Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zažil Vitteka aj pád do druhej ligy. Exfutbalista Slovana ochrnul, skončil na vozíčku

Je odchovancom Slovana a v seniorskom drese najslávnejšieho slovenského klubu pôsobil päť rokov (2001-2006). Bývalý stopér Martin Suchý nastupoval za belasých aj s takými hráčmi ako Róbert Vittek či Stanislav Šesták, no po sezóne 2003/04 zažil aj pád do 2. ligy.

21.04.2023 07:30
SR futbal Foto: ,
Na snímke z roku 2004 obranca Slovana Martin Suchý (vľavo) v súboji s Blažejom Vaščákom z Artmedie Petržalka.
debata

V lete minulého roka sa 40-ročnému bývalému slovenskému reprezentantovi do 21 rokov stala nehoda na stavbe, ktorá mu radikálne zmenila život. Ako informoval Denník Šport, Suchý pri kontrole na stavbe padol z 15-metrovej výšky a odvtedy je pripútaný na invalidný vozík.

„Išiel som na strechu ešte niečo projektovať. Keď som sa chcel vrátiť, zrazu sa podo mnou prelomila podlaha. Trvalo päť až sedem sekúnd, keď som padal cez všetky poschodia a dopadol na zem,“ opísal nehodu Suchý.

Milan Škriniar Čítajte viac Zlá správa z Milána, Škriniar je po operácii. Čaká ho dlhá pauza, stihne reprezentačné duely?

Výpočet zranení, ktoré si pádom spôsobil, bol rozsiahly: poranenia miechy, rozdrvenie dvanásteho stavca, poškodenie bedrového stavca, zlomené rebrá, rameno a ruka. Suchý podstúpil tri operácie, chrbticu má spevnenú titánovými skrutkami. Vrátane rehabilitácie sa zo zranení dostával viac ako pol roka.

„Vari tri mesiace som bol v Motole, potom som o niečo dlhší časový úsek strávil v rehabilitačnom zariadení Kladruby,“ vysvetlil bývalý obranca. Po dlhoročnom pôsobení v Česku sa usadil v Příbrami, kde pôsobil v rokoch 2011 až 2018.

Platy trénerov slovenskej futbalovej reprezentácie Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Slovenský tréner storočia Jozef Vengloš viedol...

Napriek vážnym problémom sa snaží zostať optimistom. „Poviem pravdu, nemienim sa nepriazni osudu poddať. Som ochrnutý od pása nadol, do polovice stehien ešte ako-tak niečo cítim, potom už nie. Som na vozíku, limitovaný, ale žijem a určite to nevzdám. Bojujem,“ skonštatoval bývalý hráč Mostu, Karvinej, Jihlavy či Havířova.

Po náročnej rekonvalescencii sa len nedávno vrátil do zamestnania – pracuje ako projektant. Robí teda presne to isté, čo pred nehodou. Len už nezameriava budovy priamo na stavbách.

SR futbal Slovnaft Cup odveta semifinále Skalica Slovan TTX Čítajte viac Chovan inkasoval trikrát, Slovan spasil v predĺžení Kankava. Ušlo nám to o kúsok, znie zo Skalice

„Začiatkom mája ma čaká kontrolné vyšetrenie, ale všetko je to o ďalšej rehabilitácii, či sa niekedy ešte postavím na nohy,“ uviedol Suchý s tým, že momentálne sa na nich neudrží ani s barlami.

Priznal, že mu neprekážajú ani vtipy na jeho adresu. „Nedávno som sa zabuchol a kamaráti na mňa kričali, aby som vykopol dvere.“ V súčasnosti prebieha zbierka, aby mohol prispôsobiť svoj dom na bezbariérový. Okrem iných sa mu chystá finančne pomôcť aj jeho bývalý klub Slovan Bratislava.

Z chlapcov muži. Ako sa rokmi zmenili slovanisti? Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Brankár Adrián Chovan (v oranžovom) v apríli...
debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #vozíčkar #ochrnutie #Martin Suchý