Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Protestoval aj futbalový zväz. Navrhne UEFA zmeny

Slovenský futbalový zväz (SFZ) reagoval na udalosti, ktoré sa odohrali uplynulú sobotu vo finálovom turnaji ME do 21 rokov.

26.06.2017 17:51
debata (5)
zväčšiť Generálny sekretár SFZ Jozef Kliment na... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Jozef Kliment Generálny sekretár SFZ Jozef Kliment na archívnej snímke.

Šéfovi Európskej futbalovej únie (UEFA) Alexandrovi Čeferinovi poslal protestný list, ktorý podpísal prezident SFZ Ján Kováčik.

„Zdôraznili sme v ňom, že sme sa svedomito pripravovali na turnaj, venovali sme mu veľkú pozornosť, ale taký zápas, akým bol súboj Talianska a Nemecka, vrhol zlé svetlo na celý turnaj i na UEFA," zdôraznil generálny sekretár SFZ Jozef Kliment.

„Vyjadrili sme obrovské rozčarovanie nad tým, čo sa stalo. List sme koncipovali konštruktívne a požiadali sme prezidenta UEFA, aby sa váhou svojej autority a svojím vplyvom postaral o to, aby sa podobné prípady už nikdy v budúcnosti neopakovali. Zdôrazňujeme, že Nemcom a Talianom umožnil odohrať ich zápas tak, ako ho odohrali, zlý systém turnaja."

Kliment pripomína, že to nebola zo slovenskej strany slabosť, ale nenavrhli Čeferinovi nijaké konkrétne opatrenie na vylúčenie mužstiev z turnaja.

„Nechceli sme vyvolávať zbytočné emócie a vyhrocovať situáciu, vieme, že teraz už sotva niečo zmeníme a Nemcov z turnaja nevylúčia. Musíme byť reálni. Neboli dokazateľne porušené pravidlá, v tomto sa nedá veľmi o čo oprieť, ale spochybnili sa morálne, etické zásady športu, fair play. Je veľmi pravdepodobné, že podobne by v takejto situácii mohli postupovať aj iní. Preto si myslíme, že je potrebné zmeniť herný systém turnaja, aby k podobnému postupu nezvádzal," vysvetlil generálny sekretár SFZ.

V septembri chcú zástupcovia slovenského zväzu iniciovať zmeny. „Budeme mať stretnutie na úrovni šéfov a generálnych sekretárov európskych zväzov s vedením UEFA, akiste sa bude diskutovať aj na tieto témy. Navrhneme, aby sme sa bavili aj o zmenách, ktoré by zamedzili podobným prípadom."

Kliment ocenil aj podporu šéfa slovenskej vlády Róberta Fica, ktorý sa takisto obrátil na Čeferina osobným listom. „Potešila nás táto podpora futbalu, pre ktorý sa v poslednom čase veľa urobilo a uvedomuje si to aj premiér. Napísal prezidentovi UEFA veľmi korektný, citlivý protest, s jeho obsahom sa absolútne stotožňujeme."

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #Slovenský futbalový zväz #slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov