Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Holandsko bolo katastrofálne. Nový kapitán Francúzov strhol všetkých, Deschamps poprel dusno kvôli páske

Futbalisti Francúzska odštartovali kvalifikáciu na ME 2024 dominantným výsledkom. V šlágri B-skupiny zdolali doma v St. Denis najväčšieho konkurenta o víťazstvo v "béčku" z Holandska hladko 4:0.

25.03.2023 10:10
Kylian Mbappé Foto: ,
Kylian Mbappé oslavuje gól v zápase proti Holandsku.
debata

Domáci útočník Kylian Mbappé strelil dva góly a priviedol tím v prvom zápase v pozícii kapitána k triumfu.

Francúzi spravili s Holanďanmi krátky proces a už po 21 minútach viedli 3:0.

„Neviem, či to bol perfektný večer, ale bol veľmi pekný. Na začiatku sme boli efektívni a duel sme zvládli aj v druhom polčase. Stále sme boli nebezpeční,“ povedal tréner domácich Didier Deschamps.

Vicemajstri sveta skórovali už v 3. minúte. Antoine Griezmann sklzom odobral súperovi loptu a po osi Kolo Muani – Kylian Mbappé akciu aj sám presne zakončil.

Griezmann bol o päť minút neskôr aj na začiatku druhého gólového momentu, po jeho centri zo štandardky dopravil loptu do siete Dayot Upamecano. A keď Mbappé po pase od Aureliena Tchouameniho zvýšil na 3:0, boli hostia zrelí na uterák.

V závere pridal svoj druhý gól v zápase Mbappé.

„Nechceli sme sklamať našich fanúšikov. Bol to náš prvý duel po MS a naozaj sme chceli nadviazať na to, kde sme skončili. S výnimkou finále,“ povedal Mbappé, ktorý zaznamenal za „Les Blues“ 38 gólov, čím prekonal Karima Benzemu a dostal sa na piate miesto v historickom rebríčku francúzskych strelcov.

Útočník Paríža Saint-Germain prevzal kapitánsku pásku po Hugovi Llorisovi, ktorý po MS v Katare ukončil kariéru.

„Snažím sa hrať svoju hru a strhnúť so sebou všetkých ostatných. Fungovalo to dobre, ale je to len začiatok. Nemôžeme sa uspokojiť,“ skonštatoval Mbappé.

Tomáš Čvančara Čítajte viac Česi bleskovo schladili Poliakov, Francúzi nedali šancu Holanďanom. Rekordný Zlatan

Deschamps poprel, žeby bol Griezmann sklamaný z toho, že sa nestal kapitánom mužstva:

„Našťastie neviem, čo sa hovorí a píše. Títo dvaja vychádzajú spolu dobre, spolupracujú a majú rovnaký cieľ. Tým je, aby francúzsky tím podával presvedčivé výkony. Nie je tam najmenší problém.“

Tréner na tlačovej konferencii zdôraznil, že v pondelkovej zostave na ihrisku Írska môžu nastať zmeny: „Bude to ďalší zápas, ktorý musíme zvládnuť.“

Staronovému kormidelníkovi „tulipánov“ Ronaldovi Koemanovi nevyšla obnovená premiéra na reprezentačnej lavičke. K dispozícii však nemal opory Codyho Gakpa, Matthijsa de Ligta a ďalších troch hráčov, ktorých vyradil vírus.

V priebehu týždňa už vypadli z nominácie aj stredopoliar Frenkie de Jong z FC Barcelona a krídelník Steven Bergwijn z Ajaxu Amsterdam.

Marek Hamšík Čítajte aj Futbal hnala rivalita s Čechmi. Brali sme ich ako špekulantov

„Samozrejme, že príprava nebola ideálna, ale neospravedlňuje to náš výkon. V zápase bolo príliš veľa momentov, v ktorých sme zlyhali. Nepočítal som s tým, že rozdiel bude taký veľký. Od každého som očakával viac. Tímový výkon bol pod priemerom,“ uviedol hosťujúci kouč Koeman.

Holandský výkon podrobili kritike aj médiá. Portál voetbalzone.nl píše o katastrofálnom večeri, francúzsky denník L'Équipe použil pri hodnotení hráčov Oranjes rovnaké slovo.

Holanďania mohli v nadstavenom čase druhého polčasu znížiť na 1:4, ale Memphis Depay nepremenil pokutový kop. Hostia mali v stretnutí 55-percentné držanie lopty a len o jednu strelu menej ako domáci (11:12).

1. ohlasy Čítajte aj Spokojnosť s 0:0? Bolo to hanebné, na mieste hráčov pár dní nejdem na ulicu. Calzonu vytiahli z klobúka

„Francúzsko má veľmi dobrý tím, ktorý čaká na šancu a okamžite ju dokáže využiť. Nebolo to preto len o nás, ale aj o kvalite súpera. Vieme však, na čom sme a musíme sa z toho poučiť,“ dodal Koeman, na ktorého nadviazal kapitán Virgil van Dijk:

"Príliš často sme strácali loptu a prehrávali sme súboje. Druhý gól bol z vyloženej šance, ale ostatné padli preto, že sme im odovzdali loptu. Francúzsko má takú kvalitu, že to okamžite využije.

Duel si rozoberieme a dobre sa pozrieme na to, čo môžeme urobiť lepšie. Sme však veľmi sklamaní." Holanďania privítajú v pondelok v Rotterdame Gibraltár vo svojom druhom zápase B-skupiny.

Najlepšie zarábajúci slovenskí futbalisti Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Preč sú tie časy, keď si Marek Hamšík zarobil v...
debata chyba
Viac na túto tému: #Kylian Mbappé #francúzski futbalisti #holandskí futbalisti