Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pelé sa bál prísť na Slovensko. Potom naň rád spomínal

V posledných mesiacoch ho sužovali vážne zdravotné problémy. Smrť sa už zavše obšmietala okolo dverí jeho domu na ostrove Guarujá neďaleko Santosu, mesta, kde prežil väčšinu oslnivej kariéry.

30.12.2022 12:07
Pelé Foto:
Pelé v zápase proti Československu s Ladislavom Kunom, Alexandrom Horváthom a Václavom Migasom (zľava).
debata (7)

Luxusné sídlo musel niekoľkokrát vymeniť za izbu v nemocnici Alberta Einsteina v Sao Paule.

Futbal stále rozpráva svoj príbeh a vždy pútavým spôsobom, reagoval pred desiatimi dňami Pelé. Bolo v tom kus symboliky. Cítil sa zle, ale osud, ktorý bol k nemu celý život milostivý, mu dožičil ešte poslednú radosť.

Vychutnal si až do posledného zápasu majstrovstvá sveta. To bola pôda, kde sa najviac preslávil. Trikrát sa stal svetovým šampiónom, čo sa nikomu inému nepodarilo.

Bol dar sledovať toto divadlo o budúcnosti nášho športu, vyznával sa po MS v Katare. Ocenil Mbappého za jeho hetrik vo finále, zagratuloval k triumfu Argentíne a vyzdvihol Messiho, ktorý splnil svoju historickú misiu. „Diego sa teraz usmieva,“ pripomenul iného výnimočného Argentínčana.

Pelé Čítajte aj Pelého prežila storočná mama. Truhlu prenesú aj okolo jej domu

S ním sa desaťročia delil o priazeň futbalového sveta, ktorý sa sporil, kto z nich dvoch bol Greatest of all Time. Najväčším hráčom všetkých čias.

„Tento problém nebude mať tuším nikdy konca-kraja. Raz som najlepší ja, potom Pelé, potom znova Pelé a vzápätí zasa ja. Chcete vedieť pravdu?“ zareagoval Maradona v rozhovore pre Pravdu, keď oslavoval päťdesiatku.

Vzápätí si aj odpovedal: „Pravda je takáto: pre Pelého mamu bol najlepší Pelé. A pre moju mamu zasa ja…“

Ikony svetového futbalu sú opäť spolu. Argentínčan odišiel na večnosť pred dvoma rokmi, vo štvrtok večer zaklopalo na nebeskú bránu aj Jeho Veličenstvo, kráľ Pelé.

Najväčšie bohatstvo? Rodina

Brazílska futbalová legenda poskytla Pravde v uplynulých dvadsiatich rokoch viacero exkluzívnych rozhovorov. Naposledy, keď oslavovala osemdesiatku.

Už vtedy Pelého život znepríjemňovali zdravotné komplikácie. Sám ich však bagatelizoval, podobne ako aj v poslednom období, keď mu diagnostikovali rakovinu hrubého čreva.

Ježiš, Rio, socha Čítajte viac Milovaný Santos, Maracana i Wembley. Takto oplakávajú Pelého vo svete

„Mám vek, keď občas vyskočia nejaké zdravotné problémy. Ale v rámci možnosti sa teraz cítim dobre. Neverte všetkému, čo sa objavuje v médiách, veci okolo Pelého často dramatizujú,“ vravel jubilant.

Stručne zbilancoval svoj bohatý a úspešný život.

„Najväčším bohatstvom je moja rodina, najmä deti. Našťastie, všetci sú zdraví a majú sa dobre. V športe som si nemohol ani vysnívať viac, ako som dosiahol. Mám tri tituly majstra sveta, stal som sa sedemkrát najlepším hráčom planéty, najlepším športovcom sveta, strelil som viac ako tisíc gólov a vyhral množstvo titulov a trofejí s najslávnejším klubom na svete – FC Santos…“

Pelé sa narodil v Tres Coracoes, mestečku vo vnútrozemí medzi Riom de Janeirom a Sao Paulom. Jeho matka snívala o tom, že z jej Dica, ako ho celá rodina volala, bude raz úspešný lekár.

