Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovákov vytiahne z koša legenda. Môže to byť aj Panenka

Dvadsaťštyri účastníkov záverečného turnaja majstrovstiev Európy vo Francúzsku (uskutoční sa od 10. júna do 10. júla 2016) rozdelia do šiestich skupín legendy európskeho i svetového futbalu.

11.12.2015 12:00
uefa euro, trofej, majstrovstvá európy,... Foto: ,
Trofej pre víťaza majstrovstiev Európy.
debata

Slávnostný akt sa uskutoční v sobotu od 18.00 v Kongresovom paláci na námestí Porte Maillot v centre Paríža.

Parížsky žreb povedú bývalý holandský reprezentant Ruud Gullit a francúzsky Bixente Lizarazu, obaja získali titul európskych šampiónov, prvý v roku 1988, druhý 2000. Po ich boku sa postupne predstavia aj ďalší bývalí známi futbalisti – Nemec Oliver Bierhoff, Francúz David Trezeguet, Grék Angelos Charisteas a tiež niekdajší československý reprezentant Antonín Panenka, ktorý svojou legendárnou penaltou rozhodol finálovú drámu s Nemeckom na ME 1976. Titul obhajujú Španieli a ich tréner Vicente Del Bosque sa takisto predstaví na pódiu.

Zaujímavosťou je, že prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini a zároveň horúci kandidát na šéfa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), ktorý sa výrazne zaslúžil o rozšírenie počtu účastníkov finálového turnaja i o skutočnosť, že šampionát vyvrcholí vo Francúzsku, sa s najväčšou pravdepodobnosťou na slávnosti nezúčastní, pretože čelí obvineniu z nelegálne prijatých peňazí a beží mu momentálne 90-dňový zákaz výkonu akýchkoľvek futbalových aktivít. Dostal ho od etickej komisie FIFA. Pravda, Platini sa proti trestu odvolal na Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne a v piatok by mohlo byť známe jeho rozhodnutie. Žrebovanie bude prebiehať pod dohľadom Gianniho Infantina, ktorý dočasne vedie európsky futbal.

Všetci účastníci Eura 2016 sú zatiaľ rozdelení do štyroch výkonnostných košov, ako je známe, Slovensko sa ocitlo v treťom. Jeho reprezentanti sa vo finálovom turnaji ME predstavia vôbec prvý raz. Slovenský futbal bude na žrebovaní zastupovať osemčlenná delegácia na čele so šéfom SFZ Jánom Kováčikom. Jeho i generálneho sekretára SFZ Jozefa Klimenta čaká už dnes večer stretnutie s predstaviteľmi všetkých delegácií krajín, ktoré budú štartovať na šampionáte. Okrem sobotňajšieho žrebovania sú počas víkendu na programe aj viaceré workshopy, na ktorých sa zúčastnia aj slovenskí zástupcovia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #Ján Kozák #slovenská futbalová reprezentácia #žreb #Antonín Panenka