Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

FIFA narazila na odpor. Infantino dostal košom od veľkoklubov

Najväčšie európske futbalové kluby odmietajú myšlienku Medzinárodnej futbalovej federácie, ktorá chce v roku 2025 organizovať majstrovstvá sveta klubov s 32 mužstvami namiesto doterajších siedmich.

13.12.2022 17:50
WCup Qatar Soccer Foto: ,
Prezident FIFA Gianni Infantino bol počas voľného dňa na MS rozhodcom v stretnutí medzi robotníkmi a legendami na štadióne Al Thumama v Dauhe.
debata

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) čelil počas MS v Katare kritike viacerých národných zväzov. Dôvodom bolo porušovanie ľudských práv v krajine organizátora či úmrtia robotníkov počas výstavby infraštruktúry pre potreby MS.

Teraz mal podľa britských médií dostať Infantino ranú od popredných európskych klubov. FIFA mala v uplynulých týždňoch rokovať o organizácii najbližších MS klubov s 32 tímami. Väčšina z nich však túto myšlienku odmietla.

William Foley. Čítajte viac Anglická Premier League je bez Rusov. Posledný predal klub Američanom

FIFA verila, že dohodu o konečnej podobe turnaja, ktorý majú organizovať Spojená štáty americké, dosiahne na piatkovom stretnutí Európskej klubovej asociácie (ECA).

Táto organizácia zastupuje v Dauhe záujmy 220 popredných európskych klubov. Infantino však na poslednú chvíľu od oznámenia novinky odstúpil. Bolo totiž zrejmé, že jeho projekt bude zamietnutý.

V reakcii na neuzavretie dohody o MS klubov odmietla FIFA podpísať Memorandum o porozumení s ECA o futbalovom kalendári pre budúcu sezónu. Ide o dohodu medzi FIFA a klubmi, ktorá zahŕňa rozpis zápasov, dátumy pre uvoľňovanie hráčov a kompenzácie vyplácané tímom.

719482151 Čítajte viac Bude mať Ronaldo nového kouča? Portugalci rokujú s legendou

Najhorším scenárom súčasných treníc je, že by kluby teoreticky odmietli posielať svojich futbalistov do národných tímov počas najbližšej reprezentačnej prestávky v marci.

FIFA už roky presadzuje reštart majstrovstiev sveta klubov a minulý rok bol v Číne naplánovaný turnaj s 24 tímami, ktorý bol ale kvôli pandémii Covid-19 zrušený.

Európska futbalová únia (UEFA) je v tomto spore na strane ECA a je proti novej podobe MS klubov. Podľa nej sú hrozbou pre Ligu majstrov kvôli už beztak nabitému kalendáru najlepších futbalistov.

Prvé semifinále na MS vo futbale v obrazoch Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Prvý dôležitý moment semifinále: Brankár...
5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS klubov #Gianni Infantino #Medzinárodná futbalová federácia FIFA