Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladí Slováci spoznali súperov na ME. SMS Hapalovi od hráča: Postupujeme

Futbalisti domáceho Poľska, obhajcu prvenstva Švédska a Anglicka budú súpermi Slovákov v základnej A-skupine budúcoročných ME hráčov do 21 rokov v Poľsku (16. - 30. júna 2017).

01.12.2016 18:45 , aktualizované: 21:13
Slovensko, futbal, Slovensko 21 Foto: ,
Radosť hráčov Slovenska po druhom góle počas futbalového zápasu kvalifikácie ME 2017 hráčov do 21 rokov medzi Slovensko - Bielorusko.
debata (2)

Štvrtkový podvečerný žreb v krakovskom Kongresovom centre ICE rozhodol aj o tom, že Portugalsko bude v B-skupine čeliť výberom Srbska, Španielska a Macedónska. V C-skupine si Nemecko zmeria sily s Českom, Dánskom a Talianskom. Kontinentálny šampionát hráčov do 21 rokov sa uskutoční v Poľsku premiérovo s dvanástimi účastníkmi.

„Čo iné si môžeme želať; dostali sme do skupiny obhajcov titulu, hostiteľov a krajinu, o ktorej sa hovorí, že je kolískou futbalu. Skupina je nádherná; verím, že si to užijeme, že nebudeme outsideri a pobijeme sa o postup,“ povedal po žrebe český tréner SR „21“ Pavel Hapal, video priniesla facebooková prezentácia Slovenského futbalového zväzu (SFZ).

Poľsko ako hostiteľ malo pred žrebom garantovanú prvú pozíciu v A-skupine. Zostávajúcich 11 krajín zoradili podľa príslušného koeficientu. Do prvého koša prenikli Nemecko a Portugalsko. V druhom koši boli Anglicko, Španielsko a Dánsko, v treťom Taliansko, Švédsko, Česko, Srbsko, Slovensko a Macedónsko. V osudí sa najskôr objavilo sexteto mužstiev z tretieho koša, až potom prišiel rad na trojčlenný druhý kôš. Žreb vykonali riaditeľ súťaží pod hlavičkou Európskej futbalovej únie (UEFA) Giorgio Marchetti a ambasádor turnaja Marek Kožmiňski, poľský niekdajší reprezentant.

Slováci by podľa skôr zverejneného rozpisu mali odohrať otvárací súboj šampionátu: 16. júna v Lubline proti Poliakom. Následne na SR čakajú zápasy proti Anglicku (19. júna v Kielcach) a Švédsku (22. júna v Lubline).

Do semifinále postúpia víťazi skupín a najlepší tím z druhých priečok, zvyšné okteto sa s podujatím rozlúči. Prvým kritériom pre určenie poradia mužstiev z druhých miest je väčší počet získaných bodov, následne rozdiel v skóre, väčší počet strelených gólov, menej bodov v disciplinárnom „kartovom“ rebríčku a napokon pozícia v príslušnom renkingu UEFA.

Hostiteľskými mestami sú Kielce, Lublin (A-skupina), Gdynia, Bydgoszcz (B-skupina), Tychy a Krakov (C-skupina). Po jednom semifinále budú hostiť Tychy a Krakov, finále odohrajú v Krakove na štadióne miestnej Cracovie.

Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov, tentoraz pod vedením českého trénera Pavla Hapala, sa na európskom šampionáte predstaví druhý raz, prvýkrát od účasti na domácej pôde v roku 2000. Tím okolo Milana Škriniara, Matúša Bera, Stanislava Lobotku či Adama Zreľáka suverénne triumfoval v 8. skupine kvalifikácie, za sebou nechal Holandsko, Turecko, Bielorusko aj Cyprus. Slováci v eliminácii šesťkrát zvíťazili, raz remizovali a raz prehrali, dosiahli pozitívne skóre 21:6.

„Majstrovstvá Európy do 21 rokov sú pre mladých hráčov kľúčovým prechodom medzi mládežníckym futbalom a vrcholnou medzinárodnou scénou. V minulosti sme videli, ako veľa hviezd ukázalo svoj talent práve na tejto úrovni. V Poľsku bude mať príležitosť zažiariť viac hráčov než kedykoľvek predtým, keďže prvýkrát sa predstaví dvanásť mužstiev,“ povedal prezident UEFA Aleksander Čeferin.

