Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Smer Ázia? Rusi sú tomu naklonení, ale majú jednu zásadnú otázku

Ruská futbalová federácia (RFS) sa mala včera rozhodnúť, či opustí UEFA a vstúpi do AFC, Ázijskej futbalovej konfederácie.

28.12.2022 19:04
Rusko SR šport futbal kval. MS 2022 H Slovensko Foto: ,
Gólová radosť futbalistov Ruska.
debata (8)

Vedúci predstavitelia Ruskej futbalovej federácie však rozhodnutie odložili minimálne do 31. decembra s odvolaním sa na „dodatočné konzultácie“. Prezident Aleksandar Djukov zatiaľ neprišiel so žiadnym prehlásením.

Pre pripomenutie, všetky ruské futbalové výbery a kluby boli zo strany UEFA a FIFA vylúčené z medzinárodných súťaží na dobu neurčitú. Ako dôvod zastrešujúce športové a futbalové organizácie Európy a sveta uviedli inváziu ruskej armády na Ukrajinu, ktorá prebieha od 24. februára.

Mihail Prokopec, jeden z odborníkov na športové právo v Rusku, v rozhovore pre portál Championship vysvetlil, ako by prebiehal postup, keby sa RFS rozhodla odísť z UEFA a vstúpiť do AFC.

„Žiadosť bude vyplnená na špeciálnom formulári. Následne by sme zaslali dokumentáciu, predovšetkým správy, predpisy a podobne. Navyše by sme museli poskytnúť aj dokument od UEFA, v ktorom sa uvádza, že proti ruskému prestupu nie sú žiadne námietky. Potom bude hlasovanie na kongrese AFC, kde sa bude diskutovať o udelení plného členstva Rusku,“ vysvetlil Prokopec.

SR Hokej do 18 rokov Hlinka Gretzky Cup Rusko TTX Čítajte viac Čechovi chýbajú na MS Rusi. Špekuluje, či deti môžu za situáciu na Ukrajine

Momentálne sa nevie, kedy by sa mohol konať kongres AFC o prijatí Ruska. AFC má 47 členov a na uznášaniaschopnosť je potrebná viac ako 50-percnentá účasť. Rozhodnutia sa prijímajú jednoduchou väčšinou. To znamená, že stačí, aby sa zhromaždili zástupcovia 24 krajín a na prijatie by stačilo 13 hlasov.

"Bolo by hlúpe robiť akékoľvek kroky bez predchádzajúceho dialógu s FIFA. To by bolo šialenstvo. Chcel by som vedieť, či ľudia z RFS všetko prediskutovali s FIFA. FIFA nám zakázala súťažiť na majstrovstvách sve­ta.

Prestup do AFC sa samozrejme nezaobíde bez listu od UEFA, v ktorom by muselo byť, že s tým súhlasí. Bez toho sa žiadne konanie jednoducho neuskutoční. Tento list by mal podpísať prezident UEFA," vysvetlil Prokopec.

Ten predpokladá, že UEFA nebude robiť Rusom prieky, lebo momentálne o nich nestojí.

Arťom Dzjuba Čítajte viac Nechcete nás v Európe? Rusi rokujú o prestupe do Ázie

"Pre nás je dôležité, či si myslí FIFA. Vyvstáva totiž otázka, či postupom na MS z ázijskej kvalifikácie a prípadných zápasoch proti Poľsku, Dánsku, Švédsku, Nórsku… A oni s nami odmietnu hrať. Čo sa stane potom? Vykopnú nás z turnaja? Toto je hlavná otázka.

Existuje veľa otázok, ktoré si vyžadujú odpovede. Geopoliticky sa nič nezmenilo. Prečo by FIFA robila niečo inak v porovnaní s obdobím, ktoré máme za sebou?" upozornil Prokopec.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #Rusko