bude. Možno na nasledujúcom zraze, ktorý bude v marci a na ktorý sa prídem pozrieť. Pozvem všetkých na pivo,“ plánuje.

Ako strávil večer po poslednom reprezentačnom zápase? „Idem domov, prezlečiem sa, dám si pyžamo, jedno pivo a zbalím sa, aby som to nemusel robiť ráno. Pôjdem do postele, chcem si oddýchnuť a vyspať sa, lebo zajtra skoro idem na letisko a vraciam sa do Turecka,“ približoval hodinu po stretnutí s Nórskom.

Výhra z poslednej strely. To robia iba veľkí hráči, tvrdí Kozák

Nebola to nijaká spanilá futbalová jazda, ale bodka za zápasom stála za to. Loptu si vzal v šestnástke Stanislav Lobotka, perfektne sa uvoľnil a strelou k žrdi rozhodol o výhre slovenských futbalistov nad Nórskom 1:0.

„To, čo spravil v nadstavenom čase Stano Lobotka, robia len veľkí hráči,“ skonštatoval slovenský tréner Ján Kozák.

Už sa zdalo, že Slováci ani do tretice nezdolajú Nórov a dokonca im ani v treťom stretnutí nestrelia gól. Rozhodujúci okamih popisoval 22-ročný stredopoliar takto: „Duda mi poslal výbornú loptu, otočil som sa, dostal som sa síce trochu do uhla, ale vystrelil povedľa brankára. Našťastie, to vyšlo.“

V poslednom možnom okamihu. Rozhodca Farkas vzápätí ukončil zápas. „O to to bolo krajšie, súper už nemohol reagovať. Ja góly nedávam, nabudúce to prenechám iným,“ pokračoval skromne objav reprezentačného roka, ktorý strelil v tomto roku druhý reprezentačný gól. Premiérový si pripísal na začiatku septembra v kvalifikácii s Anglickom.

Slovenský mladík vybavil z poslednej akcie prípravného stretnutia nielen víťazstvo svojho mužstva, ale aj víťaznú rozlúčku Jána Ďuricu s reprezentačným dresom. Odchádzajúci doyen mužstva, ktorý mal v reprezentácii v poslednom zápase prvý raz od prvých minút kapitánsku pásku, Lobotkovi poďakoval.

„Janko mi povedal, že rozlúčka bola krásna. Ale poďakovať by som sa mal najmä ja. Jemu i ostatným chalanom, že som bol na ihrisku s nimi a mohol som rozhodnúť,“ doplnil futbalista španielskeho tímu Celta Vigo.

Podľa trénera Kozáka to bol dobrý prípravný zápas. „Nóri boli najmä v prvom polčase dobre organizovaní. Nemali sme veľa priestoru na kombináciu a na finálnu časť akcií. Dôraz nebol taký, ako by sme potrebovali. Po prestávke bolo na ihrisku viac priestoru. Súpera sme prevýšili a hoci sme napokon strelili gól až v nadstavenom čase, myslím si, že sme zaslúžene vyhrali.“

Krátko po prestávke vystriedal Kozák naraz štyroch hráčov. „Už predtým sme stupňovali tlak a dostávali sa častejšie pred súperovu bránku. Šancu dostali aj ďalší. V druhom polčase nebol súper už natoľko kompaktný, mali sme viac priestoru na kombinácie a naši hráči to aj využívali,“ pokračoval v hodnotení slovenský kouč.

V záverečnom dvojzápase roka najprv jeho zverenci podľahli na Ukrajine (1:2), o štyri dni neskôr si bilanciu zlepšili výhrou nad Nórskom. Tréner zdôraznil, že to bola užitočná previerka.

„Boli aj iné možnosti, ale náš cieľ bol hrať proti silným mužstvám, nechcel som, aby sme si niečo zľahčovali. Potreboval som vidieť hráčov v náročnej akcii. Na Ukrajine sme hrali so silným súperom a atmosféra pripomínala vážny kvalifikačný zápas, čo bolo dobré. V Trnave vládla komorná atmosféra a tlak na hráčov nebol príliš veľký. Ukázali však svoj potenciál,“ zdôraznil Kozák.

S tímom sa stretne na začiatku budúceho roka. Podobne ako vlani sa mužstvo vyberie v januári na desať dní do Abú Zabí. Na sústredenie, v rámci ktorého by mali Slováci odohrať aj dva zápasy.

Keďže tento program neabsolvuje výber v asociačnom termíne, reprezentácia nepocestuje do Spojených arabských emirátov v najsilnejšom zložení. V ňom sa stretne až v marci, kedy by sa mala zúčastniť na turnaji štyroch tímov v Bangkoku. Začne sa tým príprava na Ligu národov, ktorá odštartuje úvodnými zápasmi na jeseň budúceho roka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #Ján Ďurica #slovenskí futbalisti