Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

UEFA ustúpila. Maďarským fanúšikom povolila vlajky veľkého Uhorska

Európska futbalová únia (UEFA) schválila žiadosť Maďarského futbalového zväzu (MLSZ), aby sa „s maďarským historickým symbolom“ nezaobchádzalo ako s politicky motivovaným. Mapa veľkého Uhorska sa tak môže objaviť aj na zápasoch maďarskej reprezentácie.

21.03.2023 16:36
Futbal, Maďari Foto: ,
Fanúšikovia maďarských futbalistov.
debata (26)

Informoval o tom portál Nemzeti Sport, ktorý zverejnil vyhlásenie futbalového zväzu našich južných susedov.

Orbán Viktor Čítajte aj EÚ: Slovenskí europoslanci odmietli nezmyselné provokácie Viktora Orbána

Ako sme informovali koncom januára, UEFA zakázala používať vlajky a symboly znázorňujúce historickú mapu veľkého Uhorska. Riadiaci orgán európskeho futbalu to považoval za politické posolstvo.

Šéf MLSZ Sándor Csányi vtedy pre spomínaný športový denník uviedol, že ak fanúšikovia na zápasoch reprezentácie vyvesia symboly veľkého Uhorska v akejkoľvek podobe, môže to mať vážne následky.

Zároveň dodal, že sa bude snažiť o to, aby UEFA „prižmúrila oči“ a tento zákaz zrušila. Podľa vyhlásenia na stránke MLSZ so svoju iniciatívou uspel.

V Maďarsku bol na futbale plný dom Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Tradičný pozápasový rituál. Maďarskí hráči...

„UEFA a organizácia FARE (Football against Racism in Europe – Futbal proti rasizmu v Európe, pozn.) akceptujúc argumentáciu MLSZ uznali, že farby historickej mapy Maďarska a Arpádovské pruhy nepredstavujú rasistické správanie, to sa však netýka doplnkových symbolov a nápisov umiestnených na drapérii, ako ani skandovania fanúšikov,“ píše sa v stanovisku MLSZ.

Zväz upozornil fanúšikov, že ak na vlajku umiestnia rasistický alebo politický odkaz, bude to mať za následok disciplinárne konanie.

„Fanúšikovia by si v takom prípade škodili sebe, ostatným priaznivcom, mužstvu a vnímaniu maďarského futbalu,“ informuje MLSZ s dôvetkom, že MLSZ žiada všetkých fanúšikov, aby sa zdržali všetkých foriem nenávisti.

Orbán Viktor Čítajte aj Hnus a humus. Káčer sa ohradzuje voči Orbánovmu šálu s Veľkým Maďarskom
26 debata chyba
Viac na túto tému: #maďarskí futbalisti #maďarskí fanúšikovia