Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

To, čo Pelé, vie aj Messi. Avšak nie s takou noblesou, vraví slávny Slovák

Na majstrovstvách sveta 1970 v Mexiku mala Brazília podľa mnohých mužstvo storočia. Naplno v ňom žiaril Pelé. Cestu za suverénnym titulom začala proti ČSSR. V pamätnom zápase otváral skóre Ladislav Petráš. Miláčik tribún dal Brazílčanom svoj prvý reprezentačný gól.

14.01.2023 10:00
Ladislav Petráš Foto:
Spomienka na 3. jún 1970. Ladislav Petráš strieľa na MS v Mexiku gól do brazílskej siete.
debata (1)

Favorit do prestávky vyrovnal a hneď po nej Pelé otočil vývoj. Juhoameričania zvíťazili 4:1 a rovnakou výhrou aj končili turnaj vo finále s Talianskom. Čs. tím zo skupiny nepostúpil, dal len dva góly. Aj o druhý sa postaral Petráš – proti Rumunom.

Hrali aj podľa vás Brazílčania v Mexiku najlepší futbal v histórii svetových šampionátov?

Podľa mňa áno. Mali skvelý tím, nabitý hviezdami, vyhrali šampionát suverénne, nestratili ani bod. Hrali elegantný, krásny a aj účelný futbal.

Pelé bol v tom čase už najjagavejšia futbalová hviezda na svete. Chystali ste sa špeciálne na neho?

Nik s ním nebehal, ako sa vraví, aj na toaletu. Nemalo zmysel brániť ho osobne. V brazílskom tíme bolo ďalších deväť nebezpečných hráčov, nemohli sme sa sústrediť len na jedného.

Obaja ste boli útočníci. Stretli ste sa v zápase v osobnom súboji?

Párkrát áno. Aj my sme sa museli sťahovať a pomáhať pri bránení. Platilo to aj o Pelém.

Gól ste strelili už v 12. minúte. Verili ste, že by mohol na Brazíliu stačiť?

Bol to len začiatok. Ale mali sme dobré mužstvo a mohli sme viesť aj 2:0, čo by možno už bola iná situácia. Mal som ešte jednu veľkú šancu, ale situáciu som nevyriešil ideálne. Na rohu päťky som sa uvoľnil, vypálil som ľavou nohou a prestrelil bránku. Zozadu nabiehal úplne voľný Jožo Adamec, keby som mu prihral, som presvedčený, že dá gól. Dodnes si to vyčítam.

V kariére ste dali množstvo gólov. Bol ten proti Brazílii na Estadio Jalisco váš najcennejší?

Streliť gól Brazílii je výnimočná vec a ešte k tomu v takom dôležitom stretnutí, to sa nepodarilo mnohým slovenským futbalistom…

Ste jediný, ktorý na MS skóroval proti Brazílii. Hoci sa Československo s ňou stretlo na šampionátoch päťkrát a jej brankárov prekonalo štyri razy…

O to viac si ho cením. Len ma mrzí, že mužstvu nepomohol, prehrali sme a môj gól sme po zápase ani príliš nerozoberali, nebolo čo oslavovať. Ale za hru proti veľkému favoritovi sme sa nemuseli hanbiť.

Najkrajšie momentky zo života Pelého Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Brazílsky tím aj s Pelém počas sústredenie vo...

Pamätáte si na pamätný okamih, od ktorého uplynulo už viac ako polstoročie?

Asi vás prekvapím. Dlho som si nevedel presne vybaviť, ako gól padol. Až neskôr mi ho niekto doniesol na videopáske a myslím, že teraz sa dá vidieť aj na internete. Za polovicou ihriska som vypichol loptu Clodoaldovi, vyšprintoval som, obišiel Brita, vnikol do šestnástky a spoza päťky prekonal Felixa.

Zaujímavé bolo, čo sa dialo po góle. Padli ste na kolená a prežehnali ste sa. Tento moment rozoberali v zahraničných médiách a pamätal si naň aj Pelé, čo nám potvrdil vo viacerých rozhovoroch…

Urobil som to možno ako prvý hráč, vtedy sa takto góly ešte neoslavovali. Ale bola to spontánna reakcia. Ani som si poriadne neuvedomil, čo robím. Dokonca ma ktosi neskôr kritizoval, že sa neviem ani prežehnať, že som to neurobil správne (smiech).

