Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kto chce psa biť... Strata kapitánskej pásky je najmenej, Škriniar by viac nemal sledovať médiá

Tridsiaty prvý január, 23:59. Posledný možný termín na prestup Milana Škriniara padol. Slovenský futbalista do leta - 30. júna - zostane v Interi Miláno a nasledujúci deň sa presunie o 851 kilometrov ďalej. Do Paríža.

01.02.2023 20:15
Milan Škriniar Foto:
Milan Škriniar.
debata (7)

Zamotaná situácia má konečne definitívne riešenie. Z pohľadu reprezentačného obrancu možno neželané. O päť mesiacov totiž odíde z Interu zadarmo a v klube rozhodne nadšení nie sú. Čakajú ho zrejme náročné chvíle, lebo svojím rozhodnutím si pohneval aj milánske publikum.

Hneď, nie v lete

V uplynulých dňoch lietali éterom rôzne informácie. Tú prvú – najzávažnejšiu – zverejnila oficiálna stránka Slovenského futbalového zväzu. Uviedla, že Škriniar sa od leta upísal Parížu St. Germain. Bolo to akési „futbalové faux-pas“, lebo podľa dobrých zvyklostí o týchto záležitostiach informujú kluby.

„Nie je to správanie, ktoré sa od Škriniara očakáva. Predsa len, bol niekým, koho si tu ľudia vážia,“ vraví pre sportweb.sk taliansky futbalový expert a šéfredaktor portálu sempreinter.com Nima Tavallaey Roodsari. Pomerne kritický rozhovor s ním si vo štvrtok môžete prečítať na sportweb.sk.

Paríž sa v posledných hodinách zimného prestupového obdobia snažil získať Škriniara ihneď, ale suma – hovorí sa o desiatich až pätnástich miliónoch eur – sa zdala Interu nedostatočná. Podľa zákulisných správ Nerazzurri požadovali dvadsať miliónov. Rodák zo Žiaru nad Hronom tak v lete odíde zadarmo.

Pre talianskych fanúšikov je to zrada a slovenskému obrancovi to v utorok dali na tribúnach už aj jasne najavo…

Ich mentalitu veľmi dobre pozná Vratislav Greško. Za Inter v minulosti odohral dve sezóny, tamojších ultras dobre pozná. „V tomto sú Taliani absolútne ,najlepší'. (smiech) Obrátia list a hneď môžu ísť proti vám. Kto chce psa biť, palicu si nájde,“ vraví niekdajší ľavý bek.

Zaujímavosti o Paríži St. Germain Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Vo Francúzsku patrí k najmladším
Paríž St....

Škriniarovi v tejto chvíli radí jediné: zostať profesionálom, nečítať a nesledovať médiá.

Treba ho chápať

Slovenský reprezentant rokoval s Interom o novej zmluve posledného pol roka. Podľa talianskych médií odmietol niekoľko ponúk a v polovici januára – prostredníctvom svojho agenta – oznámil, že svoju budúcnosť spojí s iným klubom.

„Treba sa však na to pozerať komplexne. Je to skladačka, Škriniar sa nerozhodol zo dňa na deň, niečo tomu aj predchádzalo. Inter ho chcel vlani v lete predať a Milana to zaskočilo. Netúžil odísť. Klub ho chcel speňažiť a ja tomu rozumiem. Potom sa však veci začali meniť,“ vysvetľuje Greško.

Naráža na fakt, že taliansky tím vlani rokoval o Škriniarovom prestupe. Minimálne s Tottenhamom i s Parížom. Podľa zákulisných správ však žiadny tím nedal na stôl 70 miliónov eur, sumu, ktorú požadovalo vedenie Interu.

Následne sa začali rokovania o predĺžení zmluvy, no zatiaľ čo milánsky veľkoklub vedel svojej hviezde ponúknuť maximálne sedem miliónov eur na sezónu, Francúzi s katarskými peniazmi mienili ďalšie milióny prihodiť.