Na detstvo v rozpadávajúcom sa starom dome neskôr spomínal. „Bieda, to bola moja zničená matka, ktorá sa vadila s otcom, že zasa doniesol domov málo peňazí. To bol denný boj o kúsok chleba a nevyhnutnosť zaobísť sa často bez teplého jedla. Bol to strach. Nie zo smrti, ale zo života.“

beckenbauer, ronaldo, platini Čítajte viac Básnik. Boh. Pelé bol ten, kto mohol visieť vo vzduchu naveky

Ako sedemročný predával orechy a čistil topánky. Detstvo v biede ho poznačilo. Aj ako dospelý mal neustále starosti o peniaze i budúcnosť. To bol tiež dôvod, prečo si po rozlúčke s FC Santos po takmer dvoch rokoch opäť obliekol dres s číslom 10 a stal sa hráčom New York Cosmos.

Do USA ho kupovali ako krokodíla

V New Yorku podpísal zmluvu s veľkou filmovou a gramofónovou spoločnosťou, ktorá mu vyniesla päť miliónov dolárov. Bolo to viac, ako za takmer dvadsať rokov futbalovej kariéry.

Tento prestup mal pikantné pozadie, o ktorom hovoril slávny Brazílčan takisto v rozhovore pre Pravdu. Mal v ňom prsty najmä jeho tréner, poradca a neskôr výborný priateľ, profesor Julio Mazzei. Bol to muž, ktorému absolútne dôveroval.

V roku 1975 navštívil Pelého minister zahraničných vecí USA Henry Kissinger, o ktorom sa v tom čase vravelo, že je najmocnejším mužom sveta. Jeho motivácia bola jasná: chcel presvedčiť futbalovú legendu, aby pomohla popularizovať „soccer“ na americkej pôde.

„Požiadal ma, aby som šiel hrať do USA. Najskôr som odmietol, nechcelo sa mi odchádzať z Brazílie. Kľaknem si pred vami, pomôže to? pýtal sa s úsmevom. Hm, toto je asi vážne, pomyslel som si. Mr. Kissinger, vravím mu, to by ste si museli kľaknúť pred profesorom Mazzeiom. O niekoľko dní mi profesor vraví, Rei, ideme do Ameriky…“

Momentka pochádza z New Yorku. Pelé hral za... Foto: Profimedia
Pelé, Brazília Momentka pochádza z New Yorku. Pelé hral za Cosmos do roku 1977.

Kissinger sa dohodol s Mazzeiom, že Pelého príchod do USA bude veľkým prekvapením.

„Vymysleli si, že keď sa budú baviť o prestupe, moje meno nepadne, budú vravieť o krokodílovi,“ smial sa Pelé. "Keď raz spolu telefonicky hovorili, do miestnosti v Bielom dome vstúpil americký prezident. Chvíľu nechápavo stál a počúval…

Potom zahlásil: Henry, hneď ako dokončíš nákup krokodíla, zastav sa u mňa, mám niečo dôležité… Túto historku sme potom medzi sebou neraz spomenuli a vždy nás pobavila."

V sedemdesiatych rokoch bola suma za Pelého prestup rekordná, v súčasnosti by však nestála za reč. Pelé sa s týmto trendom nikdy nestotožnil.

„Myslím, že futbal za našich čias bol oveľa zaujímavejší, technickejší, krajší, Teraz vidíme na ihriskách atlétov a pretaktizovanú hru bez fantázie. Česť výnimkám. Ozajstných žonglérov lopty je málo. Kedysi bolo viac osobností i skutočných hviezd. Futbal ničia šialene veľké peniaze. Za malú kvalitu sa platia horibilné sumy a zabúdame na výchovu mládeže,“ domnieva sa Pelé.

