Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ľady sa pohli. Dohoda je na dosah

Hokejový bojkot je (takmer) zažehnaný. Čaká sa na memorandum, ktoré to v pondelok potvrdí. Po vyše troch mesiacoch po kongrese Slovenského zväzu ľadového hokeja sa napätá atmosféra v slovenskom hokeji uvoľňuje.

17.09.2015 14:40 , aktualizované: 17:04
Igor Nemeček Foto: ,
Prezident SZĽH Igor Nemeček.
debata (14)

Pripomenieme: Igora Nemečka kongres opäť zvolil za šéfa zväzu, no opozícia hráčov naďalej požadovala zmeny v stanovách. Keďže neprichádzali, v závere minulého týždňa vyše päťdesiat hokejistov pohrozilo bojkotom slovenskej reprezentácie, ak zväz bude naďalej hluchý voči ich požiadavkám. A udalosti dostali zrazu spád.

Výkonný výbor SZĽH v stredu oznámil, že navrhne Rade SZĽH zmenu stanov tak, aby prezidenta zväzu volili výlučne zástupcovia hokejových klubov. Malo by sa tak stať na mimoriadnom kongrese budúce leto.

K horúcej téme včera zaujalo postoj silné trio: šéf zväzu Igor Nemeček, Zdeno Cíger, tréner slovenskej reprezentácie a Michal Handzuš, líder skupiny hráčov. Majster sveta z Göteborgu 2002 absolvoval včera v Bratislave zaujímavý program. Predpoludním sa stal ambasádorom charitatívnej akcie Biela pastelka, popoludní rokoval s hokejovými predstaviteľmi.

„Každý z nás je naklonený, aby sme sa dohodli a vyriešili situáciu pozitívne.Treba ešte doladiť detaily, ktoré považujeme za veľmi dôležité. Do pondelka ich chceme vyriešiť. Kľúčová je pre nás garancia nových volieb,“ zdôraznil.

Bojkot slovenskej reprezentácie teda nehrozí?

„Keď budeme mať garantované nové voľby prezidenta zväzu, bojkot sa ruší. Tréneri môžu pracovať na tom, aby slovenský hokej napredoval,“ zareagoval. Vzápätí potvrdil, že nemá ambíciu kandidovať za šéfa zväzu a ani do výkonného výboru.

„Netúžim byť zväzovým funkcionárom. Stále som aktívny hráč, momentálne sa sústreďujem na to, že nehrám dobre v Banskej Bystrici. Chcem jej viac pomôcť. Pred časom som vravel, že by som rád šiel do Švédska, no moja momentálna výkonnosť nie je taká, aby som si na to trúfol.“

Vedel by si Michal Handzuš reálne predstaviť bojkot?

„Je to ťažká predstava. Nič si nepredstavujem, sú dva mesiace do prvej akcie slovenskej reprezentácie. Po voľbách sme čakali, či sa niečo zmení. V prvom vyhlásení sme upozornili, že všetko ostáva po starom. Opäť nič, a tak sme pristúpili k silnejšiemu stanovisku. Ľady sa pohli, čo sme veľmi radi. Najlepšie by bolo, keby sme v pondelok všetko uzavreli spísaním memoranda. Za zväz by ho podpísal pán prezident, za hráčov ja. Mali by v ňom byť kontrolovateľné body i spôsob, ako sa dopracujeme k nový voľbám. Tým by sa doterajšia vyhrotená situácia skončila, tréneri by sa mohli sústrediť na prácu, my hráči na hokej. Dúfam, že to tak bude,“ vravel pokojne.

Prezident zväzu Igor Nemeček pôsobil strnulejšie. „Na základe nášho stredajšieho vyhlásenia sme sa posunuli ďalej. Sme blízko dohode. Veríme, že v pondelok by mohlo byť všetko ukončené. Nemôžem všetky veci riešiť sám, kolegov z výkonného výboru budem informovať o našom stretnutí. Budúci týždeň odchádzam na kongres Medzinárodnej hokejovej federácie. Chcem odísť s tým, že tréneri sa budú môcť konečne venovať príprave reprezentácie na novembrový Nemecký pohár. O tom, či opäť budem v ďalších voľbách, je predčasné hovoriť. Zatiaľ sú ďaleko, mám dosť času na premýšľanie,“ do­dal.

Považuje skupina hráčov pod vedením Michala Handzuša takýto vývoj za víťazstvo?

Líder skupiny si zachoval nadhľad: „Nik sa necíti ako víťaz. Pre nás je najdôležitejšie, aby z toho profitoval hokej. Považujem však za dôležité ozvať sa, keď niečo nie je v poriadku. Či je to v športe alebo v bežnom živote. Patríme k spoločenským vzorom, tak nás viacerí ľudia vnímajú. Nie je normálne v demokratickej spoločnosti, aby jeden kandidát mohol voliť a druhý nie. Aj preto sme sa ozvali. Nebolo to nič osobné, proti nikomu sme nebojovali a ani nikoho neuprednostňovali. Keď v niečo verím, čo je veľmi dôležité pre spoločnosť i pre hokej, tak musí človek aj niečo obetovať.“

S kým konzultoval postup?

„V užšej skupine bolo desať-dvanásť hráčov. Vedeli sme, že tu ostanem, viacerí chalani už budú preč. Všetkých som informoval mailom o vývoji situácie. Ak dospejeme k dohode, popracujeme aj na tom, aby ospravedlneniek z akcií reprezentácie bolo čo najmenej, aby sa do národného tímu vrátilo nadšenie. Na hráčov budem vplývať, aby tak bolo,“ uzavrel Handzuš.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Handzuš #bojkot #Igor Nemeček #SZĽH #Zdeno Cíger