Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čudné hlasovanie trénera Slovákov. Messiho ani Mbappého si vôbec nevšimol

Hoci na klubovej úrovni to nebol jeho rok, v jeho závere korunoval veľkolepú kariéru. Lionel Messi sa pred pár mesiacmi stal majstrom sveta a tak najlepším futbalistom roka podľa Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA nemohol byť nikto iný.

28.02.2023 14:16
Lionel Messi Foto: ,
Lionel Messi so vzácnou trofejou od FIFA.
debata (3)

Argentínska La Pulga (zo španielčiny blcha) získala toto ocenenie už siedmykrát. Anketu ovládla pred Francúzmi Kylianom Mbappém a Karimom Benzemom. Rozhodli o tom tréneri a kapitáni reprezentačných výberov i zástupcovia vybraných médií.

Najkrajší rok

Nebyť katarského dobrodružstva, Messi by tentoraz anketu zrejme nevyhral. Z pohľadu jeho dlhodobého štandardu nemal za sebou najlepší rok. V Paríži St. Germain sa ešte len udomácňoval a jeho výkony skôr zaostávali za veľkými očakávaniami. Milionársky klub navyše nedoviedol k vytúženej trofeji v Lige majstrov.

Pred Vianocami však potiahol jemne nadpriemernú Argentínu za najslávnejšou futbalovou trofejou na svete. Bol jej ozajstným kapitánom, mužom, ktorý súperom rozdával futbalové K.O. Na MS na svojich pleciach neniesol iba celý argentínsky tím, ale doslova celú krajinu s jej 45 miliónmi obyvateľov.

„Bol to pre mňa šialený rok. Splnil sa mi sen o zisku titulu majstra sveta, o ktorý som tak dlho bojoval. Keď sa to stalo, bola to tá najkrajšia vec v mojej kariére. Každý o tom sníva, ale len niekoľkým sa to podarí, takže ďakujem Bohu za to, že to vyšlo,“ vyhlásil počas slávnostnej udalosti. V ankete FIFA uspel aj v rokoch 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 a 2019.

V reči ďalších čísel: Messi v roku 2022 odohral 51 zápasov, strelil 35 gólov a na ďalších 30 nahral.

Lionel Messi Čítajte viac O víťazovi nebolo pochýb. Prestížnu trofej FIFA získal šampión Messi

„Všetci cynici, nenávistníci a kritici po ňom stále hádžu tehly a kamene. Leo Messi si ich berie a stavia z nich pomník svojej geniality. Je nesporné a nespochybniteľné, že je najväčší zo všetkých,“ vraví anglický komentátor Ray Hudson, v minulosti profesionálny futbalista.

Kde sa vzal De Bruyne?

Nie každý je však fanúšikom argentínskeho špílmachra. Podľa všetkého ani tréner slovenskej reprezentácie Francesco Calzona. Bol totiž jedným z mála, ktorý nedal v ankete Messiho na prvé miesto. A bol jedným z minima, ktorý ho nezaradil ani do najlepšej trojky.

Jeho hlasovanie vyznieva prinajmenšom rebelsky, veď Talian, ktorý z pozície asistenta trénera viedol niekoľko rokov v Neapole aj Mareka Hamšíka, dal na prvé miesto krídelníka z Manchestru City Kevina De Bruyneho. Na druhé umiestnil jeho spoluhráča z anglického klubu Erlinga Haalanda a na tretie Viníciusa Juniora z Realu Madrid.

Calzona bol vo svojom názore pomerne osamotený, belgickú hviezdu postavil do čela už iba tréner Indonézie.

Hlasovali aj kapitáni a v tomto prípade ten slovenský – Milan Škriniar – trafil do čierneho. Volil ako väčšina: 1. Messi, 2. Mbappé, 3. Benzema. Na prvé dve miesta tak vybral pravdepodobne svojich budúcich spoluhráčov, keďže v lete odíde z Interu Miláno práve do Parížu St. Germain.

Futbalisti a ich polovičky v gala. Slávnosť FIFA Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
 Holandský obranca Virgil van Dijk pózuje s...

Za slovenské médiá v ankete FIFA odovzdal hlas dlhoročný redaktor Pravdy Michal Zeman – za víťaza tiež určil Messiho.

Dobrú noc, klamári

Vyhlasovanie sa ani tento rok nezaobišlo bez menších kontroverzií. Napríklad keď sa v televíznom medailóniku FIFA objavil Crstiano Ronaldo. Nebolo by na tom nič zlé, lenže päťnásobný víťaz Zlatej lopty sedel v zábere na lavičke, čím sa zbytočne pripomínala jeho pozícia v portugalskom tíme na MS v Katare.

„Myslím si, že sa dajú nájsť aj iné zábery legendy tejto hry. Prečo vybrali taký, na ktorom sedí na lavičke?“ hnevali sa fanúšikovia na twitteri.

A hneval sa zrejme aj tretí Benzema. Útočník Realu nepriamo obvinil FIFA z klamstva. Po pondelkovom galavečere zverejnil na svojom Instagrame video muža, ktorý vraví: „Dobrú noc. Klamári, klamete.“

Francúz po Zlatej lopte evidentne myslel aj na cenu The Best pre najlepšieho futbalistu sveta za uplynulý rok. V minulej sezóne totiž zaznamenal 44 gólov v 46 zápasoch, v Španielsku doma aj v Európe bol najlepším strelcom a už v auguste prevzal cenu UEFA pre najlepšieho futbalistu sezóny.

Na svetovom šampionáte, kde Messi potvrdil rolu futbalového kráľa, však nebol.

Rakúsky kapitán David Alaba zasa „schytal“ za to, že hlasoval za Messiho a nie svojho klubového spoluhráča Benzemu. Na sociálnych sieťach sa objavilo niekoľko rasistických príspevkov na jeho adresu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Lionel Messi #Francesco Calzona