Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kvalifikačná senzácia: Španieli sa nezmohli ani na gól, Škóti oslavujú po 39 rokoch

Futbalisti Škótska sa postarali o jedno z najväčších prekvapení doterajšieho priebehu kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2024. V skupine A dokázali zvíťaziť nad favorizovaným Španielskom 2:0. Hrdinom domácich bol Scott McTominay, autor oboch gólov.

28.03.2023 22:40 , aktualizované: 23:04
Scott McTominay Foto:
Najväčšiu zásluhu na nečakanom triumfe Škótska mal Scott McTominay, autor dvoch gólov.
debata

Škóti tak úspešne nadviazali na úvodné víťazstvo v bojoch o európsky šampionát, keď v piatok zdolali Cyprus 3:0. Po dvoch zápasoch sú tak stopercentní a trónia na čele kvalifikačnej skupiny.

Škótsko dokázalo zdolať majstrov sveta z roku 2010 po dlhých 39 rokoch. Naposledy sa mu to podarilo v kvalifikácii o MS 1986 v Mexiku. V novembri 1984 vyhrali na domácej pôde 3:1.

Domáci išli do vedenia už v 7. minúte, keď zo zaváhania obrancu Španielov Porra vyťažil Robertson a jeho prihrávku zužitkoval McTominay. Ten istý hráč zvýšil v úvode druhého polčasu na 2:0, keď sa dostal k odrazenej lopte po ofenzívnej akcii. Po dvoch kvalifikačných zápasoch má na konte už štyri góly.

Kane Čítajte viac Nič nevyhral, chce zmenu. Manchester United zacielil na anglického rekordéra

V úvodnom utorňajšom zápase A-skupiny remizovali reprezentanti Nórska v Gruzínsku. Od 15. minúty viedli po góle Alexandra Sörlotha, no na konečných 1:1 vyrovnal po hodine hry Georges Mikautadze. Nóri nastúpili v úvode kvalifikácie bez svojej najväčšej hviezdy.

Kanonier Erling Haaland nehral pre problémy so slabinami proti Španielsku (0:3) ani Gruzínsku a jeho krajania vyťažili z týchto duelov iba jediný bod.

SR do 21 rokov. Čítajte viac Mladí Slováci vyhrali turnaj v Turecku. V boji o trofej im stačil jeden gól

Futbalisti Chorvátska si po remíze s Walesom (1:1) napravili chuť a na ihrisku Turecka zvíťazili v stretnutí D-skupiny 2:0. O výsledku rozhodli ešte v prvom polčase, v ktorom sa dvakrát gólovo presadil Mateo Kovačič. Hráči Walesu splnili úlohu favorita a na domácom trávniku zdolali Lotyšsko 1:0. Jediný gól stretnutia strelil v 41. minúte Kieffer Moore.

Reprezentanti Kosova remizovali aj vo svojom druhom zápase v I-skupine a celkovo už štvrtýkrát po sebe. Po nerozhodnom výsledku 1:1 s Izraelom dosiahli rovnaký aj v domácom zápase proti Andore. Na gól domáceho Edona Zhegrovu po hodine hry zareagoval už o dve minúty Berto Rosas.

Na čele I-skupiny sú dva tímy, ktoré v oboch doterajších zápasoch zabodovali naplno. Švajčiari nadviazali na presvedčivé víťazstvo nad Bieloruskom ďalším výrazným výsledkom, keď na domácom ihrisku zdolali Izrael 3:0. Ich góly strelili v rozpätí od 39. do 52. minúty Ruben Vargas, Zeki Amdouni a Silvan Widmer. Šesť bodov majú na konte aj hráči Rumunska. Na domácom trávniku zdolali Bielorusko 2:1.

A-skupina:
Gruzínsko – Nórsko 1:1 (0:1)
Góly: 61. Mikautadze – 15. Sörloth

Škótsko – Španielsko 2:0 (1:0)
Góly: 7. a 51. McTominay

D-skupina:
Turecko – Chorvátsko 0:2 (0:2)
Góly: 20. a 45.+4 Kovačič

Wales – Lotyšsko 1:0 (1:0)
Góly: 41. Moore

I-skupina:
Kosovo – Andora 1:1 (0:0)
Góly: 59. Zhegrova – 61. Rosas

Rumunsko – Bielorusko 2:1 (2:0)
Góly: 17. Stanciu, 19. Burca – 86. Morozov

Švajčiarsko – Izrael 3:0 (1:0)
Góly: 39. Vargas, 48. Amdouni, 52. Widmer

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Škótsko #kvalifikácia EURO 2024 #Hampden Park