Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Postavili mu sochu. Brazília po Pelém oplakáva ďalšieho legendárneho futbalistu

Vo veku 68 rokov zomrel bývalý brazílsky futbalista Carlos Roberto de Oliveira, známy ako Roberto Dinamite. Prehral boj s rakovinou hrubého čreva, ktorou pred smrťou trpel aj jeho slávny krajan Pelé.

09.01.2023 06:45
Roberto Dinamite Foto:
Roberto Dinamite v zápase MS 1978 proti Argentíne.
debata (1)

Smutnú správu zverejnil Dinamiteho niekdajší tím Vasco da Gama. V ňom pôsobil od 17 rokov a vyhlásili ho za najlepšieho hráča v histórii klubu.

Obávaný útočník zaň odohral 1109 zápasov a dal 708 gólov, čo sa žiadnemu inému hráčovi Vasca nepodarilo. Svojimi presnými zásahmi prispel k zisku prvého ligového titulu v ročníku 1973/74. Prezývku Dinamite mu dal novinár po krásnom góle v debute v seniorskom tíme v novembri 1971.

„Roberto bol Vasco. Vasco bolo Roberto. Stal sa najväčšou ikonou klubu a ovplyvnil generácie,“ napísala stránka CR Vasco da Gama.

Na začiatku 80. rokov odišiel na tri mesiace do Barcelony a absolvoval aj krátke hosťovania v Portuguese a Campo Grande, okrem toho však strávil celú kariéru v tíme z Ria de Janeiro.

5. Pelé Čítajte aj Pobúril pri otvorenej rakve s Pelém. Šéf FIFA má pre kritikov odkaz

Za brazílsku reprezentáciu odohral 38 zápasov a dal 20 gólov. V rokoch 1978 a 1982 sa predstavil na majstrovstvách sveta, nechýbal ani na olympiáde v Mníchove 1972.

Roberto Dinamite bol po skončení kariéry politikom, neskôr prezidentom svojho osudového klubu Vasco da Gama (2008 – 2014). V apríli minulého roka odhalili sochu postavenú na jeho počesť:

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Roberto Dinamite