Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Korupčný škandál Barcelony rastie. Vyšetrovať ho začala už aj UEFA

Európska futbalová únia (UEFA) oznámila, že začala vlastné vyšetrovanie miliónových platieb, ktoré FC Barcelona zaplatila bývalému podpredsedovi komisie rozhodcov José Mariovi Enriquezovi Negreirovi.

23.03.2023 16:04
Joan Laporta Foto: ,
Fanúšikovia z tábora konkurentov FC Barcelona sa nedávno na tribúnach prezentovali falošnou 500 eurovou bankovkou s podobizňou šéfa klubu Joana Laportu.
debata

Španielska prokuratúra už podala oficiálnu sťažnosť na Barcelonu a jej dvoch exprezidentov za milióny dolárov, ktoré mali byť vyplatené spoločnosti, ktorá patrila Negreirovi.

Prokurátori tvrdia, že na základe tajnej dohody a „výmenou za peniaze“ Negreira uprednostňoval Barcelonu pri ovplyvňovaní výsledkov.

Barcelona bola obvinená z vyplatenia 95 miliónov dolárov Negreirovi a jeho spoločnosti Dasnil v rokoch 2001 až 2018. Klub obvinenia voči nim rázne odmietol.

Cristiano Ronaldo Čítajte viac Na toto sa nechytá ani Messi. Ronaldo je na prahu výnimočného rekordu

V rokoch 2001 až 2018 vyhrala Barcelona štyrikrát Ligu majstrov a deväťkrát bola šampiónom LaLigy. Otvorením vlastného vyšetrovania UEFA zvýšila dôležitosť prípadu a závažnosť obvinení.

UEFA koná v rámci svojich vlastných článkov, ktoré jej umožňujú vymenovať vlastných etických a disciplinárnych inšpektorov, namiesto toho, aby čakali, kým verejní vyšetrovatelia a súdy dokončia zdĺhavé procesy.

V tlačovej správe bola UEFA stručná a uviedla: „V súlade s článkom 31(4) Disciplinárnych pravidiel UEFA boli dnes vymenovaní inšpektori pre etiku a disciplinárnosť UEFA, aby viedli vyšetrovanie týkajúce sa potenciálneho porušenia právneho rámca UEFA FC Barcelonou v prípade „Caso Negreira“, píše sa v správe.

Ultras Lazia Rím. Čítajte viac Hitlerson a číslo 88 na drese: Doživotný zákaz pre fanúšikov rímskeho klubu

UEFA uviedla, že ďalšie informácie týkajúce sa tejto záležitosti budú k dispozícii v pravý čas. Generálny riaditeľ LaLigy Javier Tebas už vyzval súčasného prezidenta Barcelony Joana Laportu, aby odstúpil, ak sa obvinenia preukážu.

„Hanbím sa, že stále nemáme presvedčivé vysvetlenie,“ povedal Tebas na nedávnej konferencii s názvom Obrana európskeho futbalového ekosystému. „Verím, že Barça si nezaplatila ani si nekúpila rozhodcov. Klub však musí poskytnúť vysvetlenie platieb Negreirovi."

V prípade preukázania nekalého konania hrozí FC Barcelona vylúčenie z budúceho ročníka najprestížnejšej klubovej súťaže Ligy majstrov.

Najlepšie zarábajúci slovenskí futbalisti Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Preč sú tie časy, keď si Marek Hamšík zarobil v...
debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #futbal #fc barcelona