Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Nevylúčil Řepku, nevidel zlomenú nohu. Kariéru mu zachránil jeden hlas. VAR? Niektorí hráči s ním vedia vybabrať

Ilustračná snímka. Foto: SITA, Ivan Kopčáni
rozhodca, ilustračná, futbal Ilustračná snímka.

Tvrdíte, že bývalí rozhodcovia nemajú nasledovníkov. Nie je o rozhodovanie záujem?

Myslím, že to nie je hlavný problém. Máme mladých rozhodcov, ale nevenujeme sa im, nevychovávame si novú generáciu. S nimi treba pracovať. Kedysi bývali s rozhodcami pravidelné stretnutia, rozoberali sme konkrétne situácie, sledovali videá.

Teraz nemá kto prednášať, viesť semináre, vysvetľovať pravidlá. Tí, čo to donedávna robili, už sa tejto práci nevenujú. Nestačí len zvolať rozhodcov a vyčistiť im žalúdok. Platí zásada, že nemôže byť úspešný ani šéf rozhodcovskej komisie, keď nemá kvalitných rozhodcov.

valjent, lewandowski, militao, de jong Čítajte viac Lewandowski? Hviezda Realu? Slovák tromfol oboch a vstúpil do histórie

V niektorých krajinách postavili na čelo komisií cudzincov. Páči sa vám táto prax?

Nemám pocit, že toto je riešenie. Stalo sa to v Česku, Poľsku, Turecku, Izraeli, na Malte… Sú to opatrenia, aby riadiace orgány navonok ukázali, že niečo robia a riešia problémy. Cudzinci na čele komisií mali predstavovať nezávislosť a objektivitu.

V Česku viedol komisiu Poliak Listkiewicz, po dvoch rokoch ju celú vedenie zväzu odvolalo. Teraz majú na čele bývalého rozhodcu Příhodu a myslím si, že to funguje. Všetci robíme chyby. Ale inde sa s nimi dokážu vyrovnať lepšie.

V čom?

Problémy riešia ľudskejšie, s väčšou pokorou, nevynášajú radikálne súdy, nevyvolávajú hystériu. V anglickej lige nedávno pískal špičkový rozhodca dôležitý zápas o záchranu Nottingham – Soupthampton a v 97. minúte nariadil nezmyselnú penaltu v prospech hostí, padol z nej gól. Ale nezlikvidovali ho. Na ďalší týždeň viedol súboj v Európskej lige.

Gianni Infantino Čítajte viac Šéf FIFA odtajnil novinky na MS 2026. Logo schytáva kritiku, fanúšik ho vytvoril do minúty

Ako by ste postupovali voči rozhodcom, ktorí sa dopustili chýb a tie ovplyvnili aj výsledky?

Majú svoju zodpovednosť a musia niesť aj následky. Zažil som to aj ja, viedol som 184 zápasov vo federálnej lige a desať bolo horších ako ten, čo pískal Glova v Dunajskej Strede. Šéf komisie Josef Stárek mi po zbabranom stretnutí povedal: Trochu si oddýchni, potom sa vrátiš. Na štyri zápasy som nedostal nomináciu na prvoligový zápas, pískal som v druhej lige a dorastencov.

O aké stretnutie išlo?

Ostrava hrala na Bohemianse a nevylúčil som známeho hriešnika Řepku, mal dostať červenú. Zavolali ma na komisiu, ukázali mi, čo sa stalo. Máte pravdu, uznal som si chybu. Ale vtedy o tom skoro nik nevedel.

Spomeniete si na svoju najväčšiu chybu a jej dôsledky?

To bol asi zápas v Brne, kde hrala Slavia. Peter Herda, slovenský reprezentant v pražskom mužstve, zlomil v poslednej minúte nohu Košařovi. Nevylúčil som ho, ba nezapískal som ani faul. A dodnes som presvedčený, že to tak bolo, lebo Košař nešťastne kopol Herdu a zranil sa. V komisii rozhodcov sa hlasovalo o mojej ďalšej existencii.

Rozhodca Jozef Marko a protestujúci sparťania.... Foto: ŠTARTFOTO
Hráči Sparty a rozhodca Marko Rozhodca Jozef Marko a protestujúci sparťania. Vpravo bývalý tréner českých reprezentantov Michal Bílek.

Ako to dopadlo?

Vyhral som tesne 4:3. Inak by sa moja rozhodcovská kariéra asi skončila, aspoň v najvyššej súťaži. Aj neskôr, keď som už šéfoval rozhodcovskej komisii, robili arbitri chyby. Aj najlepší – Michel, Stredák, Hriňák… Vyriešili sme to interne, nejaký čas si nefúkol do píšťalky, ale nikdy sme z toho nerobili cirkus. Mesiac uplynul a išiel rozhodovať aj na Real Madrid. A dobre. Stále existuje takzvaná Konvencia UEFA, ktorá hovorí, že opatrenia voči výkonom rozhodcov sa riešia interne bez verejnosti.

To považujete za správne?

Ak rozhodcu nenominujú na šesť stretnutí, ako sa to naposledy po zápase v Dunajskej Strede stalo Glovovi, to nie je trest. Veď on nespáchal trestný čin, nikoho nezabil ani nič neukradol. Nie je zločinec.

Keď hráč podá katastrofálny výkon, možno ho trochu pokritizuje tréner, ale ani to často verejne, povie, že to je vec tímu. A ide sa ďalej. Alebo vychýrený strelec prekopne z penalty bránku, pripraví mužstvo o tri body, tiež sa len skonštatuje, že to sa vo futbale stáva. Každý sa môže pomýliť. V tomto je FIFA i UEFA korektná, hoci chyby sa robia aj na najvyšších fórach, na MS, ME či v Lige majstrov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Marko #VAR