Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ďalší Calzonov veľmi pochybný výber. Má reprezentačný tréner niečo proti Weissovcom?

Slovenský reprezentačný tréner Francesco Calzona dokáže poriadne rozvíriť futbalové vody.

31.03.2023 10:30
Vladimír Weiss Foto:
Dvaja Weissovci - otec a syn. Ani jedného si Francesco Calzona v ankete nevybral.
debata (21)

Pred pár mesiacmi to bolo, keď v ankete FIFA o najlepšieho futbalistu roka sa mu nedostal medzi najlepšiu trojicu Lionel Messi (viac sa dočítate TU), ktorý dotiahol Argentínu k titulu majstrov sveta. Teraz opäť potvrdil, že plávať proti prúdu je vlastne jeho hobby.

Na stránke Slovenského futbalového zväzu pred pár dňami zverejnili kompletné výsledky ankety Futbalista roka 2022. To znamená, že už vieme, kto, ako a za koho hlasoval. A Calzona, ktorý bol v minulosti asistentom trénera v SSC Neapol, opäť poriadne prekvapil.

Za najlepšieho slovenského futbalistu lanskej sezóny si vybral Stanislava Lobotku. Nasledovali ho Milan Škriniar a potom trojica Hancko, Šatka, Haraslín.

V tomto prípade azda len prekvapilo, že do najlepšej päťky sa mu nevošiel Marek Hamšík, ktorý v ankete obsadil tretie miesto. Dlhoročný kapitán reprezentácie vlani vyhral turecký titul s Trabzonsporom a rozlúčil sa s národným dresom.

Calzona však v ďalších kategóriách prekvapil ešte viac. Napríklad keď vyberal najlepšieho slovenského trénera za rok 2022. Do najlepšej trojky sa mu nevošiel Vladimír Weiss st. zo Slovana Bratislava, pričom drvivá väčšina ostatných hlasujúcich dala tohto trénera na prvé miesto.

Video

Viete, koho Calzona označil za najlepšieho kouča vlaňajška? Mariána Zimena, trénera, ktorý sa ujal prvolígového klubu AS Trenčín 19. augusta a 25. marca ho z tejto funkcie odvolali.

Na lavičke AS sedel presne 25 ligových zápasov. Trenčania sa pod jeho vedením po základnej časti neprebojovali do majstrovskej skupiny, ale bojujú o záchranu. Po Zimenovi prebral nedávno žezlo František Straka.

Calzona dal na druhé miesto kouča DAC Dunajská Streda Adriána Guľu a na tretie trénera slovenskej dvadsiatky Alberta Rusnáka st. Pripomíname, že Weiss st. vlani so Slovanom nielen že vyhral ligu, ale s tímom postúpil zo základnej skupiny Konferenčnej ligy až do osemfinále.

To však nie je všetko. Ďalším prekvapením bolo hlasovanie v ankete o najlepšieho ligového hráča. Medzi najlepších sa Calzonovi tentoraz nevošiel Vladimír Weiss ml. Talian uprednostnil toto trio: 1. Nikola Krstovič (DAC Dunajská Streda), 2. Aleksandar Čavrič (ŠK Slovan Bratislava) a 3. Adrián Kaprálik (MŠK Žilina).

V tejto súvislosti sa natíska otázka, či reprezentačný tréner má nejaký problém s futbalovým klanom Weissovcov. Krídelníka Slovana totiž nezaradil ani do nedávnej nominácie na zápasy proti Luxembursku a Bosne, hoci mu to viacero futbalových expertov vyčítalo. Talian sa odvolával na taktické zámery.

„Dôvod je čisto taktický. Máme v nominácii osem ofenzívnych hráčov a niektorí z nich vedia ponúknuť aj alternatívne riešenia. Nič proti Weissovi. Myslím si, že je dobrý hráč. Budem ho naďalej sledovať ako ďalších 82 slovenských hráčov,“ vysvetlil Calzona.

Francesco Calzona Čítajte viac Dedo, čo teraz? Ako spravili Slováci obrat o 180 stupňov. Alebo ich naučil Calzona hrať futbal za tri dni?

Napokon sa však ukázalo, že hráč jeho kalibru v zápasoch predsa len chýbal. Predovšetkým proti Luxembursku (0:0).

"Počúvam polemiku, opravte ma, ak nehovorím pravdu, ale za posledné dva roky patrí medzi najlepších hráčov domácej ligy. Keď v minulosti nepodal dobrý výkon, tak to bolo povedané. Na tom nič zlé nie je. Ale teraz hrá naozaj dobre a mňa fakt zaujíma, prečo ho nezavolali.

A to sa týka všeobecne všetkých hráčov. Ak tam nebudeme dávať najlepších, potom to nikam nepovedie. Tréner Calzona síce rozpráva o taktických dôvodoch, pre mňa sú to však všetko dôvody skôr nejasné," glosoval situáciu okolo dlhoročného reprezentanta Ľubomír Luhový. (Prečítajte si celý rozhovor)

Mimochodom, našiel sa ešte jeden tréner, ktorému sa Weiss st. a Weiss mladší nevošli v ankete medzi najlepšiu trojicu. Je ním Ivan Galád, ktorý momentálne vedie Zlaté Moravce.

Kompletné výsledky hlasovania nájdete TU…

Najlepšie zarábajúci slovenskí futbalisti Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Preč sú tie časy, keď si Marek Hamšík zarobil v...
21 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Weiss ml. #Vladimír Weiss st. #Francesco Calzona