Verejne ste sa prežehnávali ako reprezentant socialistického štátu, čo bolo vtedy neprijateľné. Mali ste po návrate problémy?

O tom sa veľa popísalo, vraj mi to vyčítali, dokonca mi hrozil trest. Výmysly. Nemal som problémy. A ani rok predtým, keď som sa ženil v kostole. Nepríjemnosti som mal skôr, keď ma prichytili s cigaretkou. Vtedy som počul, že to socialistický športovec nerobí.

ČSSR narazila ešte na obhajcu titulu Anglicko a silné Rumunsko a ani raz po prvom polčase neprehrávala. Často sa tvrdilo, že ste prišli neskoro do dejiska MS, ktoré ležalo vo vysokej nadmorskej výške, neboli ste aklimatizovaní…

Každý podmienky znášal inak. Ja som veľké problémy nemal. Keď bola noc, tak som spal, netrápila ma zmena klímy ani časový posun. Ale príprava nebola ideálna. Brazílčania sa v týchto podmienkach pripravovali takmer tri mesiace. Tréner Jozef Marko žiadal, aby prerušili ligu a mali sme väčší priestor chystať sa na šampionát. Nevyšli mu v ústrety. Chvíľu uvažoval, že na protest odstúpi.

Pelé, Brazília Čítajte viac Pelé si Slovákov a Čechov vážil. Má niečo, čo terajším hráčom chýba

Príprava nebola optimálna – vraj aj kvôli vám. V zápase s Maďarskom, v ktorom sa rozhodovalo o postupe na šampionát, vás vylúčili a tím musel odohrať tri zápasy v Európe, aby sa vymazal váš trest…

To ma vždy pobaví. Nemá to logiku. Zápasy by sme hrali v príprave, aj keby ma v Marseille nevylúčili. To nám ani nebránilo pricestovať do Mexika skôr, nejaký zápas sme mohli odohrať aj tam.

Vráťme sa ešte k Pelému. Čo bola jeho najväčšia prednosť? Čím sa odlišoval od ostatných?

Bol to futbalový génius. Neviem o nijakej jeho slabine. Už pred päťdesiatimi rokmi robil všetko, čo aj súčasní hráči. Zasekávačky, kľučky, výskoky, hlavičky, spracovanie lopty na prsiach… Netvrdím, že to vymyslel on, ale ovládal to dokonale. A robil to s noblesou, elegantne. Dokáže to perfektne aj Messi, ale Pelé to zvládal s neuveriteľnou ľahkosťou, prirodzenosťou. Aj Ronaldo je vynikajúci, ale všetko si musel vydrieť, tvrdo na sebe dennodenne makal, dával pozor, čo zje a podobne.

Pelé nemusel toľko trénovať?

Určite trénoval aj on, ale som presvedčený, že menej ako Ronaldo a aj inak. Niečo sa nedá naučiť, Pelé dostal talent od Boha. Vidíme to aj v basketbale, ktorý mám tiež rád. Dončič je skvelý hráč, ale stále je rozdiel, keď to roztočia Američania, v pohybe, výskoku… Majú to v krvi, s tým sa musia narodiť. Spomínate si na najlepších Američanov z NBA, keď prišli prvý raz na OH 1992 v Barcelone? To bol basketbalový koncert, to sme dovtedy nevideli. Označenie Dream Team im právom patrilo.

Pelé Čítajte viac Pelé sa bál prísť na Slovensko. Potom naň rád spomínal

Takže ako vyznieva vaše porovnanie Pelé, Maradona či Messi, ktorý priviedol pred pár týždňami Argentínu k titulu?

Sú to reprezentanti rôznych generácií, porovnávať je vždy ťažké. Všetci traja sú fantastickí futbalisti, ale pre mňa je to jasné: najlepší bol Pelé. Dôvody som už povedal. Bol pôžitok ho sledovať.

Stretli ste sa s Pelém ešte aj neskôr?

Áno, ale už nie na ihrisku. Stretli sme sa v Košiciach, keď bol v roku 1994 na návšteve Slovenska. To bola len spoločenská záležitosť, podali sme si ruky, mal nabitý program. <pe>

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pelé #Ladislav Petráš