Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalový štadión v Košiciach má podobný problém ako Steel aréna. Ukrajinci na ňom zabojujú o Ligu majstrov

Moderný štadión, ktorý bude pýchou východného Slovenska? Košická futbalová aréna (KFA) by sa týmto titulom mohla hrdiť už o pár mesiacov. Z významných podujatí bude v najbližšom čase hostiť kvalifikáciu Ligy majstrov, v roku 2025 sa v nej uskutočnia aj zápasy ME do 21 rokov a konať by sa v nej mohlo aj najbližšie finále Slovenského pohára.

09.06.2023 05:40
KFA4 - Košická futbalová aréna Foto:
Takto bude vyzerať KFA po kompletnej dostavbe tribún.
debata (6)

Generálny manažér KFA Peter Schmiedl približuje, akým najväčším výzvam čelia počas dostavby záverečnej etapy štadióna.

Pri pohľade naň je zrejmé, že práce na dostavbe tribún sa posúvajú vpred každým dňom. Na čom sa aktuálne pracuje?

Ako možno vidieť aj z priebežne uverejňovaných fotografií a videí, na stavbe došlo k uloženiu vertikálnych pilierov po oboch stranách a momentálne prebieha na budúcej tribúne D kladenie lavíc, na ktoré vo finálnej fáze budú osadené sedadlá.

FC Kosice a Jan Kozak Čítajte viac Kozák mal prsty v angažovaní top posily. Košičania sa už tešia na Slovan. Stihnú dokončiť štadión?

Aký je harmonogram prác na najbližšie dni a týždne?

Počas nich sa budú dokončovať práce na prefabrikátoch a koncom júla by mohla byť KFA „obstavaná“ kompletne, samozrejme však ešte bez oceľovej konštrukcie, strechy, koncových prvkov, sedadiel a vstavkov v tribúnach.

Na dokončenie celého oválu, čím sa uzavrie štadión, bolo vyčlenených 5,86 milióna eur. Čo je najnákladnejšia položka a na čo je vyčlenená najväčšia časť z danej sumy?

Najväčšiu časť rozpočtu nám odkroja železobetónové prefabrikáty, ktoré tvoria nosný skelet stavby a oceľová konštrukcia zastrešenia tribúny.

Ako prebiehali stavebné práce na KFA
Video
Zdroj: TV Pravda

Budú na začiatku sezóny Fortuna ligy obmedzenia na štadióne z dôvodu prebiehajúcich prác?

Budú aplikované len voči zhotoviteľovi v súlade s uzatvoreným kontraktom a to v podobe prerušenia výkonu stavebných prác v nevyhnutnom časovom rozsahu počas konania podujatí, pričom vo vzťahu k návštevníkom nedôjde k žiadnemu obmedzeniu.

Budú môcť fanúšikovia po dostavbe tribún využívať vo väčšej miere aj parkovisko pri štadióne, alebo sa ráta s využitím priľahlých parkovacích plôch v blízkosti nákupných centier?

Parkoviská sú vybudované v plnom rozsahu v súlade so stavebným povolením a počet parkovacích miest sa dostavbou nezmení. Našou víziou je naučiť divákov chodiť na štadión v dostatočnom časovom predstihu a zdieľanou či hromadnou dopravou.

Pozrite sa, ako bude vyzerať KFA po kompletnej dostavbe a priebeh prác

Košická futbalová aréna (KFA) Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Takto bude vyzerať KFA po kompletnej dostavbe.

Sú už známe aj bližšie informácie ohľadom začiatku výstavby futbalovej akadémie?

Momentálne prebiehajú posledné rokovania predstaviteľov mesta a investora za účelom doladenia kľúčových otázok prípadnej spolupráce. Po ich zodpovedaní vedia právnici pristúpiť k finalizácii zmluvných podkladov a až následne bude možné odhadnúť začiatok výstavby.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Košická futbalová aréna