Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbal sa čoskoro dočká revolučných zmien. Zápas viac nebude trvať 90 minút a rozhodcovia už nebudú nedotknuteľní

Už nikdy nebude tak, ako bolo predtým. Aspoň čo sa futbalu týka. Jeho šéf, Gianni Infantino, v ňom plánuje veľké zmeny.

01.03.2023 21:14
Gianni Infantino, Lionel Messi Foto: ,
Prezident FIFA Gianni Infantino a katarský emir Tamim bin Hamad Al Thani s Lionelom Messim držiacim trofej v kontroverznom čiernom plášti.
debata (5)

Počas stretnutia IFAB vo švajčiarskom sídle FIFA sa bude diskutovať o nových nápadoch. Hovoriť sa vraj bude o hracom čase, zraneniach i ofsajdoch. Ak budú nové návrhy schválené, od roku 2024 už futbalové zápasy nebudú trvať 90 minút.

Gianni Infantino bol v rokoch 2009 až 2016 generálnym sekretárom UEFA. Od 26. februára 2016 sa stal šéfom FIFA a hneď v prvý deň ohlásil množstvo reforiem. Medzi nimi bolo napr. zvýšenie počtu účastníkov MS na 40 tímov, alebo rozšírenie MS klubov na 32 tímov od roku 2025.

Ukazuje sa, že je to len začiatok ním plánovanej revolúcie.

Španielsky denník Marca zverejnil zoznam zmien, ktoré kompetentní mienia zaviesť. O všetkých návrhoch sa bude rokovať budúci víkend v Londýne na stretnutí IFAB. Jednou z hlavných požiadaviek Infantina je otázka hracieho času. Ak vstúpia do platnosti nové pravidlá, futbalové zápasy už nebudú trvať 90 minút.

Vladimír Weiss Ivan Kmotrík Čítajte viac Dianie v Slovane je ako balón nad USA, ktorý nedávno zostrelili. Nikto nevie, čo to bolo. Čo sa deje na Tehelnom poli?

Šéf FIFA verí, že hra o čas je „najväčšou pohromou“ moderného futbalu. Kvôli tomu sa vraj každá oslava gólu dlhšia ako 90 sekúnd pripočíta k nadstavenému času. Nové nariadenia majú vstúpiť do platnosti 30. júna 2024.

Obmedzia sa aj práva brankárov, čo do značnej miery vyvolalo správanie Argentínčana Emiliana Martineza počas MS v Katare. Podľa nových pravidiel má FIFA ostro odsúdiť akékoľvek vyrušovanie zo strany brankára, zdržiavanie vykonania pokutového kopu a dotýkanie sa bránky.

Okrem toho budú musieť rozhodcovia začať vysvetľovať svoje rozhodnutia. Ide o zvýšenie transparentnosti futbalu. Arbitri budú prostredníctvom mikrofónu komunikovať rozhodnutia súvisiace so systémom VAR priamo fanúšikom na štadióne a televíznym divákom.

Navyše, tréneri nebudú môcť dostať žltú kartu bez predchádzajúceho odôvodnenia.

Čo treba vedieť o súperovi Slovana, FC Bazilej Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
FC Bazilej bol založený v roku 1893 a je...
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Gianni Infantino