Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Praskali mi doma steny, padala omietka. Český obranca verne opísal hrôzu tureckej noci

Českého futbalistu Mateja Hanouska prebudilo v pondelok o pol piatej ráno v tureckom Gaziantepe ničivé zemetrasenie. Dvadsaťdeväťročný obranca uviedol, že po prvotnom šoku spoločne s manželkou a malým synom strávil zvyšok noci v autobuse v tréningovom centre klubu.

07.02.2023 12:32
Matej Hanousek Foto:
Matej Hanousek.
debata

Mesto podľa neho pripomína apokalypsu. V oblasti hranice medzi Tureckom a Sýriou pri otrasoch o sile 7,8 stupňa zomrelo viac ako 5-tisíc ľudí.

"Manželka je tehotná. O pol piatej ráno nás to zobudilo. Praskali steny. Bolo to šialených tridsať sekúnd. Prirovnal by som to k obrovskej turbulencii v lietadle a už nikdy by som niečo také nechcel zažiť,“ opísal Hanousek v rozhovore pre Blesk.cz svoje zážitky z hrozného dňa.

„Bolo to strašné. U nás bolo asi 6,6 stupňa. To vám padajú veci, posúva sa posteľ, praskajú steny a sype sa vám omietka na hlavu. Taký koktail všetkého,“ dodal.

Podobné „turbulencie“ zažil hráč pražskej Sparty, ktorý je v tureckom Gaziantepe na hosťovaní, o pár hodín znova. Okolo poludnia totiž prišli ďalšie otrasy.

Christian Atsu. Čítajte viac Hodiny bol uväznený v ruinách. Futbalová hviezda prežila zemetrasenie

"Bývame vo vežiaku, ktorý má 28 poschodí a evakuácia z neho takmer nie je možná. Preto nás s rodinami ďalších šiestich hráčov odviezli do vily. Manželka so synom boli stále so mnou, a keď to začalo znova, vyskákali sme von a klub nás naložil do autobusu. To je vo voľnom teréne najbezpečnejšie miesto,“ popísal Hanousek.

„Asi tak pätnásť sekúnd som myslel na to, čo všetko by sa nám mohlo stať, ale neľutujem, že som tu. Aj toto prináša život,“ doplnil český futbalista.

Počet mŕtvych po ničivom zemetrasení, ktoré zasiahlo Turecko a Sýriu, už presiahol 2 600. V Turecku zomrelo najmenej 1 651 ľudí, uviedol tamojší minister zdravotníctva Fahrettin Koca. Otrasy boli cítiť v jedenástich tureckých provinciách, zranených je cez 11 tisíc.

Zemetrasenie v Turecku a Sýrii Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Pracovníci civilnej obrany a obyvatelia...

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, podľa ktorého ide o najväčšie zemetrasenie od roku 1939, vyhlásil sedemdňový štátny smútok. V Sýrii si katastrofa vyžiadala tisíc ľudských životov. Druhé zemetrasenie o sile 7,6 stupňa zasiahlo podľa úradov juhovýchod Turecka pred poludním SEČ.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Matej Hanousek