Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zomrel Miroslav Blaževič. Tréner, ktorý priviedol Šukera a spol. k senzačnému bronzu

Bola to senzačná jazda, na ktorej konci zasvietil historický bronz. Futbalisti Chorvátska sa stali na majstrovstvách sveta 1998 vo Francúzsku najmilším prekvapením.

08.02.2023 10:17
Miroslav Blaževič Foto:
Miroslav Blaževič sp Zvonimirom Bobanom na MS 1998.
debata

Ich cestu za medailou režíroval z lavičky legendárny Miroslav Blaževič. Muž, ktorého počúvali na slovo také esá, ako Davor Šuker, Robert Prosinečki či Zvonimir Boban.

Svet obletela v stredu ráno správa, že Blaževič, jeden zo strojcov historického úspechu, naveky odišiel. Stalo sa tak vo veku nedožitých 88 rokov, podľahol rakovine.

O úmrtí obrovskej osobnosti chorvátskeho futbalu informoval na svojom twitterovom účte Chorvátsky futbalový zväz.

Najškaredšie dresy na futbalových trávnikoch Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Nemceko - reprezentačný dres z MS 1994...

„Celá futbalová rodina dnes stratila trénera všetkých trénerov,“ napísala na sociálnej sieti chorvátska federácia.

Blaževič doviedol v roku 1982 Dinamo Záhreb k prvému titulu majstra Juhoslávie po 24 rokoch. „Bolo to korunou mojej trénerskej kariéry,“ uviedol v roku 2021 chorvátskym médiám.

V rokoch 1994 až 2000 trénoval chorvátske národné mužstvo. Najväčší úspech pod jeho vedením zaznamenali Chorváti na MS v roku 1998 vo Francúzsku, kde získali bronz.

Blaževič zostal populárny na Balkáne aj po tom, ako v roku 2015 odišiel do dôchodku. Na uplynulých MS v Katare venoval súčasný tréner Chorvátska Zlatko Dalič víťazstvo v zápase o 3. miesto práve Blaževičovi.

„Toto je pre teba, šéfe. Môžem vyhrať aj päť medailí, ale ty vždy zostaneš trénerom všetkých trénerov,“ povedal Dalič po tom, ako Chorvátsko zdolalo Maroko (2:1).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Davor Šuker #chorvátski futbalisti #MS vo futbale 1998 #Miroslav Blaževič