„Preto musíme Škriniara pochopiť. Má 27 rokov, o päť sezón neskôr už by takúto lukratívnu zmluvu nepodpísal. Ktovie, po viac ako piatich rokoch na San Sire asi aj hľadal novú výzvu. Mimochodom, na koho by sa fanúšikovia hnevali, keby ho vlani v lete klub predal? Každý sa pozerá na vlastné záujmy a ani Milan nie je iný,“ uvažuje Greško.

Platy futbalistov Paríž St. Germain + Škriniar Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
1. Kylian Mbappé - 72 000 000 eur

Podľa talianskych médií bol v utorok v Miláne rokovať aj parížsky šéf Nasser Al-Khelaifi. Transfer Škriniara chcel dokonať ihneď, nie až v lete. Nepochodil. Bývalému hráčovi Interu by však takýto prestup nedával zmysel.

„Vysoliť za Škriniara 15 – 20 miliónov eur, keď PSG francúzsku ligu asi aj tak vyhrá a v Lige majstrov s ním počítať nemôže, lebo v nej v tejto sezóne už nastúpil za Inter, to by nemalo žiadnu logiku,“ vysvetľuje.

Rešpektovať i milovať

U talianskeho giganta ho pravdepodobne čakajú náročné časy. Doteraz bol interistický kapitán, základným kameňom mužstva. Jeho pozícia sa však môže veľmi rýchlo zmeniť. Napokon, nebolo by to prvýkrát, keď hráč, ktorý je jednou nohou v inom klube, skončil na tribúne.

Novinár Roodsari sa domnieva, že kapitánom viac určite nebude.

„Môže sa to stať, ale naozaj rozhoduje o jeho výkone kapitánska páska? Agent, ktorý ho zastupuje v Taliansku, sa už k tomu stokrát vyjadril. Budú to turbulentné mesiace, iné, na aké bol zvyknutý. Všetko však prehrmí, Milan si musí zachovať predovšetkým chladnú hlavu,“ zamýšľa sa Greško.

Škriniar sa neobjavil v utorňajšom pohárovom zápase Interu s Atalantou (1:0). Podľa denníka Repubblica nebol ani na tribúne a duel radšej sledoval z domu, aby sa vyhol napätiu na štadióne.

Športový riaditeľ klubu Beppe Marotta pred úvodným hvizdom povedal, že „Inter rešpektuje túto Škriniarovu voľbu, aj keď obranca musí do konca sezóny vynaložiť maximálne úsilie, aby pomohol klubu naplniť ciele.“

Fanúšikovia počas stretnutia zasa vyvesili transparent s veľavravným nápisom: „Hráči a riaditelia: Inter treba rešpektovať a milovať.“

Podľa Greška to však nemusí nič znamenať a Slovák si svoje miesto – aj keď nie za ideálnych okolností – môže pokojne obhájiť. „Tréner Simone Inzaghi vyzerá byť fajn a sám vraví, že náhradu zatiaľ nemá,“ vraví.

Milánskemu tímu stále ide o veľa. V tabuľke Serie A je so 40 bodmi druhý. Iba s trojbodovým náskokom pred šiestym AS Rím. Do Ligy majstrov postupujú štyri najlepšie mužstvá a tak sa ľahko môže stať, že sa Nerazzurri do milionárskej súťaže nedostanú. Môžu si v tejto chvíli teda dovoliť, aby ich hviezda nehrala?

Môžu, ale…

„Je to nabité, mohli by na to doplatiť. Budúcoročnú Ligu majstrov im teraz nikto nezaručí. Škriniara budú potrebovať,“ dodáva Greško.

Všetko sa ukáže počas najbližších dní a týždňov. Škriniar už situáciu nemá vo vlastných rukách.

Zaujímavosti o PSG Čítajte viac Prečo Škriniarov klub nenávidia? Koho posadí Slovák na lavičku? Čo neviete o Paríži

Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Inter Miláno #Milan Škriniar