Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hološko dal prednosť klubu. U mňa skončil, oznámil Kozák

Už len osemdesiat dní zostalo do štartu finálového turnaja majstrovstiev Európy vo futbale. Slovenskí futbaloví reprezentanti začali dnes prípravu na podujatie, na ktorom sa zúčastnia prvý raz v histórii.

21.03.2016 16:14 , aktualizované: 18:02
Filip Hološko Foto:
Filip Hološko.
debata (7)

Už len osemdesiat dní zostalo do štartu finálového turnaja majstrovstiev Európy vo futbale. Slovenskí futbaloví reprezentanti začali včera prípravu na podujatie, na ktorom sa zúčastnia prvý raz v histórii. Prvý a v podstate aj jediný blok prípravy pred záverečným sústredením pred šampionátom vo Francúzsku potrvá deväť dní a Slováci v ňom odohrajú dva prípravné zápasy. Už tento piatok sa predstavia v súboji s Lotyšskom v Trnave (začiatok 20.30), o týždeň v utorok ich čaká zápas s Írskom v Dubline.

Na včerajšom zraze v Senci privítal tréner Ján Kozák 26 hráčov, z nominovaných chýbal len Filip Hološko. Tréner oznámil, že útočník FC Sydney z Austrálie ani nedorazí. „Uprednostnil klubový program pred reprezentačným.“ Tridsaťdvaročný futbalista, ktorý mal na sebe národný dres v 65 stretnutiach a dal v nich osem gólov, sa mal pred majstrovstvami Európy vrátiť do reprezentácie po dlhšej pauze. Kozák doplnil, že jeho reakcia ho prekvapila. „Tešil sa na zraz, mal všetko pripravené, aj letenky. Asi po konzultácii s klubovým trénerom sa to zvrtlo iným smerom. Rešpektujem to, nikoho nebudem nasilu ťahať do reprezentácie. U mňa skončil.“

Kozák vyzdvihol význam najbližšej prípravy a dvoch stretnutí. „Dlhšie sme neboli spolu. Chceme sa dobre pripraviť na najbližšie zápasy, chceme ukázať kvalitné výkony a byť aj úspešní. Chceli sme hrať s takými súpermi, ktorí sú typologicky aspoň podobní tímom, ktoré nás čakajú na šampionáte. Lotyši i Íri spĺňajú tieto kritériá. Tešíme sa, že máme pred sebou práve tieto dva zápasy.“

Do štartu turnaja vo Francúzsku, kde sa Slováci v základnej skupine stretnú s Walesom, Ruskom a Anglickom, čaká Kozákových zverencov päť stretnutí. „S týmto programom som spokojný, využili sme možnosť hrať maximálny počet zápasov. Pred ME sme už ani neplánovali toľko stretnutí, ale chceli hrať s nami majstri sveta, nemecká ponuka sa neodmieta. Pôvodne sme sa mali stretnúť s Gruzínskom 28. mája, tento súboj, ktorý odohráme na záver sústredenia v Rakúsku, sme posunuli o deň skôr,“ vysvetlil Kozák.

Po stretnutí s Nemeckom ešte mužstvo čaká generálka pred odchodom do Francúzska, v Trnave v nej narazí na Severné Írsko. Už pred ním však musí Kozák nahlásiť konečnú nomináciu, v ktorej bude 23 hráčov. V najbližších dňoch čaká reprezentantov teda aj boj o miesta. „Potešilo by ma, keby ma ešte niekto zaujal a pomohol výkonmi reprezentácii. Ukazujú sa niektorí hráči z tímu do 21 rokov. Nechcel som ich teraz vyťahovať z ich mužstva, lebo majú dobre rozohratú kvalifikačnú skupinu a môžu takisto postúpiť,“ zdôraznil Kozák. Nevylučuje, že niektorí mladí hráči dostanú možnosť ešte na záverečnom sústredení. „To ukáže až čas. Najviac šancí ma Škriniar a Bero,“ upresnil.

Aktualizovaná nominácia slovenskej futbalovej reprezentácie na marcové medzištátne prípravné stretnutia s národnými tímami Lotyšska (hrá sa v piatok 25. 3. o 20.30 h v Trnave) a Írska (v utorok 29. 3. o 20.45 h SEČ v Dubline):
Brankári: Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň/ČR), Ján Mucha (ŠK Slovan Bratislava), Ján Novota (Rapid Viedeň/Rak.), Martin Dúbravka (Esbjerg fB/Dán.)
Obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín/Nem.), Martin Škrtel (FC Liverpool/Angl.), Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva/Rus.), Tomáš Hubočan (Dinamo Moskva/Rus.), Kornel Saláta (ŠK Slovan Bratislava), Norbert Gyömbér (AS Rím/Tal.), Dušan Švento (1. FC Kolín nad Rýnom/Nem.), Lukáš Tesák (Kajrat Almaty/Kaz.)
Stredopoliari: Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Juraj Kucka (AC Miláno/Tal.), Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň/ČR), Ján Greguš (FK Jablonec/ČR), Vladimír Weiss (Al-Gharafa/Kat.), Stanislav Šesták (Ferencváros Budapešť/Maď.), Marek Hamšík (SSC Neapol/Tal.), Ondrej Duda (Legia Varšava/Poľ.), Róbert Mak, Erik Sabo (obaja PAOK Solún/Gréc.), Miroslav Stoch (Bursaspor/Tur.)
Útočníci: Adam Nemec (Willem II Tilburg/Hol.), Michal Ďuriš (Viktoria Plzeň/ČR), Róbert Vittek (ŠK Slovan Bratislava)

7 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Filip Hološko