Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Hrozby sa naplnili. Indonézia prišla o MS, na ktorých mali hrať aj Slováci

Indonézia prišla o majstrovstvá sveta futbalistov do 20 rokov, na ktorých sa mali od 20. mája zúčastniť aj slovenskí reprezentanti.

29.03.2023 17:55
SR Trnava futbal ME U19 do 19 o 5. miesto TTX Foto: ,
Slovenskí futbalisti do 19 rokov.
debata (7)

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) jej odobrala právo organizácie po tom, čo hostiteľská krajina vyjadrila nesúhlas s účasťou izraelskej reprezentácie na turnaji.

FIFA v stredu uviedla, že Indonézia nie je pripravená hostiť turnaj vzhľadom na „súčasné okolnosti v krajine“.

Rozhodnutie padlo po stretnutí prezidenta Gianniho Infantina v Dubaji so šéfom Indonézskej futbalovej federácie (PSSI) Erickom Thohirom.

Indonézia, štadión, tragédia Čítajte aj FIFA nepotrestá Indonéziu za tragédiu. Bola za ňou kombinácia dvoch faktorov

O odobratí organizácie sa špekulovalo už dlhšie a hrozba sa výrazne zvýšila, keď FIFA v nedeľu odložila na piatok plánovaný žreb.

„Stále vedieme rozhovory. Dúfame, že nájdeme odpovede a FIFA aspoň pochopí postoj Indonézie v tomto probléme,“ povedal vtedy člen indonézskeho vládneho kabinetu Muhadžir Effendy.

Ten uviedol, že Indonézia predložila FIFA podmienky, týkajúce sa pôsobenia Izraela počas turnaja, ale nenašli spoločnú reč.

„Nie je to len odmietnutie alebo protest, ale súvisí to s ústavou našej krajiny,“ tvrdil Effendy.

Proti účasti Izraelčanov na podujatí demonštrovali minulý týždeň v Jakarte konzervatívne moslimské skupiny.

Radosť Slovákov po postupovom góle. Čítajte aj Slovenskí mladíci to dokázali. Po druhýkrát v histórii si zahrajú na MS

Nesúhlas vyjadril aj Wayan Koster, guvernér ostrova Bali. Indonézia je najväčšia moslimská krajina na svete a s Izraelom nemá diplomatické vzťahy, pričom otvorene podporuje Palestínu.

PSSI pôvodne súhlasila s usporiadateľskými podmienkami FIFA už v roku 2019. Federácii tak teraz hrozia aj ďalšie sankcie, ktoré by mohli znamenať neúčasť krajiny v kvalifikácii na MS 2026.

Izrael si vybojoval svoju premiérovú účasť na podujatí vlani, keď postúpil na ME do 19 rokov do finále.

Na štadióne Antona Malatinského v Trnave vtedy podľahol Anglicku 1:3 po predĺžení. V Indonézii mali štartovať aj Slováci, ktorí na domácom šampionáte vyhrali v rozhodujúcom dueli o postup nad Rakúskom 1:0.

Francesco Calzona Čítajte aj Dedo, čo teraz? Ako spravili Slováci obrat o 180 stupňov. Alebo ich naučil Calzona hrať futbal za tri dni?

„Pre nás sa nič nemení. Naďalej sa pripravujeme na MS, ktoré by sa mali konať už v stanovenom termíne (od 20. mája do 11. júna),“ povedal pre futbalsfz.sk tréner reprezentácie do 20 rokov Albert Rusnák st.

Zatiaľ nie je jasné, kde a kedy sa turnaj uskutoční, no podľa FIFA by sa tak malo stať v pôvodnom termíne od 20. mája do 11. júna. O organizáciu sa podľa medializovaných informácií zaujíma Argentína, ktorá sa na turnaj nekvalifikovala.

„Nového hostiteľa oznámime čo najskôr, pričom termín zostáva nateraz nezmenený,“ agentúra AP citovala zo stanoviska FIFA.

Turnaj sa mal v Indonézii uskutočniť pôvodne už v roku 2021, no pandémia koronavírusu ho odložila o dva roky.

Partnerky futbalových reprezentantov Slovenska Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Rodinná pohoda a zázemie sú dôležité pre...
7 debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #slovenskí futbalisti do 19 rokov