Jozef Kliment (generálny sekretár SFZ): „Čo sa má stať, to sa stane. Tak sme pristúpili aj k tomuto žrebu. Všetky tímy, ktoré sme dostali do skupiny, sú kvalitné. Na tejto úrovni si už nenavyberáme. Táto skupina je veľmi ťažká, ale zároveň aj hrateľná. Máme obhajcov titulu Švédov, stále kvalitných Angličanov a domáce Poľsko v otváracom zápase. Poliaci to budú mať ťažké, lebo každý od nich bude chcieť víťazstvo. Tlak bude na ich strane, čo môže byť trochu naša výhoda. Pre mňa je veľmi dôležité, že nehráme v skupine v mestách Gdynia a Bydgoszcz, čo je najďalej od Slovenska. Veríme, že do Kielcov aj Lublinu príde veľa našich fanúšikov. Verím, že naši chlapci obstoja čo najlepšie.“

Pavel Hapal (tréner Slovenska „21“): „Máme silných a atraktívnych súperov, ale najmä som veľmi rád, že hráme proti organizátorskej krajine. Samozrejme, silný bude aj obhajca trofeje Švédsko a Anglicko? To je kolíska futbalu a samo osebe veľký zážitok. Verím, že v tejto skupine nebudeme vnímaní ako outsideri. Ak by som mal vybrať najsilnejšieho súpera z trojice, ktorú sme dostali, asi by to boli Poliaci. V ich zostave figuruje aj niekoľko hráčov, ktorí už sú v prvom poľskom mužstve a doma budú určite veľmi silní. My však tiež musíme ukázať, že vieme hrať futbal. Ak budeme pokračovať v hernom trende z kvalifikácie, mohlo by to byť dobré. Hneď po žrebe som dostal zopár esemesiek od hráčov a jeden z nich mi napísal: ‚Je to dobré tréner, postupujeme ďalej!‘“ Vidno, že hráči s tým žijú… Čo sa týka celkového pohľadu na favoritov: na šampionáte bude 12 mužstiev a povedal som to už viackrát – ktorékoľvek z nich môže zvíťaziť. Tých faktorov, ktoré môžu rozhodovať, bude veľa, zdravotný stav, aktuálna forma a podobne. Pri možnom postupe z druhého miesta zrejme nebudú stačiť tri body. Osobne si myslím, že niekto tie 4 body urobí."

Zbigniew Boniek (prezident Poľského futbalového zväzu, bývalý skvelý futbalista): "Myslím si, že skupina so Slovenskom, Anglickom a obhajcom Švédskom je veľmi zaujímavá. Slovenský futbal mám veľmi rád, poznám veľa hráčov, najmä tých, čo hrajú v poľskej lige, vášho generálneho sekretára, aj trénerov, ale túto mladú generáciu už veľmi nie. So Slovákmi máme dobré vzťahy, želám vám na šampionáte všetko dobré.

Haakan Ericson (tréner Švédska „21“): „Nie je to ľahká skupina, ale je otvorená. Anglicko a Poľsko poznáme veľmi dobre, Slovensko až tak nie. Treba nám využiť náš skauting, čo sa týka slovenských hráčov. Sú však zrejme veľmi silní, keď v kvalifikačnej skupine vyradili Turkov a Holanďanov a strelili veľmi veľa gólov. Musíme si dať na Slovákov pozor. Sme obhajcovia titulu, ale máme úplne nové mužstvo a určite nepôjdeme do Poľska s majstrovskými ambíciami. Na druhej strane sa vraví, že všetko je možné.“

Zloženie základných skupín budúcoročných ME futbalistov do 21 rokov v Poľsku:
A-skupina (Kielce, Lublin): Poľsko, Slovensko, Švédsko, Anglicko
B-skupina (Gdynia, Bydgoszcz): Portugalsko, Srbsko, Španielsko, Macedónsko
C-skupina (Tychy, Krakov): Nemecko, Česko, Dánsko, Taliansko

Program ME 2017 futbalistov do 21 rokov v Poľsku:

A-skupina:

  • 16. júna: Švédsko – Anglicko (Kielce, 18.00), Poľsko – Slovensko (Lublin, 20.45)
  • 19. júna: Slovensko – Anglicko (Kielce, 18.00), Poľsko – Švédsko (Lublin, 20.45)
  • 22. júna: Anglicko – Poľsko (Kielce, 20.45), Slovensko – Švédsko (Lublin, 20.45)

    B-skupina:

  • 17. júna: Portugalsko – Srbsko (Gdynia, 18.00), Španielsko – Macedónsko (Bydgoszcz, 20.45)
  • 20. júna: Srbsko – Macedónsko (Bydgoszcz, 18.00), Portugalsko – Španielsko (Gdynia, 20.45)
  • 23. júna: Macedónsko – Portugalsko (Bydgoszcz, 20.45), Srbsko – Španielsko (Gdynia, 20.45)

    C-skupina:

  • 18. júna: Nemecko – Česko (Krakov, 18.00), Dánsko – Taliansko (Tychy, 20.45)
  • 21. júna: Česko – Taliansko (Tychy, 18.00), Nemecko – Dánsko (Krakov, 20.45)
  • 24. júna: Taliansko – Nemecko (Tychy, 20.45), Česko – Dánsko (Krakov, 20.45)
  • prvé semifinále (Krakov): 27. júna (A1 proti B2/C2 alebo C1)
  • druhé semifinále (Tychy): 27. júna (B1 proti A2 alebo C1)
  • finále (Krakov): 30. júna
2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov #ME 2017 hráčov do 21 rokov