Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Embargo na Rusov až tak neplatí. Pár klubov z EÚ si v tichosti dohodlo zápas

S ruským futbalom nikto nič v Európe nechce mať. Alebo nie?

13.01.2023 08:06
Rusko, futbal Foto:
Ruskí futbalisti.
debata (3)

Po inváziu na Ukrajinu je ruský futbal na periférii. Nemohol zabojovať o účasť na majstrovstvách sveta, jeho kluby nehrajú v prestížnych európskych súťažiach. Teraz však predsa len využil príležitosť a dostal sa ku konfrontácii s európskym futbalom.

Zahrá si priateľské zápasy aj proti mužstvám z Európskej únie. Tento fakt si všimol predovšetkým poľský portál sport.pl.

Počas letnej prípravy takmer všetky ruské tímy zostali vo vlasti a odohrali interné priateľské zápasy. V zime však krajinu opúšťajú. Väčšinu z nich bude hostiť Turecko a Spojené arabské emiráty. Tu si Rusi organizujú prípravné zápasy so súpermi z Európy.

Od invázie na Ukrajinu žiadny tím nechcel prísť do Ruska odohrať futbalový duel. Výnimkou bola srbská Crvena Zvezda sponzorovaná Gazpromom, ktorá v novembri odohrala zápas proti Zenitu Petrohrad.

Andrej Kančelskis. Čítajte viac Ruská legenda o korupcii na MS 2018: Kúpili sme si všetky zápasy

V zime je však v Rusku väčšinou nemožné športovať, keďže v Jekaterinburgu bolo nedávno mínus 20 stupňov Celzia, v Moskve mínus 12. Pred prvým jarným kolom celá tak ruská liga vždy hľadá teplo.

Turecko si napokon vybralo až 11 zo 16 ruských ligových tímov, z toho polovica na celý mesiac a pol. Keďže Turecko je najlacnejšia dostupná možnosť, idú tam tímy zo spodnej a strednej časti tabuľky. Lídri a najbohatšie kluby si vyberajú SAE a Katar.

Hoci ruské kluby budú vo veľkom počte v Turecku, kde sa takmer polovica strednej a východnej Európy zvyčajne pripravuje na sezónu v januári a februári (vrátane pár klubov zo Slovenska), Rusi zatiaľ príliš veľa medzinárodných prípravných zápasov nezorganizovali.

Napriek všetkému je tu pár európskych tímov, ktoré s nimi budú hrať priateľské duely. Niektoré z nich neprekvapia – CSKA Moskva si naplánoval zápas so srbským Partizanom Belehrad.

Proti Rusom však nastúpia aj futbalisti Macedónska, Bulharska a Bosny. Oficiálna stránka CSKA informuje, že klub nastúpi proti KF Shkupi zo Severného Macedónska. Táto krajina, na rozdiel od Srbska, zaujala jednoznačne kritický postoj k ruskej agresii na Ukrajinu. V Macedónsku sa o tomto stretnutí nič nehovorí.

Arťom Dziuba Čítajte viac Obnoviť vzťahy s UEFA či začať od nuly v Ázii? Ruský zväz rozhodol

Ďalším tímom, ktorý má súpera z Európskej únie, je Spartak Moskva. Tento tím nastúpi proti dvom celkom z Bulharska: Botevu Plovdiv a známejšiemu Levski Sofia. Bulharsko podporuje Ukrajinu aj vojensky.

Dynamo Moskva si zahrá aj proti jednému z bulharských tímov Arde Kardžali a bulharské médiá tento duel oznčili ako „zápas s ruským gigantom“. Následne Dynamo nastúpi aj proti tímu z Bosny a Hercegoviny Borak Bania Luka a predstaví sa aj proti klubu zo Spojených arabských emirátov Green Herons.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ruský futbalový zväz #vojna na Ukrajine