Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Plamenným prejavom strhol k výhre nad Messim. Teraz spravil tréner Francúzska kvôli bábätku niečo nevídané

Ak cíti krivdu alebo je nespokojný, vedia to všetci okolo. Nebojí sa od zlosti kopnúť do fľaše s vodou, rozhádzať v šatni zverencom ich veci. Teraz však Hervé Renard ukázal svoju ľudskosť.

06.04.2023 13:29
Herve Renard Foto: ,
Herve Renard.
debata

Koncom marca sa stal trénerom francúzskej ženskej futbalovej reprezentácie. Splnil si tak jeden z cieľov, ktoré si niekdajší hráč Cannes stanovil.

K jeho naplneniu však viedla dlhá cesta. Jej strasti sa začali po tom, čo ukončil kariéru.

"Prežil som pekné roky, no finančne som sa nepripravil na futbalový dôchodok. Začal som chodiť do práce v čistiarenskej fir­me.

Musel som umývať okná, vynášať koše, čistiť koberce. Živil som sa fyzickou prácou a som na to pyšný. Futbalisti žijú privilegovaný život a teraz viem, že ako upratovač som sa naučil najviac.

Potrebujete prekonať prehry a pády, aby ste sa postavili, boli silnejší a snívali ďalej," povedal Renard pre BBC.

Leo Sauer Čítajte viac Zo Slovana sme odišli, lebo mladí nedostávajú šancu. Žilina musí rešpektovať, že idem za životnou výzvou

Niekdajšiemu obrancovi Cannes najviac pomohlo volanie Afriky. Prvýkrát do nej zavítal v roku 2008 ako hlavný tréner Zambie.

Renard neriešil povestné – nevstúpiš dvakrát do tej istej rieky. Po predčasnom konci v roku 2010 a dvoch ďalších trénerských angažmánoch sa do takmer 20 miliónovej krajiny vrátil.

V roku 2012 sa mu podarilo niečo nepredstaviteľné. So Zambiou ovládol Africký pohár národov.

Keď o tri roky neskôr vyhral titul ako kouč Pobrežia Slonoviny, vošiel do histórie. Stal sa prvým v dejinách, ktorému sa to podarilo s dvomi rôznymi krajinami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hervé Renard