Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlk, ktorý sa prezliekol za babičku. V Európe ožíva projekt Superligy

Zástupcovia futbalovej Superligy predstavili nový formát elitnej súťaže. Zúčastniť by sa jej malo 60 až 80 klubov zo všetkých európskych štátov. Na webe o tom informovala spoločnosť A22 Sport, ktorej úlohou je túto ligu vytvoriť.

09.02.2023 17:00
Saudi Spanish Super Cup Foto: ,
Medzi najväčších podporovateľov vzniku novej európskej súťaže patrili od začiatku španielske veľkokluby FC Barcelona a Real Madrid.
debata

Plány na uzavretú súťaž sa objavili už v máji 2021 a pokúsilo sa ju založiť dvanásť veľkoklubov. Po odpore zo strany fanúšikov, trénerov aj FIFA a UEFA bolo po dvoch dňoch po všetkom.

Od pôvodnej Superligy sa dištancovali zástupcovia Manchestru United, Liverpoolu, Manchestru City, Chelsea, Tottenhamu, Arsenalu, AC Miláno, Interu Miláno a Atlética Madrid. Z pôvodných zakladateľov ju podporujú už len Real Madrid, Barcelona a Juventus.

Vladimír Weiss Čítajte viac Weiss o slovenských posilách: Ak idú do Poľska, vypýtajú si o polovicu menej

Podľa šéfa A22 Sports Bernda Reicharta už rokovali o nových plánoch s predstaviteľmi vyše päťdesiatich európskych klubov. „A väčšina z nich je presvedčená, že základy futbalu sú v ohrození a je potrebná zmena,“ uviedol.

Pridal aj bližšie podrobnosti k formátu súťaže. „Z rozhovorov vyplynulo, že ideálna by bola liga, ktorá je otvorená a založená na športových zásluhách. Má niekoľko úrovní a hrať ju má 60 až 80 klubov,“ skonštatoval s tým, že každý klub by odohral 14 zápasov.

Lionel Messi Čítajte viac Messi sa rozhodol behať ešte menej ako zvyčajne. Je otravou pre superbohatý PSG

Reichart zdôraznil, že žiadny tím by nebol chránený pred zostupom. Pôvodný projekt počítal s 20 mužstvami, z nich 15 vrátane zakladajúcich tímov, by malo istotu účasti v každej sezóne.

Nový formát okamžite podrobil kritike šéf španielskej La Ligy Javier Tebas. Podľa neho zvýhodňuje veľké kluby. „Superliga je vlk, ktorý sa dnes prezliekol za babičku, aby oklamal európsky futbal. Ale jeho nos aj zuby sú veľké,“ napísal na Twitteri.

Od špekulácií po odchod: sága Milana Škriniara Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Z Milána do Paríža. Toto je niekoľkoročná sága...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Superliga #A22 Sport