Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Čo je neslušné? Mbappé je kalorická bomba pre daňové úrady

V čase, keď všade navôkol počúvame o drastickom šetrení, o tom, ako sa dosiaľ bežne dostupné komodity postupne stávajú luxusom, je najnovšia futbalová správa ako úder dlaňou do tváre.

31.10.2022 12:30
Kylian Mbappé Foto:
Kylian Mbappé.
debata

Kylian Mbappé môže za tri roky zarobiť neuveriteľných 630 miliónov eur. S informáciou vyrukoval francúzsky denník Le Parisien a hoci to Paríž St. Germain označil iba za senzáciechtivosť, krajina úradúcich majstrov sveta – mesiac pred začiatkom obhajoby titulu – o ničom inom nehovorí.

Skoro ako Messi

Prvú polovicu roka 2022, deň čo deň, tamojšie médiá bombardovali spoločnosť správami o údajnom odchode francúzskeho reprezentanta do Realu Madrid. Vraj v Paríži nie je spokojný, že chce byť hlavnou tvárou mužstva, čo sa mu v PSG popri Lionelovi Messim a Neymarovi nie úplne darilo. Na sklonku januára dokonca renomované médiá písali o jeho odchode ako o hotovej veci.

Paríž ho však udržal. Presnejšie – peniaze katarského podnikateľa Násira Al-Chelajfího, ktorý vlastní klub. Počítajte s nami: podľa L’Equipe Mbappé zarobí úžasných 72 miliónov eur za sezónu. Keď však podpísal predĺženie zmluvy o ďalšie tri roky, získal zároveň aj vstupný bonus 180 miliónov eur rozdelený do troch splátok.

Ale to nie je všetko. Ak bude reprezentačný útočník pokračovať v Paríži aj v roku 2023, dostane ďalších 70 miliónov. A ak vydrží ešte jednu sezónu, príde ďalší štedrý stimul – tentoraz 80-miliónový. Motivačná „deväťdesiatka“ mu pristane na účte ako posledná. Samozrejme, len ak ho v PSG uvidíme aj v roku 2025.

Kylian Mbappé Čítajte viac Unikli detaily Mbappého megazmluvy. Prekonal rekordný plat Messiho

Suma sumárum, ak Mbappé zotrvá v hlavnom meste Francúzska počas najbližších troch sezón, zinkasuje približne 630 miliónov eur. Bola by to najdrahšia športová zmluva v histórii. Takmer taká, akú mal Messi svojho času v Barcelone. Argentínčan údajne v rokoch 2017–2021 stál katalánsky veľkoklub 550 miliónov. Treba však dodať, že to Blaugranas finančne takmer zruinovalo.

Le Parisien vraj nahliadol aj do aktuálnych zmlúv Messiho s Neymarom. Podobne ako Mbappé, aj oni majú na konci číselného radu veľa núl. Denník pripomína, že zatiaľ čo druhý menovaný do roku 2021 poberal 36 miliónov ročne, potom jeho mzda klesla. Ako veľmi, médiá neuviedli.

Aj Messi sa má dobre. Síce nie tak, ako v Barcelone, ale denník AS tvrdí, že v Paríži dostáva 41 miliónov eur. Časť z toho údajne v kryptomenách.

Lobista Macron

Ku kauze Mbappé sa už vyjadril kde-kto. Aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý na prvý pohľad – okrem toho, že obaja sú Francúzi – nemá s futbalistom takmer nič spoločné.

„Áno, zhovárali sme sa a poradil som mu, aby zostal vo Francúzsku. Bolo to neformálne a priateľské, úloha prezidenta je hájiť záujmy vlastnej krajiny. Keď ide o šport, som ako každý fanúšik u nás, chcem vidieť čo najlepšie zápasy,“ citovala v júni hlavu štátu agentúra DPA.

Priateľka Kyliana Mbappého je transgenderka Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Ines Rau.

