Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pelého učili futbalisti ČSSR hrať karty. A pozerali na neho s otvorenými ústami

Odohral proti nemu dva zápasy. Obdivoval ho aj napriek tomu, že proti nemu túžil uspieť. Alexander Vencel st. (78) je jedným z viacerých reprezentantov ČSSR, ktorí nastúpili proti Pelému. Kráľ futbalu skonal vo štvrtok večer vo veku 82 rokov.

30.12.2022 15:32
debata

„Rešpektoval naše ľudské i futbalové kvality. Budem na neho spomínať len v dobrom,“ povedal niekdajší brankár.

O Pelém sa hovorí, že bol futbalovým kráľom. Čím si ľud získal?

Každá futbalová doba prináša rôzne mimoriadne osobnosti. Už keď prvýkrát ako 15– a 16-ročný nastúpil za Santos i brazílsku reprezentáciu, bolo vidieť, že je to hráč z inej doby.

Pelé zmenil futbal. Mal rýchlejšie nohy i myseľ ako ostatní. Priniesol mimoriadne finesy, techniku, schopnosť rozhodovať sa v sekunde a tým hru zrýchliť.

Dá sa povedať, že sa vtedy začal futbal podobať tomu dnešnému?

Určite. Dovtedy bola tá hra taká komótnejšia. Na všetko bolo veľa času, hráči boli úplne inak stavaní. Pelé nebol obor, ale mal šikovné a rýchle nohy aj skvelý výskok. Ľudia si ho začali všímať a vzhliadať k nemu. Udivoval ich aj súperov.

Alexander Vencel s loptou z finále PVP 1969. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Vencel futbal lopta Alexander Vencel s loptou z finále PVP 1969.

Aj československých reprezentantov?

Zahrali sme si proti sebe na Maracane v 1966. Boli to dva záverečné prípravné zápasy Brazílie a zavolali si nás. Bola to veľká pocta. Prvý zápas sme prehrali 1:2, druhý remizovali 2:2.

Pelé mi dal gól a otvoril skóre druhého duelu. Doteraz to vidím. Boli sme z toho unesení, ale tréner Jozef Marko už menej.

Prečo?

Chvíľu sme sa nevedeli vynadívať na Pelého. Potom na Garinchu, neskôr zasa na Zita. A potom sme si všimli tých viac ako stotisíc fanúšikov na Maracane. A potom tréner Marko zreval: Zavrite už ústa a začnite už hrať! (úsmev)

Stretli ste sa však na trávniku ešte raz…

Áno na turnaji, kam sme prišli s reprezentáciou ČSSR. Bol tam Pelého Santos, ale aj Colo-Colo, Boca Juniors, Independiente, národný tím NDR. Bývali sme na rovnakom hoteli s Pelém. Veľmi sme sa zblížili.

Chodili sme so slovníkmi, prekonávali sme jazykovú bariéru. Chceli sme sa mu prihovoriť a on zasa debatoval s nami. Nakoniec sme si spolu zatancovali aj sambu.

Maracana i Wembley. Svet smúti za Pelém Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia Santosu smútia za legendou pred...

Platí, že si výborne rozumel s futbalistom storočia Jánom Popluhárom?

Áno, pravidelne sa stretávali aj mimo futbalových trávnikov. Vzájomne rešpektovali svoje schopnosti – na jednej strane ofenzívne, na druhej defenzívne.

Zahreje pri srdci, keď sa najlepší hráč tej doby nespráva povýšenecky k reprezentácii z východného bloku?

Tieto veci vôbec neriešil. Miloval futbal a spoločnosť. V poslednom rozhovore pred MS 1966 ocenil naše kvality a napríklad aj to, že sme v príprave hrali férovo.

Keď som neskôr videl, ako Pelého kopali na šampionáte napríklad Bulhari, bolo mi z toho až do plaču. Robiť to len preto, lebo bol lepší…

Pelé Čítajte viac Pelého prežila storočná mama. Truhlu prenesú aj okolo jej domu

Aký bol Pelé v súkromí?

Mimoriadne ľudský a ochotný. K súperom i fanúšikom. A to aj napriek tomu, že niekedy bol ten tlak na jeho hviezdnych pleciach až príliš veľký.

Stále mal na tvári podmanivý úsmev a niekedy aj dotieravých fanúšikov ním vedel odzbrojiť. Predtým sme si možno mysleli, že tá hviezda s nami ani slovo neprehovorí. A opak bol pravdou.

Je pravda, že organizoval stretnutia v hoteli?

Áno. Sedeli sme dole na recepcii a hrali karty. Brazílčania ich nepoznali, ale chceli sa zapojiť. Poprosili kartárske esá – Jano Popluhár či Šaňo Horváth – aby ich čosi naučili.

Krásne spomienky a jednu mám ešte aj z francúzskeho letiska, keď sa na celú halu ozývalo: Vencel! Vencel!

Hovorte…
Brazílčania odlietali a my sme prilietali. Boli sme od seba asi sto metrov, obaja sme išli s davom. A on nás zbadal a začal kričať moje meno. Pozerali sme, že kto to ziape. A bol to Pelé. Vážil som si to, budem na neho spomínať len v dobrom.

iamkelynascimento 1672340294 Čítajte viac Posledná fotka s Pelém. Dcéra sa rozlúčila emotívnym príspevkom

Vo veľkom sa po MS 2022 rozoberalo, že najlepším futbalistom histórie je Lionel Messi, nie Pelé. Koho by ste vybrali vy?

Roky rokúce sa snažím vyhnúť jednoznačnej odpovedi. Každá doba mala svojho génia. Nedá sa to porovnávať. Moja doba je iná, aká je teraz. Okolo Pelého boli tiež futbaloví robotníci. Mal však viac času na všetko. Messi nemá ani polsekundu.

Spoločne s Eusébiom mali výnimočnú techniku. Majú však spoločné, že boli o level vyššie ako ostatní. Ale kto je najlepší – či Pelé, Maradona či Messi – to si netrúfnem povedať.

Platí však, že Pelého odkaz je najsilnejší?

On mal jedinú misiu – futbal. Nepokazili mu ju ani tie kopance, ktoré ho mali zastaviť. Zvládol ich s tým svojim šarmom. Aj laik, ktorý futbal nesleduje, tuší, kto je Pelé.

To je asi najväčší dôkaz, čo pre futbal znamenal a ako ho zmenil. Vážim si, že som ho mohol spoznať i proti nastúpiť. A nezazlievam mu, že mi dal gól. (úsmev)

Najkrajšie momentky zo života Pelého Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Brazílsky tím aj s Pelém počas sústredenie vo...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pelé #Alexander Vencel st.