Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci dostali guráž. Chcú potrápiť Angličanov

Slovenskí futbaloví reprezentanti zdolali v Trnave na šiesty pokus prvý raz Slovinsko, získali tri dôležité body v boji o Rusko a dostali guráž. Vyhrali už päť kvalifikačných zápasov za sebou a dnes na slávnom Wembley, kde sa zmestí 90-tisíc divákov, chcú potrápiť aj Angličanov, ktorým už dýchajú na chrbát. Stretnutie, v ktorom ide o priamy súboj o prvé miesto v F-skupine, sa začne o 20.45.

04.09.2017 06:05
Slovensko Anglicko Ďuriš Foto: ,
Vlani v septembri vyhrali Angličania v Trnave 1:0.
debata (14)

Bod s Anglickom, bonus navyše

Slovákov čakajú v rozpätí štyroch dní dva zápasy s najväčšími súpermi v boji o postup. Kým v úvode kvalifikácie v tomto dvojzápase nezískali ani bod, teraz už majú z neho tri a každý ďalší zo zápasu s lídrom skupiny Anglickom bude bonus navyše.

Tréner Ján Kozák vie, aké náročné je zvládnuť dva podobné súboje za sebou a pred dnešným zápasom na Wembley cíti aj riziko.

„Slovinci i my sme potrebovali uplynulý piatok vyhrať, na stretnutie s nimi sme kládli maximálny dôraz. Byť úspešní v dvoch ťažkých zápasoch za štyri dni je náročná úloha. Keby naši hráči pravidelne hrávali vo svojich kluboch, nebol by to až taký problém. Ale hráč, ktorému chýba zápasová prax, nenastupuje pravidelne, ťažko zregeneruje za tri dni, aby opäť mohol odohrať rovnako ťažký zápas. Keď mužstvo vyhrá, hráči skôr zregenerujú sily a budú na zápas opäť fyzicky dobre pripravení. Anglicko je oveľa silnejšie mužstvo, môžeme len prekvapiť. Ideme sa pobiť o dobrý výsledok,“ zdôraznil kouč slovenských futbalistov.

Šiesty pokus na obrat

Aj tradícia hovorí jasne proti Slovákom. S Angličanmi odohrali po osamostatnení päť stretnutí a neprehrali s nimi len raz – pred vyše rokom vo finálovom turnaji ME vo Francúzsku. Získali zlatý bod, ktorý im otvoril cestu do osemfinále šampionátu. Teraz majú, podobne ako naposledy so Slovincami, šiesty pokus.

Všetky doterajšie súťažné zápasy boli výsledkovo veľmi vyrovnané (okrem bezgólovej remízy tri prehry o gól – 1:2, 1:2, 0:1). Debakel schytali len v príprave, v jedinom stretnutí na Wembley (0:4) pred ôsmimi rokmi.

Vlani v septembri, v zápase, ktorým v Trnave otvárali aktuálnu kvalifikáciu, prehrali nešťastne, gólom v nadstavenom čase (0:1). Lallanova strela zblízka prekĺzla Kozáčikovi pomedzi nohy do siete. Domáci tím mal ťažkú pozíciu, dohrával oslabený, pretože po necelej hodine hry videl červenú kartu jeho kapitán Škrtel.

„Anglicko je pre mňa hlavný favorit na priamy postup zo skupiny. Má silnejšie mužstvo, my môžeme len prekvapiť,“ pripomína Kozák.

Škrtel: Atmosféra je výborná

Škrtel chýbal tímu aj v súboji so Slovinskom, dnes sa vráti do zostavy a s ním s najväčšou pravdepodobnosťou aj druhý stopér Ďurica. Škriniar, ktorý naposledy svoju úlohu v strede obrany zvládol, sa posunie pred dvojicu skúsených stopérov.

Viacerí hráči slovenského tímu majú takpovediac anglickú školu. Vyrastali v akadémiách popredných kluboch (Weiss, Mak, Rusnák), alebo tu prežili veľkú časť svojej kariéry (Škrtel).

„Hrať vo Wembley je pre každého hráča česť, všetci sa na zápas veľmi tešíme a sme pripravení odviesť v pondelok maximum,“ vyhlásil Martin Škrtel, ktorý pôsobil vyše osem rokov v Liverpoole.

Po poznámke, že Slovensko ešte tohto súpera nezdolalo, doplnil. „Každý zápas je iný. Sme si vedomí sily súpera, ale aj našich kvalít. Po poslednom stretnutí sa cítime dostatočne sebavedomí a atmosféra v tíme je výborná.“

Súper má dobrú skladbu tímu

Slovenská výprava včera krátko popoludní doletela špeciálom do Londýna s vyše hodinovým meškaním a večer si mužstvo zatrénovalo na Wembley. Pred ním tréner nehovoril o zostave.

„Potrebujem posledný tréning, aby som videl, ako sú hráči na tom. Niektorí síce hlásili drobné problémy, ale dúfam, že budú v poriadku a všetci pripravení na zápas,“ uviedol pred posledným tréningom.

Angličania uplynulý týždeň zdolali Maltu 4:0, ale vysoká výhra sa zrodila až v závere. „Góly padajú aj v závere zápasoch. Videl som zápas s Maltou a Anglicko malo celý čas súboj pod kontrolou. Vyhrať vonku 4:0 je v kvalifikácii super výsledok, hovorí za všetko,“ reagoval Kozák.

Ocenil aj súčasný výber Albionu. „Má veľkú budúcnosť, lebo v tíme sú kvalitní mladí hráči, potrebujú získať ešte viac skúsenosti. Sú doplnení skúsenými futbalistami, možno im chýba ešte jeden kreatívny hráč. Skladba tohto tímu sa mi páči. Už teraz je silný a bude ešte lepší.“

Anglicko – Slovensko

Kvalifikácia MS 2018, F-skupina, dnes, výkop o 20.45, Londýn, Wembley.
Priamy prenos RTVS. Zápas povedú francúzski rozhodcovia, hlavný Clément Turpin.
Predpokladaná zostava Slovenska:
Dúbravka – Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan – Lobotka, Škriniar – Weiss, Hamšík, Mak – Nemec.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Wembley #kvalifikácia MS 2018 vo futbale