Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Futbal hnala rivalita s Čechmi. Brali sme ich ako špekulantov

Rekordér nežiaril len ako kométa

Netrvalo dlho a pripravil prekvapenie. Zaradil Hamšíka do základnej zostavy proti Nemecku v boji o európsky šampionát 2008.

„Spomínam si, aký rozruch som spôsobil. Mnohí s tým nesúhlasili, Hamšíkovu nomináciu brali ako unáhlenú. Rozhodli však jeho hráčske a už aj vtedy charakterové vlastnosti. V reprezentácii musíte mať hráčov, ktorí do nej pasujú aj prístupom, povahou, charakterom. Vravel som si, že taký hráč musí dostať šancu.“

Ďalší vývoj potvrdil, že Kocian sa nemýlil a urobil dobre, že Hamšíka do národného tímu presadil.

"Vysokú výkonnosť si udržal dlhé roky, nebol len kométa, ktorá zažiarila. Zranenia ho, našťastie, obchádzali, takže mohol pravidelne hrávať.

Vladimír Weiss Čítajte aj Koniec úspešnej kariéry? Možno tu stojím poslednýkrát, prekvapil Weiss na galavečere

Bol to najmä on, kto dostal reprezentáciu na šampionáty. Stal sa kľúčovým hráčom, ktorý určuje herný systém, má výrazný vplyv na hru dopredu i dozadu, Nemci by povedali, že bol šaltpáka tímu."

Kvalitných hráčov mal slovenský futbal viac.

"Peťo Dubovský odišiel príliš skoro, jeho kariéru prerušila tragédia, nemohol nám ukázať všetko, čo v ňom bolo. Ani mediálne aktivity a sociálne siete neboli v jeho ére ešte také silné ako teraz.

Ľuba Moravčíka, Dušana Tittela i Vlada Weissa som zažil ešte ako spoluhráč a potom aj ako ich tréner. Ale myslím si, že samostatný slovenský futbal najviac ovplyvnil Marek Hamšík. A hneď za ním Martin Škrtel. Teraz sa im približuje Milan Škriniar."

Milan Škriniar sa stal futbalistom roka v... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Milan Škriniar Milan Škriniar sa stal futbalistom roka v posledných štyroch rokoch.

Kocian v závere hráčskej kariéry pôsobil v nemeckom St. Pauli a pripomína aj Mareka Mintála, ktorý sa stal v bundeslige kráľom strelcov.

Dlhú kariéru v nej zažili aj Miroslav Karhan či Peter Pekarík, ktorý sa v drese Wolfsburgu tešil z titulu nemeckého majstra. Aj jemu dal prvú šancu v národnom tíme práve Kocian.

„Pekarík má za sebou dlhú a úspešnú kariéru, hoci futbalistom roka sa nikdy nestal. Podobne ako Vraťo Greško, na ktorého nemôžem zabudnúť. Vytiahol som ho ako sedemnásťročného do prvého mužstva v Banskej Bystrici. Spravil tiež dieru do futbalového sveta, pretože hral v troch veľkých európskych ligách – nemeckej, talianskej, anglickej,“ dopĺňa Kocian.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Martin Škrtel #Ľubomír Moravčík #Peter Dubovský #slovenskí futbalisti