Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

FIFA škodí futbalu. Europarlament si kopol do Kataru, vyzýva na zmeny

Európsky parlament prijal vo štvrtok v Štrasburgu uznesenie o situácii v oblasti ľudských práv v Katare. Poslanci sa v ňom venujú témam, ktoré súvisia s prebiehajúcimi majstrovstvami sveta vo futbale.

25.11.2022 07:30
739480076 Foto:
Prezident FIFA Gianni Infantino si z kritiky usporiadateľskej krajiny MS vo futbale ťažkú hlavu nerobí.
debata (20)

Podľa oficiálnej správy na webe Európskeho parlamentu poslanci zdôrazňujú, že Katar získal právo organizovať MS pod vplyvom dôveryhodných obvinení z úplatkárstva a z korupcie.

Korupciu vo FIFA označili za rozbujnenú, systémovú a hlboko zakorenenú. Podľa nich FIFA vážne poškodila obraz a integritu globálneho futbalu.

647461955 Čítajte viac Katar dáva dúhovému Západu na frak. Vedie už 3:0, píše český novinár

„Parlament vyzýva krajiny EÚ, najmä tie, ktoré majú veľké národné futbalové ligy, ako je Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Španielsko, aby vyvinuli tlak na UEFA a FIFA, aby zásadne reformovali FIFA,“ píše sa v správe o prijatí uznesenia.

Podľa nej by zmeny mali zahŕňať zavedenie demokratických a transparentných postupov pri udeľovaní MS a prísne uplatňovanie dodržiavania ľudských práv pre hostiteľské krajiny.

V uznesení sa uznanlivo vyjadrili o skutočnosti, že katarská vláda zaplatila 320 miliónov dolárov obetiam pracovného zneužívania prostredníctvom Fondu na podporu a poistenie pracovníkov.

Cristiano Ronaldo Čítajte viac Ronaldo tŕpol až do konca. Portugalci prežili infarktový záver

Poslanci však ľutujú, že mnohí pracovníci a ich rodiny boli vylúčení z podpory fondu a žiadajú o jeho rozšírenie tak, aby zahŕňal všetky dotknuté osoby od začiatku prác súvisiacich s MS vo futbale.

Poslanci tiež odsúdili zneužívanie, ktorého sa dopúšťajú orgány krajiny na komunite LGBTI+. Ako príklad uviedli jeden z miestnych zákonov, ktorý umožňuje, aby osoby LGBTI+ boli dočasne zadržiavané bez vznesenia obvinenia alebo súdneho procesu až na šesť mesiacov.

Krásna dcéra trénera Španielska, Sira Martinezová Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Sira Martinezová má 23 rokov.
5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Štrasburg #Európsky parlament #Medzinárodná futbalová federácia FIFA