Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Najdrahší Hamšík stál 70 miliónov. Majiteľ Neapola ich odmietol

Boli situácie, keď ste sa s Hamšíkom nezhodli?

Moja zásada vždy platila: dôležitý je hráč. Vždy som sa ho pýtal, akú má predstavu, s čím bude spokojný. Chcel hrať v čo najlepšom klube a s najlepšími podmienkami. Povedal, čo chce, a ja som zistil, aké sú možnosti. Len keď nastúpil do Neapola, mal celkom bežnú zmluvu, primeranú jeho veku. Bol som presvedčený, že mohol mať aj lepšie podmienky. Už po mesiaci sme ich zlepšili.

Stalo sa, že ste mu niečo odporúčali, a on to neprijal? Napríklad ste mu ponúkli Arsenal a zamietol to…

Presne to sa stalo. (smiech) Z Arsenalu mal ponuku, ale v Neapole lepšie podmienky, rozhodol sa, že zostane. Pod Vezuvom mal naozaj veľmi slušné podmienky, postupne si ich sám vykopal, nemal dôvod, aby kvôli financiám odchádzal. A ani futbalovým ambíciám. V Neapole bojoval rok čo rok o titul, o trofeje, hral v Lige majstrov, v európskych pohároch.

Marek Hamšík Čítajte aj Hamšík plakal ako na Tehelnom poli, aplaudovali mu aj hráči súpera. Turci píšu o novej slovenskej posile

V Taliansku titul nezískal, štyri razy bol s tímom druhý. Prečo to ani raz nedotiahli ku scudettu?

Minimálne raz si ho zaslúžili. Najkrajší futbal hrali, keď boli s Markom v tíme Cavani a Lavezzi. Juventus ich vždy preskočil, mali smolu, že naň narazili v jeho silnej ére. Bolo to náročné prelomiť. Na rozdiel od neho postrácali dosť bodov so slabšími súpermi. Juventus bol silnejší mentálne i diplomaticky.

Titulu sa dočkal až na sklonku kariéry v Trabzonspore…

Keď tam Neapol pred rokmi hral, Marek mi povedal, že tu by nikdy nechcel skončiť. (smiech) Keď mu tento klub dal ponuku, pripomenul som mu to… Ale už bola iná situácia. Trabzonspor vyhlasoval, že chce titul, priniesol viaceré posily, Markovi dal vynikajúce podmienky. Najmä prvá sezóna bola fantastická, klub získal po 38 rokoch titul, Marek zažil skvelé oslavy.

Marek Hamšík a jeho veľká chvíľa na štadióne... Foto: Hakan Burak Altunoz / AFP / Profimedia
Marek Hamšík Marek Hamšík a jeho veľká chvíľa na štadióne Trabzonsporu.

Predtým bol v Číne a zmluvu ste predčasne rozviazali. Pred odchodom do Ázie sa veľa o tomto angažmáne diskutovalo. Ako sa na prestup pozeráte s odstupom času? Bol to dobrý krok?

Marek si to chcel vyskúšať. Po dvanástich rokoch uvažoval o zmene, už sa neprikláňal k prestupu do iného talianskeho tímu, aj taká možnosť bola. Ponuka bola nadštandardná.

Inak by sme hodnotili prestup, keby nezasiahol covid. Priniesol veľa komplikácií. Nechcel sa vzdať reprezentácie, ale musel by vždy absolvovať štrnásťdňovú karanténu, čínska liga sa nehrala, problémov bolo viac.

V agentúre máte aj viacero mladých hráčov. Môže z nich vyrásť nový Hamšík?

Dvaja-traja sú veľmi šikovní. Ale je predčasné o tom hovoriť. Keď všetko pôjde, ako má, môžu zažiť podobnú kariéru.

Kucka Weiss Čítajte aj Nebudem do toho štuchať, je to medzi Calzonom a Weissom. Kucka sa pýtal kapitána Slovana na reprezentáciu

Hamšíka poznáte veľmi dobre. Bude úspešný aj po hráčskej kariére?

Keď sa do niečoho pustí, nikdy sa nevzdáva. Verím, že bude úspešný. Chce sa venovať svojej akadémii, čo nie je jednoduchá úloha najmä v našich zemepisných šírkach. Bude si to vyžadovať profesionálne vedenie i veľa trpezlivosti. Som presvedčený, že bude výborný aj ako kouč. Učil sa od najlepších svetových trénerov. Má kontakty a neoceniteľné skúsenosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Juraj Vengloš