Neatakujte ho, zavelil Masopust

Pérola Negra (Čierna perla) alebo len jednoducho O Rei (Kráľ), ako ho v Brazílii volali, sa dostal do Guinnessovej knihy rekordov. Dal 1283 gólov v 1363 zápasoch. Podľa štatistík sa tešil z 92 hetrikov. O jeho kvalitách sa presvedčili aj československí futbalisti. Nastúpil proti ním v štyroch stretnutiach, dve z nich sa uskutočnili na majstrovstvách sveta o najcennejši­e body.

iamkelynascimento 1672340294 Čítajte viac Posledná fotka s Pelém. Dcéra sa rozlúčila emotívnym príspevkom

Prvý raz v Čile 1962. V skupine sa stretnutie skončilo bez gólov.

"Už v prvom polčase sa Pelé zranil, lenže vtedy sa ešte nemohlo striedať, zostal na ihrisku, hoci nemohol naplno behať. Došlo k nevídanej situácii. Masopust zavelil a nesmeli sme Pelého atakovať. Keď dostal loptu, každý sa dva kroky pred ním zastavil.

On zasa neútočil a loptu hneď odovzdal spoluhráčovi. Táto neoficiálna džentlmenská dohoda platila do konca stretnutia," spomínal jeden z aktérov, známy kanonier Jozef Adamec.

Futbalový kráľ ani po mnohých rokoch na toto veľkorysé gesto nezabudol. A hoci sa na Slovensku v čase hráčskej kariéry nikdy nepredstavil, navštívil ho v roku 1994.

Autorom a manažérom historickej návštevy Pelého, ktorý zavítal do Lučenca, Prešova a Košíc, bol Joe Borbély. Rodák z Nitry získal priazeň slávneho Brazílčana, stal sa jeho priateľom.

"Presne si spomínam na deň, keď sme sa prvý raz stretli. Bolo to 21. júla 1991, na Giants Stadium v New Jersey organizovali veľkolepý exhibičný zápas legiend. Cosmos oslavoval 20. výročie vzniku.

Pelé mal čestný výkop, v zápase sa predstavila plejáda superhviezd. Akreditoval som sa na túto udalosť ako fotograf. Keď vychádzal z tunela, priskočil som k nemu a požiadal o podpis a spoločnú fotografiu," spomína Borbély.

Maracana i Wembley. Svet smúti za Pelém Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia Santosu smútia za legendou pred...

Ochranka hneď mladého Slováka odsotila. Pelé si to všimol.

"Opýtal sa ma, odkiaľ som a čo chcem. Lámanou angličtinou som odpovedal, že by som s ním rád urobil rozhovor a odvolal sa na to, že mu nesiem pozdrav od Masopusta a Puskása.

To ho zaujalo, oboch legendárnych futbalistov poznal, vážil si ich. Podpis som dostal, aj sme sa odfotografovali. Rozhovor dohodni s mojím poradcom a ukázal na vedľa stojacieho Julia Mazzeia.

Trvalo zopár mesiacov, kým ma Pelé prijal vo svojej kancelárii v New Yorku. Ale odvtedy som bol v nej častým hosťom."

V Košiciach sa podpisoval štyri hodiny

Borbély tvrdil, že presvedčiť Pelého, aby zavítal na Slovensko (spolu s ním navštívil aj Maďasko) nebolo jednoduché.

"Vtedy zúril vojenský konflikt v Juhoslavii. Legendy Brazílie, ktoré mali cestovať s ním, sa zľakli a odmietli cestovať, čo ovplyvnilo i Pelého. Letenky boli vyplatené, v lufte boli obrovské peniaze.

Spolu s profesorom Mazzeiom sme Pelého presvedčili, že na Slovensku mu nebezpečenstvo nehrozí. Rozhodujúci večer sme sedeli spolu v jeho kancelárii do pol štvrtej ráno a tam sme aj prespali vo fotelách."

4. Pelé Čítajte viac Svetový futbal smúti. Zomrel legendárny kráľ Pelé

Pelého charakterizoval ako človeka, ktorý sa nevedel pretvarovať.

