Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pekarík: Proti Malte očakávam náročný zápas

Jeden z oporných pilierov slovenskej futbalovej reprezentácie a hráč nemeckého klubu Hertha Berlín Peter Pekarík prišiel dobre naladený do Senca na pondelňajší zraz A-tímu SR pred blížiacim sa duelom na Malte v F-skupine európskej časti kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2018 do Ruska.

20.03.2017 20:20
Peter Pekarík Foto: ,
Peter Pekarík.
debata

„Atmosféra v berlínskom tíme je výborná. Predsezónne ambície klubu boli skončiť do 6. miesta, momentálne sme piati, po reprezentačnej akcii privítame štvrtý Hoffenheim. Keby sme tento duel zvládli, môžeme pomýšľať možno aj na vyššie priečky. Spokojnosť je, čaká nás ešte deväť náročných bundesligových zápasov. Verím, že ich zvládneme a cieľ mužstva naplníme,“ vyjadril sa pred zástupcami médií 30-ročný pravý obranca, ktorého však mrzela sobotňajšia ligová prehra v Kolíne nad Rýnom 2:4. „Nezvládli sme celý priebeh duelu, už v prvom polčase sme trikrát inkasovali a potom už bolo veľmi ťažké niečo spraviť so zápasom. Útočník Kolína Anthony Modeste nám strelil tri góly.“

Na slovenskú reprezentáciu čaká prvý oficiálny duel v tomto kalendárnom roku, dve januárové vystúpenia „ligového výberu“ v SAE proti Ugande (1:3) a ligovému výberu Švédska (0:6) mali neoficiálny charakter. „Tešil som sa na zraz, na chalanov. Prestávka bola dlhšia, naposledy sme sa videli v novembri. Verím, že nadviažeme na úspešné výsledky, ktoré sme v tejto kvalifikácii mali na jeseň doma proti Škótsku (3:0) a Litve (4:0). Samozrejme, že na Malte nás nečaká nič ľahké, pretože sa tam vytrápili aj iné mužstvá. Naposledy Slovinsko, ktoré zvíťazilo 1:0. V Anglicku tiež odohrali Malťania výborný zápas, hoci podľahli (0:2, pozn.). Musíme sa zodpovedne pripraviť. V domácom prostredí budú hráči Malty húževnatejší, budú sa biť o dobrý výsledok,“ skonštatoval ďalej Pekarík.

Slovákom patrí po minuloročnej časti kvalifikácie MS a štyroch odohraných kolách 3. priečka v tabuľke F-skupiny. V tejto eliminácii najskôr doma podľahli Angličanom (0:1), nasledovala prehra v Slovinsku (0:1) a trnavské víťazstvá nad Škótmi (3:0) a Litovčanmi (4:0). Anglicko je s desiatimi bodmi lídrom „efka“, Slovinsko má osem bodov, Slovensko šesť, Litva päť a Škótsko štyri. Malta zatiaľ nebodovala. Pohľad na tabuľku aj pre nezainteresovaného hovorí, že Slovensko musí na štadióne v Ta' Qali naplno zabodovať. „Vieme, že keď chceme pomýšľať na postup, tak tento duel na Malte musíme zvládnuť. Naša pozícia po nedeľňajšom víťazstve by bola ešte lepšia, v júni cestujeme na ďalší duel do Litvy. Keby sme uspeli v týchto dvoch stretnutiach, mohli by sme sa dobre pripraviť na náročné jesenné kvalifikačné zápasy,“ poznamenal Peter Pekarík.

Dosiaľ posledný vzájomný súboj odohrali Slováci proti Malťanom 4. septembra 2014 v Žiline a v prípravnom stretnutí zvíťazili 1:0 gólom Adama Nemca v 43. minúte. Pekarík odohral celý zápas. „Spomínam si naň veľmi dobre, pretože po tomto dueli sme odštartovali výbornú kvalifikáciu ME 2016. Navyše v Žiline sme predtým dlhšie nevyhrali a podarilo sa nám to zlomiť práve s Maltou, hoci iba tesným víťazstvom. Spomienky sú príjemné, aj keď to bol vtedy náročný zápas. Bránku súpera sme dobýjali celý duel, nebolo ľahké zlomiť obranný val maltského protivníka. Niečo podobné očakávam aj teraz,“ uviedol skúsený zadák, ktorý má v najcennejšom drese na konte 73 štartov a dva góly.

Súčasťou marcového zrazu slovenskej reprezentácie je aj utorňajšie slávnostné vyhlásenie ankety Futbalista roka 2016, ktoré bude v Bratislave. V hlavnej kategórii je zatiaľ známa iba desiatka hráčov, medzi ktorými figuruje aj Pekarík. „Som rád, že som sa ocitol medzi desiatimi najlepšími na Slovensku. Je to veľký úspech. A ako skončím? S každým umiestnením budem veľmi spokojný. Ide o príjemné spestrenie, nejde o stresovú akciu, určite si to vyhlásenie užijeme,“ vyjadril sa bývalý hráč Žiliny, Dubnice, nemeckého Wolfsburgu i tureckého Kayserisporu, ktorý prezradil aj svoj tip na víťaza: „Marek Hamšík, pretože si to zaslúži svojimi výkonmi nielen v klube, ale aj v reprezentácii. Tipujem jeho.“

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Peter Pekarík