Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kozák je spokojný s remízou, hráči dvadsaťjednotky ukázali potenciál

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák mal po utorkovom poslednom vystúpení svojich zverencov v tomto kalendárnom roku viacero dôvodov na spokojnosť.

16.11.2016 07:35
Albert Rusnák, Aleksandar Dragovic Foto: ,
Albert Rusnák (vľavo) v súboji s Rakúšanom Aleksandarom Dragovicom.
debata (2)

Slováci v značne pozmenenej zostave oproti piatkovému víťaznému kvalifikačnému súboju proti Litovčanom (len s Tomášom Hubočanom a Vladimírom Weissom) odohrali bezgólový prípravný zápas na pôde Rakúšanov vo Viedni. Domáci aj hostia mohli v priebehu duelu strhnúť víťazstvo na svoju stranu, ale nepodarilo sa im to.

„Obe mužstvá pristúpili k zápasu maximálne zodpovedne, nikto nechcel urobiť chybu, aby sa súper nedostal do vedenia. Prvú šancu mal Mišo Ďuriš, ale v závere polčasu nás súper dostal pod tlak, vypracoval si príležitosti, našťastie neskóroval. Druhý polčas – chlapcom som povedal, že bude vystriedanie a viacerí pôjdu do hry, hral sa futbal skôr v strede poľa bez väčších gólových príležitostí. Napokon je to remíza 0:0, po priebehu hry som s ňou spokojný,“ povedal Ján Kozák počas pozápasovej tlačovej konferencie.

Skúsený kormidelník sa pristavil aj pri mladíkoch, ktorí pomohli reprezentačnému výberu do 21 rokov k postupu na budúcoročné ME do Poľska a v utorok dostali príležitosť na Štadióne Ernsta Happela.

„Nerád by som hodnotil jednotlivcov, je záver sezóny. Dostali šancu chlapci, ktorí hrali menej. Som rád, že som ich videl v tréningovom procese, najmä hráčov dvadsaťjednotky, ukázali obrovský potenciál. Som za to rád, že štyria hráči vyrastajú pre reprezentáciu. V priebehu krátkeho obdobia sa môžu stať hráčmi, s ktorými sa dá počítať,“ uviedol 62-ročný kouč a doplnil: „Pokiaľ ide o organizáciu, každý vedel, čo má hrať, bolo to v poriadku. Samozrejme, po zisku lopty už nebola súčinnosť taká, ako sme si predstavovali, ale to je normálna vec. Vydali však zo seba všetky sily, ukázali; že majú na to, aby v tomto kolektíve pôsobili. Títo hráči majú takú výkonnosť, že patria do toho užšieho kádra reprezentácie.“

Debut v seniorskom národnom tíme absolvovali vo Viedni stredopoliar Stanislav Lobotka a Albert Rusnák mladší. „Sú to veľmi šikovní hráči. S nízkym ťažiskom, lopta im nerobí problém, sebavedomí. Rastú z nich dobrí reprezentanti,“ pochválil svojich zverencov bývalý lodivod MFK Košice.

Rodák z Matejoviec nad Hornádom sa pri príležitosti derniéry pokúsil aj o zhodnotenie reprezentačného roka: „Rozdelil by som ho do troch častí. Najskôr to bola príprava na šampionát, odohrali sme asi päť zápasov, dokázali sme zvíťaziť aj v Nemecku nad majstrami sveta. Potom samotná účasť na ME, cieľom bolo postúpiť zo skupiny, čo sa splnilo. Bol to krásny šampionát, zážitok na celý život. A potom prišla ostrá kvalifikácia na MS. Po zlom začiatku to vyzeralo, že pre nás sa predčasne skončí boj o šampionát, ale dvoma víťazstvami nad Škótskom a Litvou sme sa dostali do lepšej pozície, nehovorím dobrej, ale do lepšej pozície. Tam mi chýba nejaký bod, dva. Boli sme blízko aspoň k jednému, aj k dvom, ale futbal prináša aj také veci. Jeden – dva body mi chýbajú, aby som bol spokojný.“

Slováci sa najbližšie v oficiálnom stretnutí predstavia 26. marca 2017 na Malte v rámci F-skupiny európskej časti kvalifikácie o postup na MS 2018 do Ruska. Ešte predtým by mali absolvovať dva neoficiálne súboje. „Vyzerá to tak, že by ligový výber mal ísť do Abú Zabí v termíne 3. – 12. januára. Je potrebné na tom pracovať, aby bol kolektív silný, pretože nie všetky kluby nám vyjdú v ústrety. Je už dohodnutý zápas so Švédskom, je tam ešte buď Saudská Arábia alebo Maroko, takže odohráme dva zápasy,“ uzavrel Ján Kozák.

Debutanti Lobotka a Rusnák si užili duel vo Viedni

Dvojica Stanislav Lobotka a Albert Rusnák po úspešnom účinkovaní v slovenskej futbalovej reprezentácii do 21 rokov, okorenenej prvenstvom v kvalifikačnej skupine a priamym postupom do Poľska na ME 2017 tejto vekovej kategórie, sa dočkala debutu aj v seniorskej reprezentácii. Priemiérový štart v najcennejšom drese obaja absolvovali v utorňajšom medzištátnom prípravnom stretnutí vo Viedni proti domácemu Rakúsku (výsledok 0:0), keď nastúpili po zmene strán a odohrali celý druhý polčas.