"Aj preto nie je veľký rozdiel medzi Pelém pred kamerami, na verejnosti a v súkromí. Najznámejší človek na planéte sa vždy usiloval vyjsť v ústrety fanúšikom a byť k ním priateľský.

Často reagoval spontánne. Bol citlivý, otvorený, pozorný. Ale vedel sa aj zatnúť. Zažil som to aj v Košiciach. Na autogramiáde rozdával podpisy štyri hodiny.

To sa predtým ani po tom nikdy nestalo. Dohoda však znela, že autogramiáda potrvá 45 minút. Nabúralo nám to celý večerný program, museli sme improvizovať. Nedal si povedať, na autogramiádu prišli tisíce ľudí, bol dojatý a chcel vyhovieť všetkým."

V čase návštevy Maďarska a Slovenska zažil manažér aj kuriózne situácie.

Najkrajšie momentky zo života Pelého Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Brazílsky tím aj s Pelém počas sústredenie vo...

„V Budapešti som musel nájsť kostol, kam by sa išiel tajne pomodliť. Farár nám ho otvoril o polnoci, keď tam nik nebol. Na Slovensku ma prekvapil prosbou, aby som jeho čerstvú manželku Assiriu zobral na trojdňovú návštevu Prahy, chcela ju veľmi vidieť. On letel na rokovanie FIFA do Tokia. Pelé vždy vedel prekvapiť…“

Na Slovensko rád spomínal, čo zdôraznil v každom našom rozhovore.

„Mám naň pekné spomienky. Pred očami mám fantastickú atmosféru všade, kam sme zavítali. Aj oficiálne prijatie prezidentom Slovenska dalo mojej návšteve prestíž a celospoločenský význam. Zostalo mi veľa zážitkov.“

Kráľ sa ženil tri razy

Pelé bol ženatý trikrát, z manželstiev má päť deti. Najznámejší je syn Edinho, bývalý brankár FC Santos. Mladší syn Joshua tiež hrával za dorast v Santose, ale už roky žije v USA s matkou Assiriou Lemos. S bývalou modelkou má dvojičky, okrem Josua, dcéru Celeste. Tretia manželka Marcia Aoki má japonský pôvod, ale narodila sa v Brazílii. Bola od neho o 25 rokov mladšia.

Pelého výroky

  • Modlím sa každý deň. Ale nikdy som neprosil Boha o víťazstvo. Vždy som si len želal, aby som sa nezranil.
  • Michalangelo maľoval, Beethoven skladal hudbu a ja som hral futbal.
  • Môj život bez futbalu si neviem predstaviť. Dúfam, že ho hrajú aj v nebi.

Výroky o Pelém

Gól Pelého? Dá ho skôr, než vyslovíte Edson Arantes do Nascimento The Sunday Telegraph

Pred zápasom som si vravel, že je z mäsa a kostí, ako my všetci. Mýlil som sa. Tarcisio Burgnich, taliansky futbalista

Raz som videl, že niečo pokazil. Zle hodil aut. Josef Masopust, československý reprezentant

Pelého vizitka

  • Edson Arantes do Nascimento sa narodil v chudobnej rodine v Tres Coracoes 23. októbra 1940, zomrel 29. decembra 2022 v Sao Paule.
  • Ako dieťa si zarábal čistením topánok. Keď ma 15 rokov prišiel do FC Santos a vypracoval sa na najlepšieho futbalistu planéty.
  • Štartoval na štyroch MS a ako jediný futbalista v histórii získal s Brazíliou tri tituly majstra sveta.
  • V zápase proti Vasco de Gama 19. 11. 1969 strelil svoj 1000. gól. Dovedna dal 1281 gólov.
  • Po oficiálnom skončení kariéry ho presvedčili, aby sa v roku 1975 vrátil a propagoval futbal v USA. Stal sa hráčom Cosmos New York, s ktorým získal titul.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #pelé