Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbal hnala rivalita s Čechmi. Brali sme ich ako špekulantov

Anketa o najlepšieho futbalistu roka oslávila tento týždeň tridsať rokov. Rovnako dlhú cestu urazil v ére samostatnosti aj slovenský futbal. Aká bola? A kto bol v uplynulých tridsiatich rokoch najlepším slovenským futbalistom? Na túto otázku sa zdá byť odpoveď jasná.

25.03.2023 08:00
Marek Hamšík Foto: ,
Marek Hamšík nad hlavami spoluhráčov po zápase s Čile 20. novembra 2022, v ktorom sa osemnásobný víťaz ankety o najlepšieho futbalistu roka lúčil s reprezentačnou kariérou.
debata (2)

Marek Hamšík sa stal osemkrát najlepším futbalistom roka. Je nedostižným rekordérom v ére samostatnosti.

Ľubomír Moravčík sa takisto zapísal do histórie slovenského futbalu. Udivoval svojím majstrovstvom už vo federálnych časoch a neskôr sa stal aj oporou slovenskej reprezentácie.

Vyhlásili ho za najlepšieho futbalistu Československa (1992) a o deväť rokov aj Slovenska (2001). Podobnú možnosť mali minimálne špičkoví českí futbalisti, ale nikomu sa nepodarilo to, čo Moravčíkovi.

„Stať sa najlepším v dvoch krajinách je rarita. Niečo výnimočné aj vo svete. Teoreticky by sa to mohlo podariť niekomu z futbalistov v bývalej Juhoslávii. Ale neviem o tom,“ vraví Moravčík.

Dubovský najmladší, Moravčík najstarší

Reprezentoval ČSFR na majstrovstvách sveta 1990 v Taliansku, patril ku kľúčovým postavám Venglošovho mužstva. O niekoľko dní, čo si v Prahe v decembri 1992 prevzal víťaznú trofej, sa bývalá federácia rozdelila.

Celý nasledujúci rok však spoločný tím Čechov a Slovákov ešte bojoval v kvalifikácii MS 1994. Chýbalo veľmi málo a mohli postúpiť do USA.

Ľubomír Moravčík s víťaznou trofejou v roku... Foto: TASR/ARCHÍV/IVAN MAJERSKÝ
Ľubomír Moravčík Ľubomír Moravčík s víťaznou trofejou v roku 2001. V 36 rokoch sa stal najstarším víťazom prestížnej ankety.

Ak by túto úlohu zvládli, na šampionáte by sa predstavilo mužstvo neexistujúcej krajiny. V ňom okrem už skúseného Moravčíka pravidelne nastupoval ešte jeden Slovák – mladý Peter Dubovský.

V tom čase už hráč Realu Madrid, kam prestúpil v lete.

V závere roka 1993 práve jeho zvolili odborníci za prvého futbalistu roka na Slovensku. Druhý skončil Moravčík.

„Prijal som to a nebol som sklamaný. Skôr ma mrzelo, že na titul futbalistu roka na Slovensku som čakal tak dlho,“ pripomína nitriansky rodák.

Dubovský sa stal držiteľom cennej trofeje ako dvadsaťjedenročný a dodnes je najmladší víťaz ankety. Moravčík mal tridsaťšesť a je najstarší víťaz ankety.

SR Senec šport futbal anketa Futbalista roka 2022 BAX Čítajte viac Hamšík sa vyjadril k šumom o Slovane. Pri téme reprezentácia bol tajomný

"Ak berieme do úvahy triumfy v ankete, je to jasné: najlepší za uplynulých 30 rokov bol Marek Hamšík. Má za sebou skvelú kariéru. Ale mne srdcu blízky bol svojou hrou Peťo Dubovský. Toho som zažil aj na ihrisku. Mal však smolu, prestúpil do Realu, kde sa neuchytil, jeho kariéra sa pribrzdila.

Nedávno som videl najlepšiu jedenástku tridsaťročnej histórie, ktorú zostavovali odborníci, v nej som bol z mojej generácie iba ja a Dubovský. Všetci ostatní už boli zo súčasnosti či nedávnej minulosti. Tí už mali možnosť pôsobiť v popredných tímoch v zahraničí v mladšom veku, ja som odchádzal do Francúzska, až keď som mal dvadsaťpäť," zdôrazňuje Moravčík.

Na scénu prichádza Hamšík

Anketu o najlepšieho slovenského futbalistu roka vyhralo za 30 rokov len štrnásť hráčov. Dušan Galis viedol väčšinu z nich v Slovane alebo v reprezentácii.

„Kto bol z nich najlepší? To je ťažká otázka. Vidím vyrovnanú trojicu: Dubovský, Moravčík, Hamšík. Ktorýkoľvek z nich by mohol byť na čele poradia. Každý predstavuje inú generáciu.“

Galisa, ktorý priviedol Slovan k piatim majstrovským titulom, najviac mrzí, že v uplynulom tridsaťročnom období mohlo Slovensko urobiť vo futbale podstatne viac.

SR futbal SP finále Slovan Bratislava Trnava TTX Čítajte rozhovor Nezaslúžené a privysoké platy? Väčšina futbalistov zarába menej, ako je slovenský priemer

"Najmä úroveň ligy padla. Ak porovnávam s prvými rokmi samostatnosti, o niekdajšej československej ani nehovorím. Zažil som ju ako hráč i ako tréner, bola neporovnateľne kvalitnejšia, väčší bol záujem divákov, médií.

Hrávali sme viac so silnými súpermi, v pohároch sme narazili so Slovanom na Real Madrid, AC Miláno, Chelsea, Aston Villu, Dortmund, to hovorím len o tímoch, ktoré som sám zažil. Tehelné pole malo kapacitu 50-tisíc divákov a často bolo plné alebo skoro plné," pripomína Galis.

Dušan Galis doviedol bratislavský Slovan k... Foto: ŠK Slovan Bratislava
Dušan Galis Dušan Galis doviedol bratislavský Slovan k poslednému federálnemu titulu.

Hamšíka uviedol na medzinárodnú scénu tréner Ján Kocian. Aj on sa stal futbalistom roka ešte v československej ére, v roku 1990.

Slovenských reprezentantov viedol v roku 2006 až 2008. Hamšík ešte hrával v Brescii a Kocian ho pozval na sústredenie do španielskeho strediska Jerez de la Frontera vo februári 2007.

Reprezentanti odohrali pred prázdnymi tribúnami prípravu s Poľskom – Hamšík nastúpil na záverečných deväť minút.

Tréner sa potom išiel na rodáka z Banskej Bystrice pozrieť aj do Talianska. „Bol som príjemne prekvapený. Marek v takom mladom veku v talianskom mužstve zahrával všetky štandardky. Bolo mi jasné, že tento mladík má veľký potenciál.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Martin Škrtel #Ľubomír Moravčík #Peter Dubovský #slovenskí futbalisti