Nedávne odhalenie nadštandardnej zmluvy tiež vyvolalo viacero reakcií. Aj vysokopostavených osobností, vrátane niekoľkých ministrov. Tí zopakovali, že Paríž urobil to, čo bolo potrebné. Jednoducho všetko preto, aby Mbappé zostal doma. Futbalista podľa nich predstavuje skutočný klenot, ktorý svetový futbal závidí nielen Parížu, ale aj celému Francúzsku.

Dnes však už vieme, že to nebol priateľský rozhovor s prezidentom, ktorý Mbappého napokon presvedčil. Luxusná zmluva však časti verejnosti kole oči. Predovšetkým v dnešnej situácii, keď je spoločnosť sužovaná jednou krízou za druhou.

„Ale Kylian nikoho neokradol. Jeho klub cítil, že si to zaslúži. A verte – bude dobrým klientom pre daňové úrady!“ zamyslel sa Noël Le Graët, šéf Francúzskej futbalovej federácie. Domácim len pripomenul starý známy fakt, že k dobrému zárobku patria aj poriadne dane. Z prípadných 630 miliónov Mbappému po zdanení zostane 282.

Efekt superhviezd

Čísla vraj treba ľuďom i fanúšikom futbalu vysvetliť. Pokúsil sa o to napríklad Karl Olive, bývalý novinár z televíznej stanice Canal+, dnes starosta mesta Poissy a blízky Macronov stranícky spojenec. Rozhodol sa však, že najlepšou obranou je útok a namiesto vysvetľovania zasa spochybňovanie tých, ktorí utajený kontrakt vypátrali. Na otázku RTL, či takáto zmluva nie je neslušná, odpovedal prchko.

„Čo je neslušné? Nie je to náhodou zverejňovanie čísiel bez toho, aby sa vysvetlili? Kylian nie je pre PSG žiadnou finančnou záťažou. Ani pre Francúzsko. Je to investícia. Je kultúrnym a ekonomickým dedičstvom našej krajiny. Mbappé, to je aj 350 miliónov eur, ktoré pôjdu daňovým úradom. Tristo miliónov je aj celková cena tréningového centra PSG, ktoré prichádza do Poissy. Je to tisíc pracovných miest počas doby výstavby,“ bránil honosný kontrakt politik.

Najlepšie zarábajúci slovenskí futbalisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10.
Dávid Hancko
AC Sparta Praha
867 000 eur

Pravdou je, že uvedené sumy sú zjavne kolosálne a hoci inflácia ovplyvňuje aj Francúzsko, je logické, že 630 miliónov spoločnosť šokuje. Tento plat však neprichádza z ničoho nič. Mbappému pristála na stole zmluva v čase, keď mu dvoril Real Madrid a on sa mohol slobodne rozhodnúť. Že sa rozhodol zostať doma, štve aj šéfa La Ligy. Napokon, španielski giganti neboli zvyknutí na to, že nimi vôbec niekto pohrdne.

„Vedeli sme, že na to, aby Mbappé zostal v Paríži, mu budú musieť poriadne zaplatiť. Ale kto pozná Al-Chelajfího, vie, že to preňho nebolo veľa. Pri dosahovaní vlastných cieľov nepozná žiadne obmedzenia. Ani finančné,“ odvrkol Javier Tebas, prezident španielskej najvyššej súťaže.

Aj on vie, že Mbappé by bol absolútnou hviezdou. Že nie je hráčom ako ostatní. Že po odchode Ronalda a Messiho by sa mu takýto kaliber do ligy náramne hodil.

„Je to efekt superhviezd,“ vysvetľuje Luc Arrondel, ekonóm a autor knihy Futbalové peniaze. „Aj tu platí, že víťaz berie všetko. Keď máte viacerých hráčov na podobnej úrovni, aj za malý rozdiel sa enormne platí. Na tomto trhu je v odmeňovaní akýsi nepomer.“

Inými slovami: všetko vzácne je drahé. A predovšetkým vo futbale…

10 vecí, ktoré o Haalandovi zrejme neviete Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1. DLHÝ SKOK VPRED
Haalandova atletická...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž St. Germain #Kylian Mbappé