Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci nastúpia tretí raz proti aktuálnym šampiónom

Slovenských futbalových reprezentantov čaká výnimočná šanca. Len tretí raz v histórii sa stretnú s aktuálnymi majstrami sveta.

29.05.2016 10:00
Slovensko, Luxembursko Foto: ,
Gólová oslava Marka Hamšíka. Bude sa tešiť aj proti Nemecku?
debata

V nedeľu od 17.45 nastúpia v Augsburgu proti Nemecku, ktoré pred dvoma rokmi vybojovalo v Brazílii zlaté medaily.

Pôvodne mala reprezentácia trochu iný program. Nemci pozvali Slovákov na zápas v rámci prípravy na ME ešte na začiatku roka a tréner Ján Kozák prikývol. „Ponuka od majstrov sveta sa neodmieta, veľmi nás potešila a vnímam ju ako ocenenie našej práce a výsledkov,“ zdôraznil Kozák. Aj preto len po jednom dni oddychu po piatkovom súboji s Gruzínskom vybehnú jeho zverenci na ďalšie stretnutie. Kozák už avizoval, že dá šancu inému tímu. Chce, aby v dvoch zápasoch dostali možnosť všetci hráči. S výnimkou Maka, ktorého klub uvoľní až po nedeľňajšom súboji v domácej súťaži.

Tréner nemeckej reprezentácie Joachim Löw sa so svojím výberom, v ktorom je takisto zatiaľ 27 futbalistov, pripravoval v uplynulých dňoch vo švajčiarskom Ascone. Chýbali mu viacerí hráči pre zdravotné problémy. Aj nemecký kouč musí do utorka nahlásiť tím na ME a zúžiť nomináciu na 23 hráčov.

Najdlhšie vypadol z hry stredopoliar Bastian Schweinsteiger, vyradilo ho zranené koleno ešte v marci. Len pomaly sa vracia do mužstva. Návrat už hlási aj ďalší maród Sami Khedira. Viacerí iní majú menšie či väčšie zdravotné ťažkosti. Jedna z opôr Toni Kroos nastúpil v sobotu v drese Realu Madrid vo finále Ligy majstrov. V nedeľu s najväčšou pravdepodobnosťou dostanú šancu aj nové tváre v nemeckej reprezentácii.

Nemecko si v základnej C-skupine ME vo Francúzsku zmeria sily s Poľskom, Ukrajinou a Severným Írskom, teda súperom, s ktorým Slováci odohrajú generálku 4. júna v Trnave. V tomto roku majú Nemci na konte dva prípravné zápasy v závere marca. V Berlíne podľahli Anglicku 2:3, hoci viedli 2:0 (Angličania strelili víťazný gól v nadstavenom čase). O tri dni v Mníchove rozdrvili Taliansko 4:1. Svetoví šampióni po nedeľňajšom súboji so Slovenskom nastúpia už iba na jeden prípravný zápas pred ME – s Maďarskom 4. júna.

Slovenskí futbalisti predtým okúsili silu úradujúcich svetových šampiónov dva razy. V roku 1994 v USA triumfovala Brazília a v nasledujúcom roku pozvala na svoju pôdu do Fortaleze slovenských reprezentantov. Skončilo sa to debaklom, vtedajší zverenci Jozefa Vengloša podľahli 0:5. Skvelú skúsenosť so svetovými šampiónmi mali Slováci priamo na majstrovstvách sveta. V roku 2010 v Afrike vyradili ešte stále úradujúcich obhajcov Talianov (3:2) a postarali sa o jednu z najväčších senzácií turnaja.

Slováci vyhrali len v príprave

Slovensko sa stretlo s Nemeckom doteraz štyri razy. Dvakrát v kvalifikácii ME 2008 a v oboch stretnutiach o dôležité body podľahlo. Najskôr v Bratislave na Tehelnom poli 1:4 a v odvete v Hamburgu 1:2. V prípravných súbojoch je bilancia vyrovnaná – v roku 2001 vyhrali Nemci 2:0 v Brémach a v roku 2005 sa tešili Slováci z rovnakej výhry 2:0 v Bratislave. Vo víťaznom stretnutí 3. septembra na Tehelnom poli pod vedením trénera Dušana Galisa sa predstavili zo súčasného kádra Škrtel i Ďurica. Prvý odohral celý zápas, druhý nastúpil po prestávke. Oba góly dal rekordér v počte reprezentačných štartov Miroslav Karhan.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #EURO 2016 #nemecká futbalová reprezentácia