Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Taliansku sa nás hneď pýtali, či poznáme Hamšíka. Diskotéky? Vždy v norme

Pätnásťročný Marek Hamšík našiel v Slovane Bratislava viaceré spriaznené duše. Jeho kamarátom sa stal aj spoluhráč Juraj Piroska (36).

08.06.2023 05:39
Marek Hamšík, Juraj Piroska Foto:
Marek Hamšík s Jurajom Piroskom v kvalifikačnom zápase proti Macedónsku v októbri 2011.
debata (1)

Jediný futbalista, ktorý si s Hamšíkom zahral v doraste belasých a o sedem rokov neskôr sa streli aj v reprezentácii v zápasoch kvalifikácie ME 2012.

Spomínate si na prvé stretnutie s Marekom?

Klamal by som, keby som tvrdil, že si pamätám na prvé stretnutie. Keď sa Marek objavil medzi nami na Tehelnom poli, nebol príliš výrazný. Nebol typ, ktorý hneď upúta, udrie do očí. Bol to skromný chalanisko.

Juraj Vengloš Čítajte aj Najdrahší Hamšík stál 70 miliónov. Majiteľ Neapola ich odmietol

Kedy ste ho začali registrovať?

Až postupne, po prvých tréningoch a zápasoch som si uvedomil, že bude posilou. Zaujal najmä svojou pracovitosťou. Mali sme silný tím, bol to výber talentovaných chlapcov z rôznych kútov Slovenska.

Marek začal makať od prvého dňa, aby sa prebojoval do zostavy. Rýchlo zapadol do kolektívu, bol tímový hráč, nebol problém. A bol aj za každú zábavu. Niečo sme spolu aj povyvádzali.

Hamšík o trénovaní synov i pomoci Calzonovi
Video

Čo napríklad?

Nič špeciálne, boli to len bežné veci, ktoré sa v takejto partii tínedžerov stávajú. Držali sme spolu, chodili sme na sústredenia, na Štrbské Pleso, na rôzne výstupy, turnaje do zahraničia. A aj na diskotéky, ale vždy v norme.

Boli sme plní energie, trávili spolu veľa času. Marek nikdy netrhal partiu a mal aj zmysel pre povinnosť. Keď sa išlo pracovať, všetko išlo u neho bokom a makal. To ho zdobilo potom počas celej kariéry.

Juraj Piroska (vpravo) v drese Senice. Foto: SITA
FK Senica Juraj Piroska (vpravo) v drese Senice.

Sledovali ste ju? Aj ste mu niečo závideli?

Samozrejme, sledoval som ju. Ale nič som mu nezávidel, naopak držal palce a tešil sa z jeho úspechov. Bolo dôležité, že sa mu vyhýbali zranenia. Kráčal svojou cestou, ktorú si vysníval.

Je skvelé aj pre slovenský futbal, čo dokázal. Keď sme išli do Talianska, pýtali sa nás hneď, či poznáme Hamšíka. To bol skvelý pocit.

Čo bola jeho najsilnejšia futbalová zbraň?

Mal výborný pohyb a jeho silnou stránkou bol prvý dotyk s loptou. Nevynikal kľučkami a v súbojoch jeden proti jednému, ale mal prehľad, dobre vyhodnocoval situáciu na ihrisku, vedel, kedy prihrať, keby vystreliť.

Bol stredový, nie hrotový hráč a pritom aj gólový, dokázal rozhodnúť zápas. Výnimočný futbalista postupne naberal aj skúsenosti, ktoré mu pomáhali.

marek hamšík Čítajte aj Hamšík sa vracia: Podávam pomocnú ruku. Pocestoval by aj na Euro?

Aj vy ste sa presadili vo veľkom futbale. Ktorú prednosť by si z neho zobrali, keby to bolo možné?

To je ťažké povedať, takto som o tom nikdy neuvažoval. V tom je život a aj futbal pekný, pestrý, výnimočný, že každý z nás je iný. Tak je to správne.

Spomínate si na nejaký Marekov zápas, v ktorom vás špeciálne upútal?

Vyzdvihol by som asi stretnutie proti Rusku na ME 2016 vo Francúzsku. Hral výborne, dal krásny víťazný gól a ešte to bol aj mimoriadne dôležitý zápas a na šampionáte.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Juraj Piroska