Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rekordér Klose uzavrel svoju reprezentačnú misiu

Najlepší strelec v histórii futbalových majstrovstiev sveta Miroslav Klose ukončil kariéru v reprezentácii. Tridsaťšesťročný útočník je po obrancovi Philippovi Lahmovi druhý zo zlatej éry nemeckých futbalistov, ktorí dali zbohom národnému tímu po nedávnom svetovom šampionáte v Brazílii. "Nationalelf" na ňom získala svoj štvrtý titul.

11.08.2014 15:12
Miroslav Klose Foto: ,
Miroslav Klose.
debata

Klose je od roku 2011 hráčom talianskeho klubu Lazio Rím. V drese seniorského výberu Nemecka nastúpil v 137 zápasoch a dal v nich úctyhodných 71 gólov, z toho 16-krát skóroval na majstrovstvách sve­ta.

„Ziskom titulu v Brazílii som si splnil detský sen. Som nesmierne hrdý a šťastný, že som sa osobne pričinil o takýto úspech nemeckého futbalu. V národnom tíme som prežil mnoho nádherných a nezabudnuteľných chvíľ. V drese reprezentácie som dosiahol všetko, o čom som odjakživa sníval a nevidím vhodnejší čas na ukončenie tejto misie,“ povedal bývalý kanonier 1. FC Kaiserslautern, ale predovšetkým Werderu Brémy a Bayernu Mníchov.

Rodák z poľského mesta Opole strelil 16 gólov na MS v 24 dueloch. V roku 2002 v Kórejskej republike a Japonsku dal päť gólov, rovnaký počet si pripísal aj o štyri roky neskôr na domácej pôde, kde sa stal najlepším kanonierom turnaja a na svetovom šampionáte v roku 2010 v JAR prekonal brankárov súpera štyrikrát.

Na práve skončených MS v Brazílii si pripísal dva presné zásahy. „Prvoradou úlohou útočníka je dávať góly. Všetci, čo ma poznajú, vedia, že som veľmi ambiciózny. Vždy som s hrdosťou reprezentoval Nemecko a snažil sa odviesť maximum pre tímový úspech. Som rád, že s mojimi výkonmi prevažovala spokojnosť a dlho som bol členom národného výberu,“ doplnil „Miro“ Klose.

Výnimočný útočník, ktorý vie skórovať z takmer pozície a je známy ako jeden z najlepších hlavičkárov v histórii, debutoval za seniorský výber Nemecka 24. marca 2001 proti Albánsku (2:1) v kvalifikácii o postup na MS 2002. Naposledy si obliekol dres s orlicou vo finále MS 2014 proti Argentíne, v Riu de Janeiro absolvoval svojich záverečných 86 minút.

„Počas mojej kariéry som stretol len málo futbalistov, ktorí sú takí féroví, zodpovední, profesionálni, spoľahliví a zároveň skromní ako Klose,“ sňal klobúk pred svojím teraz už bývalým zverencom kormidelník Nemecka Joachim Löw. Informácie priniesol špecializovaný nemecký portál Kicker.de.

debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Klose #nemecká futbalová reprezentácia