„Snažil som sa užiť si to čo najviac, bol to môj prvý zápas za národný tím. Sústredil som sa na to, aby som sa futbalom bavil, ako vždy. Spolupráca s chalanmi bola v poriadku, všetci chcú hrať futbal, takže to nebol problém. Chýbal gólik, ale Rakúsko nie je zlý tím, má výborných hráčov; vieme, proti komu sme stáli. Bolo to o jednom góle, škoda, že sme ho nedali, ale nedal ho ani súper. Remíza je cenná,“ uviedol po stretnutí v mix zóne Štadióna Ernsta Happela vo Viedni pred zástupcami médií onedlho 22-ročný Lobotka (nar. 25. novembra 1994) a pokračoval:

„Na zápas som sa tešil. Neviem, kedy budem opäť hrať takýto duel. Chalani ma prijali super, je tu super partia. Snažil som sa užiť si každý deň; to, že môžem s takými hráčmi trénovať. Bol som za to veľmi rád. A-tím je o level vyššie ako ‚dvadsaťjednotka‘, tempo aj hráči sú na inej úrovni – po fyzickej, technickej aj rýchlostnej stránke. Tréner Kozák mi povedal, že mám ísť na pozíciu Paťa Hrošovského a užiť si to. Pokiaľ ide o zápisné, ešte nebolo, ale očakávam, že niečo bude. Verím, že v mojom prípade príde v 'áčku''aj domáca reprezentačná premiéra.“

Odchovanec trenčianskeho futbalu, ktorý hosťoval aj v rezerve holandského Ajaxu Amsterdam, je od augusta 2015 hráčom dánskeho Nordsjaellandu. Patrí k stabilným hráčom mužstva, nastúpil vo všetkých 16 dueloch v tejto sezóne. „V Dánsku však takéto kulisy, ako teraz vo Viedni, určite nezažívam. Bolo pre mňa výnimočné hrať na takomto obrovskom štadióne, aj keď napokon neprišlo veľa ľudí (14 200 divákov, pozn.),“ vyjadril sa ďalej Stanislav Lobotka, ktorý vraj pohybom aj štýlom hry pripomína španielskeho reprezentanta Andrésa Iniestu.

„Snažím sa od každého stredového futbalistu niečo naučiť, či už pozerám španielsku alebo anglickú ligu. Na Iniestu a Xaviho Hernándeza sa mi veľmi dobre pozeralo, dobre spolu kombinovali,“ doplnil čiperný záložník Stanislav Lobotka.

Aj druhý spomenutý nováčik Albert Rusnák si navždy zapamätá svoj premiérový štart v seniorskom futbalovom národnom tíme Slovenska. „Nebol to ľahký zápas. Rakúšania majú svoju kvalitu, terén bol dosť ťažký na kombinačný futbal. Bol to taký medzišestnástkový boj. Celkovo som si však užil ten debut v ‚áčku‘. Začal som z pravej strany, potom som sa presunul doľava, v strede figurovali Stano s Matúšom (Lobotka a Bero, pozn.), dobre sa poznáme z účinkovania v ‚dvadsaťjednotke‘. Myslím si, že to išlo celkom ľahko ako tím. Môj debut by však bol o to krajší, keby sa zápas uskutočnil na Slovensku a za prítomnosti veľkého počtu našich fanúšikov. Ale nevadí, v tomto smere sa nedá vyberať. Som preto veľmi rád, že som dostal šancu. A myslím si, že aj tá remíza vo Viedni je dobrý výsledok,“ zhodnotil krídelník Albert Rusnák, ktorý na klubovej úrovni pôsobí od januára 2015 v holandskom FC Groningen.

zväčšiť Stanislav Lobotka (vľavo) na archívnej snímke. Foto: SITA, Martin Havran
Stanislav Lobotka Stanislav Lobotka (vľavo) na archívnej snímke.

V druhom polčase utorňajšieho duelu v rakúskej metropole sa v drese slovenskej reprezentácie predstavili naraz štyria futbalisti, ktorí sa výraznou mierou pričinili o postup „dvadsaťjednotky“ do Poľska na budúcoročný júnový záverečný turnaj ME tejto vekovej kategórie – okrem spomenutých Lobotku a Rusnáka aj Milan Škriniar a Matúš Bero. „Povedal by som, že je to pre mňa vyvrcholenie roka 2016. Za celú kvalifikáciu v reprezentácii do 21 rokov, ktorá postúpila na EURO 2017. Myslím si, že to bol krásny koniec roka,“ vyjadril sa 22-ročný rodák z českého Vyškova Rusnák. Jeho otca, tiež Alberta, trénoval svojho času súčasný lodivod A-mužstva SR Ján Kozák.

„Áno, ale bolo to už veľmi dávno. S otcom som trénera Kozáka určite nerozoberal. Viem, že účinkovali v Lige majstrov, no viac si nepamätám, mal som asi tri roky. Ja som mu vďačný, že mi dal v utorok večer šancu nastúpiť za slovenský národný tím,“ skonštatoval Albert Rusnák mladší, ktorý priznal aj určité prekáračky s otcom, v súčasnosti koučom FC Lokomotíva Košice. „On mi stále hovorí, že hral Ligu majstrov, kým ja som ju ešte nehral. Dúfam, že aj v tomto ho dobehnem,“ dodal s úsmevom šikovný stredopoliar či krídelník Albert Rusnák mladší, ktorý v doterajšej kariére pôsobil v akadémii Manchestru City, ďalších anglických kluboch Oldham a Birmingham City i v holandskom mužstve SC Cambuur.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #rakúska futbalová reprezentácia